USR, nemulţumită de implementarea PNRR

I.GHE.
Ziarul BURSA #Politică / 5 aprilie 2022

Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Închiderea jaloanelor în ultima zi a termenului-limită, lipsa rolului de coordonare al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi a consultărilor cu Comisia Europeană şi dezbaterile dintre PSD şi PNl privind renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt cele trei probleme majore care pun în pericol implementarea PNRR, identificate de USR.

"A devenit un stil de lucru ca jaloanele să fie închise în ultima zi. 5 jaloane/ţinte erau închise cu o săptămână înainte de termenul-limită. Cu două săptămâni înainte de termenul-limită (31 martie) pentru închiderea celor 24 de jaloane şi ţinte, doar trei fuseseră îndeplinite. Două erau în lucru la Ministerul Finanţelor încă de anul trecut şi o a treia, îndeplinită tot de anul trecut, când USR se afla la guvernare. Apoi, brusc, în ultima zi, au fost declarate bifate restul până la 24 de jaloane", a arătat, ieri, Cristian Ghinea, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, cu prilejul prezentării celui de-al doilea Buletin de sănătate al PNRR întocmit de cei de la USR.

Cu toate acestea, Guvernul a anunţat că a îndeplinit toate cele 24 de jaloane şi ţinte prevăzute a fi atinse până la 31 martie 2022. Buletinul de sănătate PNRR constată că nu este adevărat: au fost îndeplinite 19 jaloane, 2 sunt în aşteptare şi 3 blocate. Cristian Ghinea avertizează că nici cele 19 jaloane nu pot fi considerate ca îndeplinite decât după ce acestea sunt validate de către Comisia Europeană.

Cloud-ul guvernamental este în pericol, conform celor de la USR.

"Faptul că avem Cloud-ul guvernamental în PNRR este un succes politic pe care l-am obţinut în timpul negocierilor cu Comisia Europeană. S-au acordat şase luni pentru a pregăti proiectul. Cele şase luni au trecut. Unde este proiectul de cloud? Ar fi fost nevoie de o echipă funcţională care să facă proiectul (jalon 31 decembrie 2021 neîndeplinit), de o analiză de opţiuni care să clarifice proiectul - cum arată cloud-ul, ce încorporează din IT-ul existent la stat, cine îl face (jalon 31 martie 2022 neîndeplinit) şi de abia apoi de contractarea proiectului de cloud (jalon trimestrul 2, 2022). Fără un proiect, MCID s-a grăbit să împartă cloud-ul cu STS şi SRI prin OUG. «Băieţii cu epoleţi» pun carul înaintea boilor. Vor să fie siguri că ei vor controla cloudul înainte să spună clar cum va arăta. Considerăm acest jalon neîndeplinit. Deşi ministerul condus de Marcel Boloş susţine că a făcut analiza, aceasta nu a ajuns la MIPE nici astăzi", a declarat Cristian Ghinea.

În opinia celor de la USR, jaloane neîndeplinite în PNRR mai sunt lansarea cererii de propuneri pentru sprijin sub formă de granturi pentru competenţe digitale pentru IMM-uri, intrarea în vigoare a legislaţiei şi a normelor de aplicare privind sistemul de tichete pentru lucrătorii casnici, intrarea în vigoare a legii privind protecţia denunţătorilor, intrarea în vigoare a unui act legislativ de operaţionalizare a unei structuri care să asigure implementarea unui mecanism eficace de control al calităţii în materie de reglementare.

Raportul întocmit de cei de la USR menţionează şi primele lansări de ghiduri şi apeluri de proiecte:

- 2 miliarde euro reprezentând Fondul Renovării

- 595 milioane euro pentru energie solară şi eoliană

- primele 1000 de şcoli care vor primi granturi pentru a ţine copiii săraci la şcoală

- HG pe cicloturism: 3000 kilometri de piste de cicloturism în România, cea mai mare de-a lungul Dunării, în valoare de 250 de milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. tupeu de cretin

    1. In afara de atacul la persoana ai si obiectii la criticile facute?

    in loc sa fie acuzat de sabotarea Romaniei , primim sfaturi de la cel care ne da foc

    Jos securitatea. Jeguri securiste, scursuri KGB-iste, spioni au Rusei, criminali ordinari, tortionari, jeguri umane, mizerii si blestemati. Taceti.!

    .... Baii, nu vorbesc despre USR! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb