Valentin Ionescu, BVB: Statul ar putea influenţa listarea BCR

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 septembrie 2011

Valentin Ionescu: "Îmi doresc să avem BCR la Bursă".

Valentin Ionescu: "Îmi doresc să avem BCR la Bursă".

Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), consideră că statul, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), ar putea avea o influenţă în listarea BCR, o societate pe care domnia sa îşi doreşte să o vadă la Bursă.

Domnul Ionescu este de părere că autorităţile ar trebui să verifice dacă prevederile din contractul de privatizare al BCR au fost respectate şi să acţioneze în consecinţă.

Listarea BCR este prevăzută de contractul de privatizare al băncii, din 2006, care dă ca termen limită trei ani de zile de la semnarea lui. În 2009, Erste şi SIF-urile au semnat, însă, un Acord prin care au decis să amâne listarea cu doi ani, introducând o serie de condiţii, dintre care unele destul de ambigue, care nu se regăseau în contractul iniţial. În consecinţă, listarea BCR pare, în prezent, destul de incertă.

Directorul general al BVB, una dintre instituţiile care ar fi afectată dacă BCR nu ar fi listată, a declarat, pentru ziarul BURSA:

"O eventuală influenţă în listarea BCR ar putea-o avea statul. Acesta, prin AVAS, are obligativitatea să facă un follow-up la contractul de privatizare al BCR şi să vadă dacă a fost respectat. Aici văd eu principala problemă, că nu există o intervenţie din partea autorităţilor.

Îmi doresc să avem BCR la Bursă, ar însemna un plus pentru sectorul bancar şi un plus pentru BVB".

Directorul BVB nu este, însă, singurul care opinează că statul ar putea să influenţeze listarea BCR. Avocatul Gheorghe Piperea, declara, recent, într-un interviu acordat ziarului BURSA, că AVAS are dreptul să cea-ră aducerea BCR la Bursă, ca parte a contractului încheiat cu "Erste". Şi Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a dat, ieri, un comunicat în care precizează că listarea BCR este "complet compromisă şi că depinde exclusiv de bunăvoinţa Erste şi de o eventuală intervenţie a statului român, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului".

Statul susţine că nu poate determina listarea băncii

AVAS pare să aibă însă un alt punct de vedere privind implicarea sa în lis-tarea BCR. Oficialii Autorităţii ne-au răspuns recent la o întrebare privitoare la pârghiile pe care le deţin ca să determine cotarea BCR, precizând că AVAS nu poate determina listarea băncii şi nu are responsabilitate juridică pentru Acordul de amânare a listării semnat de Erste cu cele cinci SIF-uri.

Oficialii AVAS ne-au precizat: "(...) Conform documentelor trans-mise de Cumpărător, în cadrul celor 36 luni de la Data Finalizării prevăzută în contract, acesta a încheiat la 21 august 2009 un Acord cu toate cele cinci SIF-uri (având împreună 30,1175% din totalul de 30,69% deţinut de toţi acţionarii minoritari în capitalul social al BCR) conform căruia EGB (nr. succesorul Erste) şi SIF-urile au agreat amânarea oricăror operaţiuni legate de listarea BCR".

Mai precizăm că, în scopul respectării prevederilor art. 13.2 lit. j), AVAS a publicat pe site-ul public prevederile contractului de vânzare- cumpărare de acţiuni.

Prin Nota avizată de către Colegiul Director al AVAS a fost aprobată clauza 13.2 (n.r. privind listarea BCR) ca fiind rămasă fără obiect faţă de AVAS. Ca urmare, s-a comunicat Cumpărătorului că AVAS a constatat, în baza Acordului privind amânarea listării BCR, semnat de reprezentanţii Erste şi ai SIF-urilor, rămânerea fără obiect faţă de AVAS a obligaţiei asumată de cumpărător la art. 13.2 din contractul de vânzare cumpărare de acţiuni".

În Acordul de amânare a listării BCR, se menţionează că părţile semnatare vor depunde toate eforturile să se sprijine una pe cealaltă, în faţa AVAS, ca să obţină consimţământul acesteia pentru modificarea Contractului astfel încât obligaţia de lis-tare a BCR să fie tratată exclusiv între SIF-uri şi Erste.

AIPC: "Acordul de amânare a listării, lipsit de valoare juridică"

Reprezentanţii AIPC au susţinut, ieri, într-un comunicat, că acordul dintre SIF-uri şi Erste este lipsit de valoare juridică, întrucât semnatarii au convenit o "amânare a listării" care, juridic, încalcă clauzele privind listarea din contractul de privatizare al BCR.

AIPC opinează că amânarea listării nu era posibilă în lipsa consimţământului AVAS, care nu este parte în acord, sau în lipsa consimţământului tuturor celorlalţi acţionari minoritari, în favoarea cărora au fost prevăzute clauzele de listare.

"Beneficiarii clauzelor de listare a BCR erau toţi acţionarii minoritari ai BCR şi nu doar SIF-urile, astfel că SIF-urile nu puteau dispune, împreună cu Erste, modificarea dreptului şi a termenului de listare prevăzute prin contractul de privatizare în favoarea tuturor acţionarilor minoritari ai BCR", au precizat reprezentanţii AIPC, adăugând: "În conformitate cu prevederile contractului de privatizare, listarea BCR trebuia iniţiată până în anul 2009, astfel că, după această dată, dreptul de a cere listarea este prescris".

AIPC mai precizează că Acordul de amânare a listării introduce o serie de condiţionări care permit blocarea facilă a listării, precum posibilitatea de a vinde la un preţ "rezonabil" toate acţiunile BCR ce ar face obiectul ofertei publice de vânzare în cadrul listării.

Reprezentanţii "Erste" au precizat că nu doresc să facă niciun comentariu referitor la poziţia AIPC, însă au declarat că Acordul oferă asigurări suplimentare tuturor acţionarilor BCR care au dobândit acţiuni rezultate din programul de ofertă de acţiuni adresat salariaţilor.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Iar minte Pinochio? Nu vine Erste pentru el la Bursa? nu pot sa cred? Pai spunea mai de mult ca BCR a venit ca MM numai datorita influentei lui. Deci nu te asculta Erste, ce masuri sa luam?

    Ionescu sa ne spun ce a facut el pentru listarea BCR cat a lucrat la Erste, bine, lucrat e mult spus cat a stat pe la Este pe acolo

    1. Goagalul bvb-ist nu a avut la Erste nici un fel de atributii legat de listarea BCR. El era si acolo specialist in zugravit si pus mocheta.

      O SA VEDETI CE TEAPA O SA IA STATUL ROMAN / BVB CAND - DUPA CE SCAPA DE OBLIGATII, IN MOMENTUL IN CARE LE VA CONVENI, AUSTRIECII VOR LISTA BCR LA BURSA DIN VIENA.

      ASA, CA SA MAI EXPORTE CEVA PROFIT.... 

    Gargara...!!! mai bine ar spune ce a facut BVB in ultimii 2 ani pentru a se asigura ca BCR o sa fie listata?...sau mai bine ce a facut in ultimile 6 luni in care dezbaterile pe aceasta tema su fost mereu in prim plan. Concluzia...institutiile pietei sunt doar paravane de carton pentru smecheri!

    De un an si ceva, CA-ul declara sus si tare ca la BVB concedierile se vor face NUMAI dupa evaluarea salariatilor. Sapt.aceasta din surse neoficiale am aflat ca dl.Ionescu a declarat ca nici vorba. Evaluarea externa nu a fot deloc punctul forte in atarnarea concedierilor. Bravo! Dl.Ionescu a spus pentru prima oara adevarul si a infruntat si CA-ul. Pe cand lista cu cei concediati? Cine v-a dat-o Fs sau Tepes? Deci CA-ul bate apa-n piua, asa s-ar deduce nu?

    1. Nu va este clar ca FS, cine? Tepes nu cunostea personalul BVB. Acesta este schimbul intre FS si Ionescu.

      Cum de accepta dl.Andrei si Dl.Botta ca sa nu mai vorbim de Molnar si ceilalti. Surpriza mare. Si cand te gandesti ca dl.Gheorghiu si dl.Zah au declarat la fel, evaluare sus si tare. Deci cine minte? Pai actionari dragi de ce a cheltuit Bursa de Valori prin Ionescu paiata banii pe firma de evaluare? Sa va dea un plan sa spuna unde ne-a mutat, ce a schimbat,

      SCHINDLER LE-A DAT-O, BAI GAOZARILOR

    Despre ce asigurari suplimentare pentru actionarii salariati BCR vorbesc reprezentantii ERSTE ?. 

    Despre ce-i 14,30 lei oferiti acestora pe actiunea BCR ??.

    Chiar ca-i tin de prosti.... 

    Pana se gandeste Ionescu daca vrea sau nu vrea BCR la cota, sa-i uram mult succes pentru saptamana viitoare la Turneul sportiv. Treninguri Adidas avem ( valoare care este...? ) in mijlocul saptamanii plecam, cu doua zile mai devreme de competitie, iar noi vom incepe o serie despre inceputurile Bursei de Valori Bucurestii, anii 95, echipa din BNR, sef Dl.Danoaica, colegii de revista dar si pregatitit, nu ce a adus Ionescu, nu ca as fi impotriva sa le dam o sansa, dar nici asa de la zero, deci vom avea tema seriosa si desigur si intimitati. Ma pregatesc intens pentru lansarea unei Carti despre BVB si interiorul ei si voi testa pe Forum opinii, solicitari si pareri desigur.

    1. in timp ce tu scrii cartea, noi vom fi in Cipru, o sa stam la soare, o sa mancam bine, o sa ne distram, iar cand ne vom intoarce vom lesina de ras de prostiile pe care tot continui sa le scrii.

      cand termini cartea sa ne anunti, pentru ca e posibil sa ramanem fara hartie igienica. 

      eu zic ca dupa ce publici cartea, sa-ti pastrezi mai multe exemplare ca sa ai pagini pentru cornete. s-a deschis National Arena si e cerere mare de seminte.

      Cand voi incepe sa public/scriu pe forum eu cred ca eu voi rade cu gura pana la urechi. Iar cand vei incepe tu sa dai socoteala cati bani s-au cheltuit cu aceasta plecare ( fie ca merg si cativa din CA) iar voi rade cu lacrimi. Si vom citi si in curand un articol pe aceeasi tema. Hai sa asteptam. Chiar cine s-a uitat la OTV astazi si inca mai poate si acum se vorbeste de BVB, discriminare, control si amenzi.

      Finalul lui Ionescu va fi in curand. Dl.Farmache stie. Inca o sesizare la ITM, a 5-a in aceasta luna. Mai faceti fata la control? Ideea este ca vi se va da si amenda, deci ce veti spune CA-ului ca sunt grabit acum la duc in Cipru, ha, ha! Ma rog merge si dl.Presedinte ce sa faca si d-lui. dar cum se face ca dl.Andrei nu merge? Cum se face ca d-lui are treaba, are businesu-ri de facut nu sa piarda vremea ca unii dintre dvs. platiti din bani grei de actionarii BVB. Uite ca se poate.

      Esti chiar nesimtita. Nu ai respect pentru nimic. Ma mir ca esti atat de rea, ai probleme de sanatate, dar iti arde de meschinariile astea. La OTV este priveghiul doctorului PESAMOSCA. Sa-ti fie rusine. Ai un suflet urat, mancat de frustari. De ce? Ai tot ce-ti trebuie!

      Facem fata. Mai rau e ca prietenii vostri nu prea mai vor face fata.

      Gresit! Nu sunt nici rea nici rau. Te-ai uitat insa pe banda neagra de la OTV? Atunci taci! Si nu-ti mai da cu parerea daca nu stii nici ce dorim si nici cine suntem. Asteapta inainte de a spune ceva.

      Vom vedea care pe care. Insa nu uita sunt ultimele zile ale lui Ionescu la BVB.

    Intreaba dl.Andrei pe Goagalul Bursier cum ai cheltuit atatia bani in asa timp record. Iar el raspunde: nu stiu, nu stiu, nu eu, Narcisa cumpara in draci.

    1. ce cumpara?

      Orice inseamna cadou. Ionescu prefera sa dea mita unde poate.

    Regret ca am ajuns sa scriu aici dar m-am decis si ca atare o fac. Se tot scrie despre Tanasescu ca face samd. Imi amintesc insa uin episod anul trecut in Nov.2010 in care dl.Ionescu a cerut sa cumparam un cadou din partea Bursei pentru un dg adjunct al unui SSIF a carei ruda astazi este angajata a Bursei, iar Tanasescu a scris pe referatul facut de acel coleg, " Bursa nu are bani de facut cadouri " si l-a dat. Deci Ionescu are un prieten daca desigur cunoaste sensul si dorea sa cumparam cadou din banii actionarilor. Dl.Tanasescu a spus NU, deci cine apara banii si interesele actionarilor? Cine este hot? Sa ceara dl.Ionescu referatul ca il pot aduce, desigur l-am pastrat pentru vremuri grele.

    1. ce cadou vroia sa cumpere? care era suma? si spune-ne acum si pentru cine.

      Bravo Tansescu! Dar fa si ceva in acest sens. Nimeni nu te poate face hot.

    sa-mi ceara ca-ul si aduc referatul. suma 6 mkilioane. din respect pentru prietenul tau nu-i spun numele. daca imi cere ca-ul aduc referatul cu tot cu ce a scris tanasescu. il admir foarte mult pe acel prieten al tau pentru ceea ce a facut pentru Bursa. Singura societate care a prestat ceva in anii trecuti.

    1. inseamna ca merita cadou daca a facut multe pentru bursa. are o ruda angajata la BVB? fata sau baiat?

    MAI COPII LASATI CEARTA. AM VAZUT IN FORUM O PROPUNERE BUNA REF.DIRECTOR BVB SI DIRECTOR DIN AFARA SE. DE LUNI HAIDETI SA COMENTAM CE FACE PAIATA LA BVB SI CE FAC ALTII AVAND ACEEASI FUNCTIE SI DEZBATEM. HAI SA FIM SI SERIOSI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb