URSULA VON DEN LEYEN: "Blocăm exporturile dacă nu va exista reciprocitate"

J.P.
Internaţional / 18 martie 2021

"Blocăm exporturile dacă nu va exista reciprocitate"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a înăsprit din nou discursul în ce priveşte "războiul vaccinurilor", miercuri, sugerând că Uniunea ar putea impune restricţii asupra exporturilor, dacă exporturile nu vor fi "proporţionale şi reciproce", relatează Politico, citat de Digi24.

Şefa Comisiei Europene a făcut declaraţiile în timpul unui conferinţe de presă. Ea a ameninţat cu blocarea exporturilor spre ţările cu rate de vaccinare mai mari decât Europa care nu au un comportament loial pe piaţă, un atac voalat la Regatul Unit. Proporţional, UE ar putea restricţiona exporturile şi către ţări precum Israel şi Chile.

"Vrem să vedem reciprocitate şi proporţionalitate în exporturi, suntem pregătiţi să folosim orice instrument pentru a vedea acest rezultat. Ne vom asigura că Europa îşi va primi partea echitabilă", a spus von der Leyen. Şefa Comisiei a adăugat că va discuta propunerea cu şefii de stat şi guvern din UE.

Comentariile Ursulei von der Leyen vin în contextul în care UE se confruntă cu numeroase critici din partea statelor membre din cauza campaniei de vaccinare lente şi incapacităţii de a menţine un flux constant de furnizare de doze.

Problema devine cu atât mai acută cu cât un număr mare de state membre au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca din cauza unor suspiciuni legate de efecte adverse provocate de a acest vaccin.

Ce ţări sunt vizate de Ursula von der Leyen

Miercuri, von der Leyen a decis să schimbe tonul, angajându-se să ia măsuri mai dure dacă celelalte ţări vor continua să nu acţioneze cu deschiderea de care a dat dovadă UE - întrerupând exporturile către alte ţări dacă acestea nu vor exporta şi ele, măcar la nivelurile prevăzute.

"În ultimele şase săptămâni, 41 de milioane de doze au fost exportate din Uniunea Europeană spre alte 33 de ţări. Acest lucru arată că Europa este dispusă să facă să funcţioneze cooperarea internaţională. Dar aceste uşi trebuie să fie deschise în ambele direcţii, de aceea ne vom asigura că există reciprocitate şi proporţionalitate. Dacă nu, vom reflecta la felul în care pot fi legate exporturile de nivelul lor de deschidere", a spus ea.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a anunţat şi el sprijinul pentru această abordare: "Susţin anunţurile făcute de preşedinta Comisiei, mai ales pe cele legate de necesitatea existenţei unei reciprocităţi".

Întrebată la care ţări se referă atunci când vorbeşte de aceste probleme, Ursula von der Leyen a spus deschis că Regatul Unit este "destinaţia numărul 1" pentru exporturile de vaccin, dar nu trimite înapoi niciun fel de export de vaccin.

"Am observat că în ultimele şase săptămâni, în jur de 10 milioane de doze au fost exportate în UK. Încă aşteptăm să primim dozele pe care ar fi trebuit să le exporte ei", a continuat şefa Comisiei.

De altfel, dacă acest principiu va fi implementat, Uniunea Europeană ar putea să aplice reciprocitatea pentru tipuri diferite de vaccin, însemnând că exporturile de ser Pfizer/BioNTech ar putea fi întrerupte până ce UK se hotărăşte să îşi onoreze cantitatea de exporturi de ser AstraZeneca.

Pe de altă parte, principiul s-ar putea aplica şi altor ţări care produc local vaccinuri şi nu exportă, dar care au rate de vaccinare superioare celor ale UE.

În ce priveşte relaţia export-import de vaccinuri cu SUA, von der Leyen spune că această ţară nici nu importă nici nu exportă vaccinuri ca produse finite, ci doar materii prime şi substanţe, existând reciprocitatea în ce le priveşte.

În acest moment, Israel, Chile, SUA, EAU, Bahrain, Serbia, Qatar, Turcia şi Maroc au rate ale vaccinării mai ridicate decât Uniunea Europeană.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb