Avalanşa de audieri, reţineri, arestări şi condamnări are efectul unui vaccin pentru opinia publică. Oamenii nu se mai arată uimiţi de nimic, devin imuni în faţa hoţiei şi necinstei, "toată lumea fură" este din nou la modă, totul este posibil în materie de justiţie, iar condamnarea penală nu mai reprezintă nicio ruşine, ci este precum stagiul militar în urmă cu 30-40 de ani: o obligaţie - doar cei bolnavi scapă -, singurele necunoscute fiind legate de durata stagiului, locul de efectuare şi momentul când primeşti uniforma.
Pe acest fond am făcut un mic test, în timpul căruia nimeni nu a fost rănit şi nici nu a avut de suferit fizic sau psihic. Am început să îmi anunţ amicii că au fost "ridicaţi", în funcţie de sensibilităţile partenerului de discuţie, Traian Băsescu, Ion Iliescu, Nicolae Manolescu, Emil Constantinescu, Mircea Cărtărescu, Patriarhul Daniel. Cu foarte mici excepţii, reacţiile au fost unele blazate, de genul: " A, da? Mă aşteptam să-i vină rândul". Orice nume ai spune nu mai obţii o minimă împotrivire, bazată pe prezumţia de cinste autentică. Oricine e în stare de orice, ba mai mult, indiferent de ce ai spune despre unul sau altul, oricât de fantasmagoric, partenerul de dialog plusează, lăsând impresia că ştia şi el deja câte ceva. Toţi avem câteva informaţii, ceva bănuieli, şi capacitatea de a le pune în cârca oricui, important este să fie persoană publică.
Televizată în exces, justiţia riscă să alunece într-un şanţ plin cu locuri comune. Dacă atunci când începi o curăţenie generală laşi impresia că tot ce îţi iese în cale este un gunoi, cei din jur nu te vor bănui de exces de zel, ci pur şi simplu vor crede că ai locuit într-o hazna. Parada de cătuşe dăunează grav ideii de justiţie. Aresturile şi puşcăriile sunt pline, justiţia duduie mai ceva decât economia înainte să intre în criză, dar un lucru nu trebuie uitat, - în această ţară locuiesc milioane bune de oameni cinstiţi, care nu au înşelat, furat, tâlhărit, omorât pe nimeni. Poate marea majoritate am greşit acordând votul, în mod repetat, cui nu trebuie, dar aceasta nu este o infracţiune, deşi am plătit nenumărate "amenzi" în ultimii 25 de ani. Nu e cazul să ne turnăm toţi cenuşă în cap şi nici să devenim imuni la actul de justiţie, cine a greşit trebuie să plătească, căpuşele trebuiesc îndepărtate, cine nu,- e liber să muncească cinstit şi liniştit în continuare, chiar şi cu riscul de a nu se îmbogăţi niciodată!
1. FB
(mesaj trimis de Ionescu Adrian în data de 04.02.2015, 08:58)
Foarte correct! Foarte buna aceasta rubrica.