Guvernul a aprobat, în aceasta săptămână, măsurile de protecţie socială care vor fi aplicate în cazul disponibilizărilor de la Compania Naţională a Uraniului, din care face parte şi Uzina R de la Feldioara. CNU se aşteaptă ca anul acesta să disponibilizeze 700 din cei 1.350 de angajaţi.
Totuşi, potrivit directorului Uzinei R, Marian Rasaliu, la Feldioara nu se vor face disponibilizări. "Se va renunţa la cei care vor ieşi la pensie, nu vom mai face angajări în locul lor, iar dacă va mai fi cazul vom renunţa şi la cei care cumulează pensia cu salariul", a spus Rasaliu. În prezent, uzina de la Feldioara are 483 de angajaţi, iar potrivit lui Rasaliu, numărul acestora va ajunge la 350 de persoane la finele anului.
În cazul în care însă se va ajunge şi la disponibilizări, OUG nr. 36/2013, adoptată ieri, arată că venitul lunar de completare se stabileşte odată cu indemnizaţia de şomaj şi este egal cu diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câştigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.
Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferenţiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani şi până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani, 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani şi 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani.
După publicarea în Monitorul Oficial a acestui act normativ, vor fi elaborate proiecte de Hotărâre pentru punerea în aplicarea a măsurilor de protecţie socială stabilite prin Ordonanţa de urgenţă adoptată joi, în baza Planurilor de disponibilizare aprobate în condiţiile legii.