UTI Grup a finalizat lucrările la Magistrala 5 de metrou unde a instalat o infrastructură de echipamente şi de tehnologie de ultimă generaţie în valoare de 59 milioane euro, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
UTI Grup a participat la realizarea acestui proiect în asociere cu Astaldi, FCC Construccion şi Activ Group Management. Responsabilităţile UTI Grup au fost de realizare a sistemelor şi instalaţiilor electroenergetice de medie şi joasă tensiune: instalaţii electrice de tracţiune (curent continuu), instalaţii de ventilaţie (introducere de aer proaspăt şi desfumare), instalaţii de stingere a incendiului, instalaţii sanitare, instalaţii de automatizare, SCADA şi telemecanică energetică, precum şi a instalaţiilor de curenţi slabi (detecţia incendiului, control al accesului, informare dinamică a călătorilor, televiziune cu circuit închis, ceasoficare, radiocomunicaţii şi telefonie) care asigură funcţionarea staţiilor şi a spaţiilor tehnice, precum şi a infrastructurii subterane de pe această magistrală.
Potrivit comunicatului, fiecare dintre cele 10 staţii de pe tronsonul Râul Doamnei-Eroilor al Magistralei 5 are 3 niveluri, iar la fiecare nivel există numeroase spaţii tehnice. Pentru a asigura buna funcţionare a reţelei şi siguranţa călătorilor, UTI a instalat o infrastructură impresionantă de echipamente şi de tehnologie de ultimă generaţie:
• peste 20 km de fibră optică atât pe tunel, cât şi în cele 10 staţii
• 410 camere video digitale, 122 de monitoare video instalate pe peroane şi 1 dispecerat de securitate
• 80 de panouri de informare dinamică care afişează informaţii despre circulaţia trenurilor de metrou
• 1.920 de difuzoare care asigură transmiterea informaţiilor de interes pentru călători prin mesaje vocale
• 40 de sisteme de borne SOS, amplasate la nivelul peronului, care asigură iniţierea rapidă de apeluri de urgenţă către Dispeceratul central de securitate
• 20 de sisteme de informare de tip infochioşc
• 10 automate de vânzare şi de personalizare a cardurilor de transport contactless, dotate cu case fiscale de marcat
• Peste 1.300 km de cablu, 90 km de ţeavă şi 600 de hidranţi destinaţi instalaţiei de stingere a incendiului
• 1.600 de panouri electrice şi 39 de transformatoare electrice integrate într-un sistem complex de automatizare a instalaţiilor electrice (SCADA)
• 23.000 de corpuri de iluminat
• 40 de ventilatoare de mare putere
• 15.000 mp de panouri pentru a asigura izolaţia fonică
Contractul pentru lucrările aferente acestei etape de dezvoltare a Magistralei 5 a fost semnat în iulie 2015. Valoarea totală a contractului este de 180 milioane Euro, UTI implementând sisteme în valoare de 59 milioane Euro. Compania a alocat o echipă dedicată de aproximativ 300 de specialişti din totalul de 1.200 implicaţi în implementarea proiectului.
Călătoria cu metroul pe segmentul Râul Doamnei - Eroilor va avea o durată minimă de deplasare de aproximativ 12 minute, iar un tren poate transporta 50.000 de călători/oră/sens.
Proiectul de realizare a instalaţiilor pentru Magistrala 5 este unul de referinţă pentru UTI Grup nu doar din perspectiva complexităţii lucrărilor, ci mai ales prin faptul că va contribui la îmbunătăţirea semnificativă a serviciului de transport metropolitan şi la fluidizarea traficului în zona de vest a Bucureştiului, legând unul dintre cele mai mari cartiere bucureştene, Drumul Taberei, de centrul oraşului.