VALERIU ZGONEA DESPE SCRISOAREA CE CĂTRE PIVNICERU: "Numirea procurorilor şefi este transparentă"

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Politică / 4 octombrie 2012

Procedurile pentru numirea procurorilor şefi sunt transparente, spre deosebire de ultimele nominalizări, a declarat, ieri, Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Întrebat despre scrisoarea Comisiei Europene trimisă ministrului justiţiei Mona Pivniceru, în care era criticată lipsa de transparenţă în selecţia procurorului general şi şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Valeriu Zgonea a spus că la ultimele nominalizări nu a văzut o procedură transparentă.

Domnia sa a explicat: "Avem o procedură transparentă, nu am văzut documentul CE, dar procedura pe care doamna Pivniceru a propus-o CSM este una mai aproape de realitate. Sunt o grămadă de procurori tineri cu experienţă, peste 20% dintre ei îndeplinesc criteriile pentru a ocupa cele două funcţii".

Preşedintele Camerei Deputaţilor s-a arătat încrezător că instituţia prezidenţială, Consiliul Superior al Magistraturii şi ministrul Pivniceru vor găsi cele mai bune soluţii pentru cele două funcţii.

"Trebuie să dăm un semnal că cetăţenii români şi europeni au încredere în justiţia din România şi eu am încredere în acest moment că Guvernul Ponta şi ministrul Pivniceru vor găsi o soluţie", a mai spus Zgonea.

Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru urmează să se întâlnească, astăzi la Bruxelles, cu Viviane Reding, vicepreşedintele Comisiei Europene şi cu Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, pentru a discuta despre procedura de selecţie a procurorului general al României şi cea a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

La sfârşitul acestei săptămâni, ar urma să fie făcută publică lista finală a candidaţilor.

În privinţa documentului prezentat în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) de săptămâna trecută, în care se propunea înfiinţarea în cadrul Administraţiei Prezidenţiale a unui "Oficiu pentru diplomaţie publică", Valeriu Zgonea a precizat că este preocupat de faptul că o parte dintre puterile Parlamentului erau preluate.

Domnia sa a precizat: "Documentul l-am văzut şi eu, am fost informat despre el. Este datoria preşedintelui României să tranşeze această chestiune. Ceea ce pe mine mă preocupă este că o parte dintre puterile Parlamentului erau preluate, mă refer la construcţia bugetară a Ministerului Apărării, la proiecţii, la viziuni, pe care până la urmă trebuie să le facem transparent. Dacă vrem să luăm puterile Parlamentului să le dăm altor instituţii putem să facem acest lucru o dată cu modificarea Constituţiei".

Premierul Victor Ponta i-a asigurat pe miniştrii Cabinetului pe care îl conduce că nu va fi niciodată de acord ca atribuţiile constituţionale ale Guvernului sau ale ministerelor să fie preluate de alte instituţii, făcând referire la faptul că, potrivit unui document prezentat în şedinţa CSAT de săptămâna trecută, se dorea înfiinţarea în cadrul Administraţiei Prezidenţiale a unui "Oficiu pentru diplomaţie publică".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb