Ursula von der Leyen: "Nu putem lăsa Rusia să câştige"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 februarie

Sursa foto: twitter / Ursula von der Leyen

Sursa foto: twitter / Ursula von der Leyen

English Version

Declaraţia de luni a preşedintelui francez Emmanuel Macron potrivit căruia Uniunea Europeană trebuie să îşi consolideze apărarea - mai ales în faţa provocărilor Federaţiei Ruse - indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA din acest an, a fost întărită ieri de discursul susţinut în Parlamentul European, de Ursula von der Leyen - preşedintele Comisiei Europene, cu privire la întărirea apărării europene în actualul context geopolitic volatil alcătuit din războiul din Ucraina, conflictul din fâşia Gaza, atacurilor rebelilor Houthi, ameninţările Chinei la adresa Taiwanului şi permanentele ameninţări ale Coreei de Nord la adresa Coreei de Sud.

În discursul susţinut în faţa deputaţilor europeni, Ursula von der Leyen a spus: "Luna trecută preşedintele în exerciţiu al Finlandei, Sauli Niinistö, spunea: «Europa trebuie să se trezească». Şi aş adăuga: urgent. Ştim cu toţii că sunt atât de multe în joc aici - libertatea şi prosperitatea noastră. (...) Trebuie să începem să lucrăm la viitorul arhitecturii europene de securitate, în toate dimensiunile sale şi cu toată viteza şi voinţa politică necesare. Pentru că adevărul este că nu trăim cu conflicte doar din 2022, ci de mult mai mult timp. Ameninţările la adresa securităţii noastre, a prosperităţii şi a modului nostru de viaţă vin în diferite forme şi le cunoaştem cu toţii(...): fie că este vorba despre combaterea interferenţelor politice, reducerea dependenţelor noastre periculoase - o politică pe care am numit-o reducerea riscurilor - sau eliminarea actorilor ostili din infrastructura noastră critică. (...) În cele din urmă, este vorba despre faptul că Europa îşi asumă responsabilitatea pentru propria sa securitate. Adevărul simplu este: nu avem luxul confortului. Nu avem controlul asupra alegerilor sau deciziilor din alte părţi ale lumii. Şi pur şi simplu nu avem timp să ocolim problema. Cu sau fără sprijinul partenerilor noştri, nu putem lăsa Rusia să câştige. Şi costul insecurităţii - costul unei victorii ruse - este mult mai mare decât orice economisire pe care am putea-o face acum. Acesta este motivul pentru care este timpul ca Europa să facă un pas".

Şefa Executivului comunitar a precizat că au fost demarate mai multe acţiuni în sensul consolidării apărării comune şi că aceste acţiuni au ca obiectiv întărirea parteneriatelor dintre statele membre UE, dar a ţinut să menţioneze că lucrurile respective nu vor afecta relaţia pe care UE în ansamblu şi statele membre în particular o au cu NATO.

Ursula von der Leyen a arătat că statele membre au intensificat acţiunile comune în domeniul apărării: "Săptămâna trecută, misiunea navală Aspides a fost lansată pentru a proteja libertatea de navigaţie, care serveşte drept bază pentru comerţul global pe una dintre cele mai critice căi navigabile din lume (n.red. - Canalul de Suez-Marea Roşie-Oceanul Indian). Statele membre şi-au intensificat cheltuielile pentru apărare. Bugetele lor naţionale de apărare au crescut deja cu 20% faţă de anul trecut, iar NATO tocmai a anunţat că se aşteaptă ca 18 dintre membrii săi să depăşească în acest an ţinta de 2% din PIB alocată pentru cheltuielile de apărare. Cheltuim mai mult în comun pentru capacităţi şi proiecte comune între europeni. Facilitatea Europeană pentru Pace a mobilizat 6,1 miliarde euro pentru a sprijini forţele armate ucrainene cu echipamente şi provizii militare letale şi neletale. Fondul European de Apărare investeşte în capacităţi de apărare de înaltă calitate în domenii critice, cum ar fi luptele navale, terestre, aeriene, sisteme de avertizare timpurie din spaţiu sau cibernetice. Am făcut paşi importanţi în creşterea capacităţilor noastre industriale şi de producţie de apărare. În următoarele săptămâni, vom anunţa deciziile de atribuire în cadrul programului ASAP, program ce ne va permite să dublăm producţia europeană de muniţie la peste 2 milioane de obuze pe an până la sfârşitul anului 2025".

Von der Leyen a mai afirmat că "ameninţarea cu războiul poate să nu fie iminentă, dar nu este imposibilă", că "riscurile războiului nu ar trebui să fie exagerate, dar ar trebui să ne pregătim pentru ele", iar în acest sens e nevoie de reconstruirea, refacerea şi modernizarea forţelor armate din statele membre UE.

Preşedintele Comisiei Europene a spus: "Asta înseamnă să ne turboalimentăm capacitatea industrială de apărare în următorii cinci ani. (...) Vom înainta câteva propuneri în următoarele săptămâni cu prima strategie europeană de apărare industrială. Unul dintre obiectivele centrale ale Strategiei şi ale Programului european de investiţii în apărare care va veni odată cu aceasta, va fi prioritizarea achiziţiilor comune în domeniul apărării. Aşa cum am făcut-o cu mare succes cu vaccinurile sau de exemplu cu gazele naturale. Acest lucru ne va ajuta să reducem fragmentarea şi să creştem interoperabilitatea. Dar pentru a face acest lucru trebuie să trimitem colectiv un semnal puternic industriei. (...) Vom spori sprijinul pentru accelerarea industrială, aşa cum facem acum cu muniţia prin ASAP. Vom identifica proiecte europene de apărare de interes comun, (...) şi ne vom concentra pe inovare pentru a ne asigura că Europa are acest avantaj în noile tehnologii, despre care vedem că sunt implementate în întreaga lume în diferite conflicte. (...) De aceea sunt mândră să anunţ că vom înfiinţa un Birou pentru Inovare în Apărare la Kiev. Acest lucru va aduce Ucraina din ce în ce mai aproape de Europa şi va permite tuturor statelor membre să se bazeze pe experienţa şi expertiza Ucrainei pe câmpul de luptă în inovarea în domeniul apărării industriale".

Ursula von der Leyen a precizat că o parte dintre aceste proiecte vor fi susţinute cu finanţare de Banca Europeană de Investiţii şi a solicitat sistemelor bancare din statele membre să sprijine nevoia de acces la capital a industriei de apărare din Europa.

Şefa Executivul comunitar a declarat: "Aş dori să încurajez creditorii noştri publici şi privaţi să sprijine industria noastră de apărare şi în special întreprinderile mici şi mijlocii. Întreprinderile mici şi mijlocii sunt coloana vertebrală a industriei noastre de apărare, sunt motorul inovaţiei şi un factor critic în piaţa unică".

Von der Leyen a concluzionat spunând că, dacă va primi un nou mandat în fruntea Comisiei Europene, în urma alegerilor europarlamentare din luna iunie, va dori să aibă în viitoarea structură şi un comisar european pentru apărare.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Pai a castigat deja. Din 24.02.2022, Rusia a castigat.

    1. Ce a castigat? O palma de pamant si nici aia n-o poate pastra + izolare la greu, saracie, multa lume care uraste rusii, asasinate la oricine ridica glasul etc!

      a castigat o bucata de pamant cu pretul mortii a 300 mii de tineri si a distrugerii economiei rusesti

      Ai dreptate,

      dar fanii pro razboi ,accepta greu 

      Fanii pro razboi sunt rusii.

      Ca sa crezi ca poporul agresat este fan al razboiului, trebuie sa ai intelectul fracturat. 

      Putin va fractureaza intelectul, spunand ca el este "omul pacii". 

      Ha, ha, ha! 

      Si voi puneti botul!

      În acele teritorii trăiesc etnici ruși majoritatea de acolo vorbesc acasă limba rusă.Tu crezi că după cele întîmplate în ultimii 10 ani ei mai vor în Ucraina.Ardelenii după părerea ta unde au vrut?

      Sunt ardelean ca si ai mei stramosi! Pe niciunul nu l-am auzit sa fi vrut in alta parte! SI etnicii rusi daca vor in alta parte, nu cred ca ucrainienii sunt cei care-i opresc! Doar ca nu vor in rusia ca saracia e la cote maxime. Vor putoreala si barbarism, dar cu bunuri din occident!

      Normal ca a castigat Rusia. Rusia va macina Ucraina pana la ultimul ucrainian. UE si SUA tot manipuleaza adevarul. Adevarul este ca Rusia se distreaza in Ucraina. La toti le convine acest razboi Rusia, SUA, UE, ca pot sa ne jecmaneasca si sa ne sarcaeasca. Putea UE sa bage atatia bani in armament cumparat de la SUA. Nu putea, asa saraceste cetateanul din UE pe fanteziile celor ne conduc supusi intereselor SUA.

    nu isi aduce nimeni aminte ca asta a fost ministrul apararii in germania...

    1. Si a fost repede schimbata intrucat nu avea competenta in acel domeniu. Si a fost exportata la UE pt a fi scoasa din guvernul german,

    este o chestiune de viata si de moarte nu pentru Rusia, ci pentru Putin, pt ca stie ca daca pierde.razboiul rusii ii iau gatul

    Marele cistig , in plan militar ,il reprezinta cunoasterea modelului rusesc si a tuturor echipamentelor la care ucraina a fost parte in URSS si extrem de bine conectata ceea ce ofera UE stiinta abordarii razboiului si ofera, o data cu translatarea acestor cunostinte catre NATO , ce categorii de armament pot fi egalizate ca si folosinta si ofera NATO si interoperabilitatea inter arme .Marele spion numit Ucraina a oferit deja toate datele necesare catre NATO.Locatii tehnologice si militare , model de functionare , capabilitati , locatii ascunse ale centrelor de comada si cele de tehnologie la virf precum si vulnerabilitatile acestora sunt acum cunoscute .Rusia nu mai are nici un secret nestiut de catre UE.In alt plan al ideilor creste capacitatea de productie a armamentului dovedit performant in Ucraina o data cu cresterea si dezvoltarea noilor fabrici de armament in UE .Acum stim ce capacitati militare sunt necesare .Suntem comvinsi si ca la nivel nuclear Ucraina a transferat catre UE cunosterea sovietica .Sumele imense de bani puse in lupta de catre UE ofera posibilitatea intregii Europe de a-si uniformiza puterea militara .Tintele sunt cunoscute , modul de distrugere este si el deja cunoscut , iar pe masura ce aceste capacitati Europene (cu Ucraina impreuna)devin realitate Rusia este deja invinsa .Dincolo de coruptia ce a devalizat intreg lantul de vinzare al hidrocarburilor si de coruptia din Rusia care a prezentat la centru falsuri grosolane (scriptele nu corespundeau fapticului ) decuplarea Europei de Rusia a inceput exact la momentul potrivit .Cine inca mai crede ca totul este facut „la plesneala „ se insala amarnic .Pasii sunt de foarte multa vreme stiuti si doar punerea lor in practica mai are mici corecturi datorate intimplarilor neprevazute .Mandatul doamnei Ursula von der Leyen este unul de exceptie , de referinta , ce va ramine in Istoria lumii cap de studiu .Decuplarea de Rusia ,sanctiunile si efectele lor , intrarea Finlandei si Suediei in NATO, pozitionarea Ucrainei si Rep.Moldova pe un culoar al aderarii , miliardele din PNRR ca si cele din oferta catre Ucraina impreuna cu alte mii de miliarde oferite pentru inarmare si pentru raconstructia Ucrainei, achizitiile comune de armament si gaze ,trecerea la inarmarea nucleara , partea de Europa verde , ne arata adevarul .Batrînul Continent isi reface granitele .

    1. le primise demult toate secretele americanii,stiau totul,acum nu vor mai sti totul,ca industria de armament evoluiaza in alte directii decat cele clasice!

    cum e cu secretomania pfizer? atat trebuie intrebata iepuroaica......dupa care sa i se dea cu ignore.....

    EU trebuie sa schimbe melodia si sa incerce sa medieze conflictul pina mai au ucrainenii pt ce lupta. Borrel e numai asa, de fatada?! Poate ca primeste chiar un al doilea mandat dupa atatea.... Negocieri reusite cate a facut, cate vieti a salvat prin initiativele lui! Adica au pus un om de paie exact sa nu faca nimic din ce cerea postul lui in contextul actual.

    Atat plangeti dupa Ucraina de Nimeni nu ingelege de ce. Doar interesele voastre primesxa si pentru ele sunteti in stare sa incerti razboiul. Aveti buncarele pregatite sa va ascundeti, cs restul populatiei nu conteaza pentru voi.

    Capitularea banderistilor este foarte aproape.Tocatorul rusesc a distrus tot.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb