Va fi remaniere guvernamentală?

Cristina Mihalaşcu
Ziarul BURSA #Politică / 5 august 2009

Va fi remaniere guvernamentală?

Coaliţia de guvernare PSD - PD-L pare din ce în ce mai instabilă odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale. Tot mai multe voci din cadrul celor două formaţiuni politice consideră necesară o remaniere guvernamentală din cauza neînţelegerilor şi a problemelor ce au apărut pe fondul adâncirii crizei economice. Partidele se învinuiesc reciproc pentru problemele ţării, iar şicanele de la nivelul lor au început să apară şi în cadrul Guvernului, unde, după spusele miniştrilor, până în prezent colaborarea decurgea acceptabil.

Declaraţia secretarului general al PD-L, Vasile Blaga, conform căreia nu mai târziu de luna viitoare vor avea loc schimbări la guvernare, inclusiv posibilitatea unor remanieri ministeriale, a stârnit reacţii contrare din partea partidelor de la putere.

Membrii PD-L, mai rezervaţi, nu îşi asumă dezvăluirile lui Blaga, precizând că o discuţie oficială legată de remanierea guvernamentală nu a avut loc.

De partea cealaltă, PSD susţine răspicat că nu doreşte acest lucru.

Posibilitatea unei remanieri guvernamentale vine pe fondul acţiunilor din ultima vreme a miniştrilor PD-L şi PSD, incriminaţi pentru deturnare de fonduri şi anchetaţi de către comisii parlamentare.

Anchetele publice au adus prejudicii mari de imagine partidelor şi au contribuit la convingerea electoratului că unele ministere nu îşi fac treaba.

Însuşi premierul Emil Boc a recunoscut că există disfuncţionalităţi în cadrul Guvernului şi a declarat că nu mai este dispus să tolereze miniştri neperformanţi.

După ministrul Tineretului şi Sportului, ministrul Mediului şi ministrul Turismului, pe listă au început să apară şi numele lui Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, dar şi a Ecaterinei Andronescu, ministrul Educaţiei.

În cazurile Berceanu şi Andrones­cu, partenerii de guvernare se pare că au ajuns la un consens şi au decis, în cele din urmă, să nu propună înfiinţarea unor comisii de anchetă.

Teodor Spînu: "Este nevoie de o analiză pe şase luni a activităţii miniştrilor"

Teodor Spînu, secretar al partidului PD-L, ne-a declarat că problema remanierii nu a fost discutată în mod oficial, la nivel de partid, pentru a se lua o asemenea decizie.

"Nu este nevoie de o remaniere, ci de o analiză pe şase luni a activităţii miniştrilor, un raport în care să se vadă ce s-a făcut, ce nu s-a făcut şi care este motivul".

Referitor la lista miniştrilor indezirabili, publicată în presă, recent, deputatul PD-L a dat asigurări că ea nu există, însă un exemplu negativ de ministru poate fi Ecaterina Andronescu, care nu aplică reforma în învăţământ.

"Ministrul Educaţiei refuză să dis­cute cu comisiile de învăţământ din Senat şi Camera Deputaţilor, nu exis­tă un dialog între profesori şi minis­tru, iar principiul de reformă în educaţie este inexistent", consideră Teo­dor Spînu.

În opinia domniei sale, conflictul din cadrul coaliţiei creează imaginea unei ţări fără stăpân, în care PSD acuză şi PD-L refuză să comenteze.

Deputatul PD-L este de părere că, prin formarea acestor comisii de anchetă, PSD+PC îşi face campanie electorală: "O să vedeţi anul viitor dacă vor mai fi comisii, sub pretextul irosirii banului public. Ca să ştim o treabă, eu zic să facem 20 de comisii şi să anchetăm toţi miniştrii, fără discriminare".

Gelu Vişan: "Soluţia nu ar fi o remaniere, ci o restructurare a Guvernului"

Deputatul PD-L Gelu Vişan consideră că remanierea nu este soluţia cea mai bună pentru Guvern, ci mai degrabă o restructurare a acestei instituţii.

Domnia sa ne-a declarat că restructurarea guvernamentală nu are o conotaţie politică, ci se înscrie în politica de parteneriat a coaliţiei aflate la putere.

"Anumite ministere se uită la alegerile din toamnă, şi nu mi se pare normal ca premierul Emil Boc să ceară reformarea în educaţie şi ministrul Andronescu să se întoarcă la 80 de grade şi să ia decizii fără dis­cuţii prealabile în Guvern", ne-a precizat Gelu Vişan.

În opinia domniei sale, dacă PSD continuă cu declaraţii împotriva PD-L, ar trebui să se hotărască cât mai repede de ce parte este, şi dacă se află în opoziţie, să acţioneze ca atare.

Secretarul PD-L a mai precizat: "PSD s-a aşezat într-un colţ şi strigă la PD-L. FMI ne spune clar că avem o criză. PSD, prin comportamentul său, întoarce spatele crizei şi neagă scopul fundamental al parteneriatului de la guvernare. Să se hotărască cât mai repede de ce parte este".

Victor Ponta: "PSD nu are nicio nemulţumire faţă de miniştrii săi"

Social-democratul Victor Ponta, ministrul responsabil de relaţia cu Parlamentul, ne-a declarat că, din punctul său de vedere, Vasile Blaga poate remania pe cine doreşte, dar PSD nu are nicio nemulţumire legată de miniştrii săi.

Victor Ponta ne-a declarat: "PSD nu doreşte remanierea, nici a miniştrilor noştri, nici ai celor de la PD-L. Nici nu ne-am gândit la acest lucru, nici nu am discutat în coaliţie. Domnul Blaga poate remania pe cine vrea".

Referitor la o eventuală listă a miniştrilor indezirabili, deputatul Victor Ponta a comentat că este o prostie şi că "niciun politician serios nu ar fi făcut o asemenea listă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb