USRPLUS şi AUR solicită plen comun pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 14 septembrie 2021

USRPLUS şi AUR solicită plen comun pentru dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură

Birourile Permanente Reunite (BPR) ale Camerei Deputaţilor şi Senatului ar trebui să stabilească astăzi când va avea loc şedinţa de plen reunit pentru dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură depusă împotriva guvernului Cîţu de parlamentarii USRPLUS şi AUR. La finalul şedinţei de săptămâna trecută, după ce moţiunea de cenzură a fost citită în plenul Parlamentului, deputatul George Simion, copre­şedintele Alianţei pentru Unirea Româ­nilor (AUR) a solicitat preşedinţilor Ludovic Orban şi Anca Dragu să convoace pentru astăzi un alt plen reunit pentru dezbaterea şi votul cu privire la moţiunea respectivă.

Dar pentru stabilirea calendarului cu privire la moţiune este nevoie de un acord în cadrul BPR, acord pe care se pare că preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu îl pot obţine în acest moment, atât timp cât majoritatea senatorilor şi deputaţilor liberali, precum şi aleşii UDMR şi PSD sunt decişi să aştepte decizia Curţii Constituţionale cu privire la legalitatea depunerii moţiunii de cenzură de către uSRPLUS şi AUR. Se pare că decizia CCR este aşteptată după Congresul PNL din 25 septembrie, mai ales că mâine, 15 septembrie, este termenul limită până la care Guvernul şi conducerile Camerei Deputaţilor şi Senatului pot trimite punctele de vedere cu privire la sesizarea înaintată Curţii.

Referitor la o eventuală convocare a plenului reunit al Parlamentului în această săptămână, Anca Dragu, preşedintele Senatului a spus:

"Desigur, trebuie să continuăm demersul nostru. Nu e vorba de a voi sau a nu voi acest lucru. Ne obligă Constituţia să continuăm parcursul acestui instrument juridic constituţional - moţiunea de cenzură. Şi atunci trebuie să facem demersuri săptămâna aceasta pentru un plen reunit pentru dezbatere şi vot. Probabil că nu vom avea voturile necesare, pentru că - am văzut - avem un vot comun PNL-PSD în Parlament, avem această alianţă refăcută la nivelul Parlamentului, dar eu trebuie să mă asigur că iniţiez procedurile şi pun în mişcare acest instrument constituţional".

Ea s-a referit şi afirmaţia premierului Florin Cîţu, conform căreia, dacă decizia CCR va fi favorabilă Guvernului, conducerile celor două Camere ale Parlamentului trebuie înlocuite.

"În primul rând, procedura aceasta de demitere e una foarte complexă. Nu e aşa că doreşte cineva de la PNL să îmi ia funcţia şi chiar se poate. Este o procedură destul de complexă. Trebuie şi partidul USRPLUS să fie de acord cu acest lucru. Adică, să ne înţelegem, nu e chiar atât de simplu. Desigur, am văzut că ei pot face multe abuzuri. Şi nu cred că ceva îi va opri să continue acest şir lung de abuzuri", a declarat, ieri, Anca Dragu.

Ea a precizat că nu a discutat cu reprezentanţii PSD despre posibila schimbare a sa din funcţie şi că nu exclude ca social-democraţii să voteze alături de PNL după iniţierea unui astfel de demers.

PSD doreşte alegeri anticipate

Gabriel Zetea, vicepreşedintele PSD, susţine că singura soluţie pentru ieşirea din actuala criză politică o reprezintă alegerile parlamentare anticipate. "Nu există foarte multe posibilităţi de a face alianţe electorale pentru a susţine guverne minoritare în Parlamentul României, în actuala sa structură. Aşadar e nevoie să ajungem la alegeri anticipate, pentru a da României mai multă stabilitate politică. (...) Primul pas ar fi să se voteze o moţiune de cenzură, dar în urma unor înţelegeri anterioare, care ar exista între partide, pentru ca apoi şi următoarele propuneri de premieri făcute de preşedintele Klaus Iohannis să fie căzute la vot. Astăzi nu există această înţelegere între partidele politice. Ceea ce observăm în spaţiul public, în schimb, sunt declaraţiile liderilor de la USR, care spun că ei îşi doresc cu orice preţ o nouă înţelegere, într-o altă formulă, cu PNL, aşadar nu alegeri anticipate. Aşadar, votarea acestei moţiuni de cenzură (n.red. - depusă de USRPLUS şi AUR) de către PSD nu ar duce la scopul pe care noi ni-l dorim, la alegerile anticipate, dar asta nu înseamnă că dacă moţiunea de cenzură nu va ajunge la vot sau dacă ea va ajunge la vot, noi nu o s-o votăm. O să votăm orice moţiune de cenzură, prin care acest Guvern incompetent (...) trebuie să plece acasă", a declarat social-democratul Gabriel Zetea, pentru RFI.

El a precizat că în urma alegerilor anticipate, scorul obţinut de PSD le-ar permite social-democraţilor să se impună în faţa preşedintelui Klaus Iohannis şi să obţină mandatul pentru formarea unui nou guvern, care să ia imediat măsurile ce se impun pentru protejarea populaţiei în faţa valului de scumpiri a preţului la energia electrică, la gaze şi la produsele de bază.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Tara bananiera. Pui pe pauza o schimbare a guvernarii ca amani o decizie a curtii constitutionale pana se fac alegeri interne intr-un partid. Numai daca era Partidul Comunist se putea concepe asa ceva.

    Aia de la curtea constitutionala au ceva mai important de facut? Trebuia sa fie prioritatea numarul 1. 

    Tara asta... nu exista! 

    1. la noi securistii sint mai multi decat bananele !

      Toti suntem securisti!

    CCR ar fi trebuit da-si decline competenta imediat ce a primit sesizarea guvernului!

    E deja clar ca vor spune ca depunerea motiunii e necostitutionala pentru ca altfel nu vor putea justifica nerespectarea termenului de trei zile de la citirea motiunii, termen prevazut expres si fara echivoc de Constitutie. Oricum, o sa fie de noaptea mintii motivatia pe care-o vor avorta ca sa explice cum se poate ca o motiune citita sa nu ajunga la vot! 

    Felicitări !!!

    Bine că cele 2 partide s-au luat.... 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb