Ursache: "Fuziunea BVB - OPCOM, o necesitate"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie 2013

Ideea unei fuziuni între Bursa de Valori Bucureşti şi OPCOM, administratorul bursei noastre de energie, deţinut integral de Transelectrica, a fost servită, ieri, de Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, parlamentarilor din comisiilor de buget şi economice. "Mai există rezerve pentru a aduce statul în jocul pieţei de capital româneşti şi fac un apel, în faţa legiuitorului, de a vedea posibilitatea fuziunii Bursei (n.r. BVB) cu OPCOM", a spus Mircea Ursache.

Domnia sa consideră că această fuziune este o necesitate.

Ideea fuziunii celor doi operatori a început să aibă circulaţie, în condiţiile în care piaţa noastră de capital se bazează considerabil pe sectorul energetic.

Ziarul BURSA a prezentat, în premieră, informaţii despre acest proiect, în ediţia din 13 mai 2013.

Actorii pieţei consideră că importanţi sunt termenii fuziunii, o altă variantă fiind şi un schimb de acţiuni între acţionarii celor două burse.

În condiţiile reducerii lichidităţii şi în lipsa ofertelor publice private, BVB se bazează pe stat să îşi îndeplinească, chiar şi în ceasul al doisprezecelea, programul de listări agreat cu instituţiile financiare internaţionale.

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), care deţin câte 5% din Bursă, fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, care au tot câte 5% din acţiuni, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) are 3,64%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Iata o propunere interesanta! Insa iar se ocoleste miezul problemei: statul nu numai ca are resurse pentru piata de capital, insa le foloseste tocmai invers, in ideea nefolosirii ei in dezvoltarea economica. De fapt, nu stim nici acum daca statul roman doreste dezvoltarea economica a Romaniei, zau... Deci, intai, gasiti pe cineva care sa doreasca dezvoltarea economica, apoi incercati sa-l convingeti ca tarile lumii au rezolvat acest lucru nu cu bani imprumutati, ci cu bani investiti, iar investirea se face nu prin banci comerciale, ci prin bursele de valori, pentru ca investitorii sunt de fapt cetatenii tarii sau din alte tari, care isi asuma riscul de afacere, in schimbul unei transparente informationale mai mari si a unei protectii reglementare solide, asigurate de statul respectiv. Vezi Polonia, in ultimii 7 ani. Si basta...

    Statul nu este interesat de transparenta unei piete financiare mature si deci nu incurajeaza transparenta si managementul performant.

    BVB insa a esuat din lipsa de proiecte serioase si s-a impotmolit in lupte interne generate de interese meschine ale unor brokeri improprietariti peste noapte. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb