Urmează staţia "Dezastrului 2" cu peron pe partea...

CORNEL CODIŢĂ
Ziarul BURSA #Editorial / 25 octombrie 2017

CORNEL CODIŢĂ

...Stîngă! Pasagerii în direcţia "Scapă cine poate" pot schimba la staţia următoare, la peronul din dreapta!

Ar fi bine să fie aşa dar, avem o problemă! Garnitura cu destinaţia respectivă, condusă de mecanicii PSD, nu îşi deschide uşile decît la capătul liniei şi nimeni nu poate coborî pînă acolo. De fapt, nici acolo! Tot ceea ce pot face pasagerii, adică noi, o dată debarcaţi la "dezastrului", este să aleagă altă echipă de mecanici conductori şi dispeceri de trafic, cu speranţa că cei noi vor fi ceva mai dibaci în a ocoli sau scoate de pe hartă destinaţia cu pricina.

Dacă mai are cineva vreo îndoială cu privire la direcţia de mişcare a garniturii actualei guvernări, atunci nu are decît să treacă pe scurt în revistă preocupările şi realizările de pînă acum. Un candidat oficial de prim-ministru respins de Preşedinte "la vizita de securitate", devenit ulterior atot-puternic vice-prim ministru şi stăpîn peste fondurile care trebuiau cu mare grabă împărţite baronilor locali ai partidului, cade doar peste cîteva luni... tot la guvern, într-o funcţie de consilier prim-ministerial, pe motiv că nu i-a ieşit prea bine DNA-ul. Un prim-ministru tînăr, viguros, "predestinat" să realizeze măreţele obiective ale partidului, împotriva căruia, acelaşi partid, după nici trei luni de zile s-a sforţat din răsputeri să susţină o moţiune de cenzură, realizând astfel una dintre puţinele premiere absolute ale absurdului din politica românească; evident, pentru că la noi după absurd urmează şi mai absurdul, o binemeritată reconsiderare îi asigură respectivului revenirea în structura guvernamentală, şef peste agenţia care învîrte afacerile mănoase din telecomunicaţii, doar că s-ar putea să fie un măr otrăvit, de acolo au mai plecat şi alţii spre puşcărie. După care, a urmat un alt prim-ministru a cărui agendă nu se pupă nici cu cea a partidului, nici cu a cetăţenilor, nici cu a ţării, ci doar cu a celor care l-au pus şi îl susţin încă să rămînă unde l-au cocoţat. Un guvern remaniat tot la două-trei luni, cu miniştri cheie, justiţie, finanţe, muncă, fonduri europene, învăţămînt, apărare, prăbuşiţi sub propria incapacitate, ori bătuţi de furtunile luptelor din interiorul partidului mai ceva ca plopul din poema eminesciană. Cît despre realizările programului de guvernare, ele se îndepărtează de orizontul planetei mediocrilor, pe care am fost exilaţi să locuim, cu viteze supra-luminice, făcînd astfel zob teoria aceea năstruşnică a lui Einstein, bazată pe viteza standard a luminii, oriunde în cosmos: pensiile şi salariile sunt mai degrabă destinate reducerilor, decît creşterilor, iar certitudinile de măriri abracadabrante, ostentativ anunţate abia acum cîteva luni, se dovedesc pe zi ce trece doar simple elucubraţii pentru uzul activităţilor mediatice. Întreaga agendă a învăţămîntului a fost redusă la tema manualului şi s-a ales varianta manualului unic, ceea ce ne întoarce cu două zeci de ani în urmă. În rest, toate bune şi frumoase, deficitele bugetare cresc, îndatorarea guvernamentală creşte, economia creşte şi ea, corespunzător... de s-au trezit speriate din cotloanele lor stafiile tuturor marilor teoreticieni ai capitalismului, să vadă cu ochii lor imposibila minune! În rest, ceaţă, zloată şi gheaţă la mal... cît cuprinde.

Toate acestea trebuie, totuşi, să aibă un sens, n'est pas Ianache! Ba, spa!

Ce le pasă politicienilor noştri de gara în care ajungem noi, pe ei îi interesează gara lor! Iar, gara lor următoare se cheamă Cotroceni! Ei, vezi, aici nu încape decît o singură garnitură; nu două, nu trei! Iar, mecanicul Iohannis nici nu concepe să nu se mai dea o tură cu metroul prezidenţial! Păi, cine să-l aleagă? PNL-ul, vai de capul lui, iar dacă se lasă cu condamnări pentru greii PD-ului, care au devenit peste noapte "coloana vertebrală a noului PNL", s-a ales praful de "partidul prezidenţial". Cine mai rămîne? Doar nu o să zică cineva, partidul acela al lui Nicuşor Dan, din care a plecat chiar şi Nicuşor Dan? Ei, vedeţi, nu mai rămîne decît PSD-ul! El trebuie să-l ducă pe Iohannis la victorie şi în următoarele alegeri. Nu PSD-ul aşa... în general, ci PSD-ul lui Dragnea! Contractul, chiar dacă niciodată formalizat, există în forma lui sublimată şi este singura garanţie pentru salvarea lui Dragnea. El presupune ca liderul PSD să livreze două lucruri, doar aparent contradictorii: pe de o parte, o guvernare dezastruoasă care să îngroape orice candidatură oficială ar putea cineva inventa din partea PSD, vorba aceea, să fugă alegătorul de candidatul oficial al stîngii ca dracul de tămîie, iar pe de altă parte o armată supusă şi bine disciplinată a baronilor locali, satisfăcuţi de "rezultatele guvernării" şi credincioşi "liderului" care le întrupează idealurile, gata să pună în urne ceea ce ordonă "enteresul" partidului, că de... de la el atîrnă binele ţării şi de la binele ţării... atîrnă şi binele lor.

Asta-i tot!

Opinia Cititorului ( 17 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Scapa cine poate,asta e ideea de baza in aceste vremuri.

    1. Pana si dezastrele naturale tot urmare a actiunii omului se produc...Cine controleaza clima controleaza tot!

      V-am spus din start ca acesta este scopul lor sa le reduca si impilcit nivelul de trai...datorita lacomiei capitaliste, care reduce competitivitatea si performanta la profit.

      Oare catd e spiritual este sa ai profit mare si restul sa piara?! 

      Cea mai mare problema a capitalismului e ,la fel ca in totalitarism ,ingradirea libertatii. Capitalismul ,cu cat se inalta pe culmi ,cu atat omul devine un simplu obiect ,instrument .

      In teorie suna la fel de frumos ca si comunismul. In practica ,omul ii devine supus: creditele pentru casa ,masina,vacante,probleme medicale...etc,esti sclavul bancilor.Apoi,ca angajat esti ''obligat'' sa ramai pe post,sa iti platesti creditele.Unde mai e libertatea omului?

      Ati retinut esenta!

    O nouă teorie a gravitaţiei revoluţionează: materia neagră nu există 

    O nouă teorie a gravitaţiei revoluţionează: materia neagră nu există 

    O nouă teorie explică modul în care galaxiile se rotesc fără prezenţa teoretică a materiei negre. 

    Conform fizicii, 80% din materia din jur nu poate fi văzută. Prezenţa sa explică modul în care planetele nu zboară haotic în spaţiu în timp ce galaxiile se rotesc. 

    Profesorul Erik Verlinde din cadrul Universităţii din Amsterdam (Olanda) a... 

    1. Pentru că nu a putut fi până acum detectată (şi deci studiată) în mod direct, materia neagră păstrează, pentru om, o mulţime de taine.

      Cea mai mare dintre nelămuriri: există sau nu există?  

      Deşi cea mai mare parte a comunităţii ştiinţifice acceptă faptul că există materie neagră şi că prezenţa ei se manifestă gravitaţional, există totuşi şi teorii alternative care încearcă să explice acele efecte gravitaţionale prin alte cauze decât existenţa materiei negre. Deci, credem că există,... 

      Forma Universului

      Încă un lucru despre care nu ştim nimic sigur, ci doar alcătuim teorii în încercarea de a afla: ce formă are Universul? V-aţi întrebat vreodată? Ei, unii s-au întrebat - şi continuă să se întrebe - dar un răspuns limpede n-a putut da nimeni până acum. De important, e important; printre altele - vedeţi cum toate lucrurile se leagă între ele? - de forma Universului depinde soarta lui viitoare (sau finală, cum vreţi să-i spuneţi), aşa că problema îi interesează în cel mai... 

      Universul are si dimensiune spirituala iar solutiile pe Terra sunt de natura spirituala pentru a impiedica un dezastru!

      ... 1! ce se intampla cu o dreapta (multitudine de puncte) extinsa la infinit?! ... teoretic ar trebui sa se intalneasca cu ea insasi, altfel ar trbui sa discutam despre doua infinituri!!! ... 2! daca am "interpreta" plastic simbolurile Alfa si Omega am obtine un unghi (con) si un plan (cerc sau sfera - prin "ciclicitate spatiala")!!! ... 3! unde are loc Creatia? - in plan - prin proiectie de con(stienta)!!! ... 4. ce au toate acestea de a face cu "... peronul pe partea... Stinga!"??? ...

      De aici a aparut acaesta paranteza. Nu e un mister ci doar o bresa care sa ne puna sa reflectam. Eu sunt si am fost indragistita de fizica dar dezamagta sa aflu ca tot ce am invatat e relativ adevarat...Profesoara mea de fizica inca ma mai suna de la Paris..inca ne iubim, dupa atata amar de vreme.

      Legatura cu articolul este ca imoiedicare unui dezastru se face doar prin solutii spirituale create de oameni spirituali! 

      Trebuie sa coboram din trenul vietii si sa schimbam destinatia...doar daca trenul opreste si mai si deschide usile! Romania risca sa ramana pustie daca se deschid usile metroului...Daca nu putem sa schimbam destinatia trenului macar sa schimbam conductorul care sa ocoleasca destinatia din viitor, numita scapa cine poate!- adica cei alesi! Pana si biblia tot asta ne povestete ca doar cei alesi vor scapa!

      ... solutia tine de spiritualitate (aplicata: gand - sentiment - fapta) - dar in primul rand trebuie depasit mesianismul - in special ala subventionat ... dealtfel tot pe stanga e peronu' ;) ...

      Aveti dreptate!

      Bunicul din India imi spunea mereu..fii bun, gandeste de bine si fa bine! 

      Articolul pare scris de o casandra buimaca si prolixa , comentariile asemenea.V-ati turmentat cu totii fratilor ?

      De la 1 ianuarie vor scadea salariile ..scapa cine poate..este destinatia implicita!...are dreptate autorul.

    ceea ce ne întoarce cu două zeci de ani în urmă."

    Cum poate un manual bun si unic sa ne intoarca cu douazeci de ani in urma? 

    Cele 1526/materie/an/elev de manuale alternative par - conform rezultatelor obtinute de invatamintul romanesc - a fi doar tichia de margaritar care-i lipsea chelului din poveste.

    Alegerea variantei manualului unic mi se pare cea mai rationala decizie care a fost luata de actuala guvernare. Deci, un exemplu concret ca... se poate! Si timpul nu-i pierdut, inca. Daca... 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb