Vâlcov va discuta astăzi cu FMI despre transporturi şi energie

Valentin Busuioc
Companii / 28 ianuarie 2015

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) vor avea, astăzi, prima întâlnire cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), temele de interes ale MFP fiind legate de Ministerul Transporturilor şi cel al Energiei, a declarat, în această dimineaţă, ministrul Darius Vâlcov, adăugând că agenda nu include aspecte fiscale, scriu surse din presă.

Ministrul de Finanţe a afirmat, după amânarea şedinţei Comisiei de Buget-Finanţe-Bănci din Camera Deputaţilor, la care trebuia să participe: "Astăzi, vom avea prima întâlnire (cu FMI - n.r.) la Ministerul Finanţelor. Dumnealor vor vedea execuţia pe 2014 şi restul angajamentelor, astfel încât să continuăm acordul până în septembrie anul acesta. În special la Ministerul Transporturilor şi la Ministerul Energiei sunt temele de interes ale FMI în această perioadă".

Legat de scrisoarea trimisă de delegaţia FMI cu o zi înainte de începerea vizitei în ţara noastră, Darius Vâlcov a precizat că reprezentanţii Fondului trebuie să discute aspectele respective cu Parlamentul şi cu Banca Naţională a României (BNR), nu cu Guvernul.

"Punctul de vedere pe care delegaţia trebuie să şi-l exprime sau şi l-a exprimat trebuie să vină cu el în faţa Parlamentului şi nu la Guvern. Şi, bineînţeles, în faţa Băncii Naţionale", a spus Vâlcov.

Demnitarul şi-a iterat susţinerea pentru restructurarea creditelor cu acordarea de facilităţi fiscale, prin modificarea Ordonanţei 44/2014 (lansată în vara anului trecut şi denumită de presă "Electorata"), precum şi pentru programele speciale anunţate deja de bănci.

Vâlcov a mai spus că şi pe tema legii insolvenţei persoanelor fizice, FMI trebuie să discute cu Parlamentul, dar decizia îi aparţine acestuia: "Şi aici cred că FMI trebuie să discute cu Parlamentul. Şi, oricum, decizia este la Parlament, şi nu la FMI".

Întrebat dacă Guvernul va discuta cu FMI aspecte fiscale, precum majorări sau reduceri de taxe, Vâlcov a răspuns: "Nu sunt pe agendă aceste propuneri, pentru că discuţiile pe Codul Fiscal sunt anul viitor, când nu mai avem acord cu FMI".

Delegaţia FMI a început ieri vizita în ţara noastră, programată pentru perioada 27 ianuarie-10 februarie, pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, aprobat în septembrie 2013.

Într-o scrisoare trimisă duminică ministrului Darius Vâlcov, reprezentanţii FMI îşi exprimă îngrijorarea privind legea insolvenţei persoanelor fizice (a "falimentului personal"), motivând că, fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pieţei financiare. Scrisoarea este semnată de Andrea Schaechter, şefa misiunii FMI în România, şi de Elisabetta Capannelli, director de ţară al Băncii Mondiale.

Luni, premierul Victor Ponta a confirmat că FMI a cerut un studiu de impact privind legea falimentului personal, exprimându-şi convingerea că problema va fi discutată în Parlament.

Anterior, tot luni, întrebat dacă va discuta cu FMI despre legile conversiei creditelor în franci şi a insolvenţei, Ponta a răspuns că Guvernul nu are acest lucru în program şi că FMI trebuie să discute cu Parlamentul pe marginea acestor acte normative.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb