Valoarea totală a transferurilor a scăzut de patru ori

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iulie 2006

Valoarea totală a tranzacţiilor încheiate vineri pe piaţa Rasdaq s-a ridicat la numai 356.072 RON. La toate categoriile s-au realizat transferuri cu valori mici şi, ca urmare, valoarea totală a transferurilor a fost de patru ori mai mică faţă de şedinţa precedentă. O contribuţie mai importantă a avut-o categoria a treia cu un aport de 308.268 RON.

Cea mai semnificativă contribuţie la valoarea totală a transferurilor a avut-o "Comcereal" SA Constanţa (simbol CCRL) cu titlurile căreia au fost realizate tranzacţii în valoare de 38.513 RON, reprezentând 14% din valoarea totală tranzacţionată la finele săptămânii trecute. Potrivit ultimelor date disponibile pe piaţa Rasdaq (24 martie), structura acţionariatului se prezenta astfel: Bank Austria Creditanstalt deţinea 24,6%, din totalul acţiunilor, AVAS deţinea 3,61%, SIF Transilvania avea 41,4%, iar restul acţiunilor aparţinea altor inves-titori. Acţionarii societăţii "Comcereal" SA au decis în AGA din 16 iunie contractarea unui credit în valoare de 3 milioane de euro pentru activitatea de achiziţii din recolta anului 2006. În cadrul aceleiaşi AGA, s-a respins oportunitatea vânzării unei suprafeţe de 4 ha de teren aparţinând societăţii. Cotaţia acţiunilor CCRL a atins un punct maxim în luna februarie a acestui an (21 RON/acţiune). De la începutul lunii iunie, cotaţia a început să scadă, trecând sub pragul de 16 RON. Preţul mediu a crescut cu 6,87% faţă de şedinţa precedentă.

Pe locul al doilea în topul celor mai mari valori tranzacţionate se află "Condmag" SA Braşov cu 31.360 RON. Acţionarii societăţii au hotărât în cadrul AGA din 16 iunie să solicite promovarea "Condmag" SA în categoria I a BVB. Potrivit ultimei raportari din 16 iunie, fondul de investiţii "Julius Baer" a achiziţionat 9,6% din totalul acţiunilor emise. Cotaţia acţiunilor COMI continuă să evolueze pe un trend relativ constant de la începutul acestei luni, la preţuri cuprinse între 0,7 şi 0,85 RON/acţiune. Ultima tranzacţie, cea de de vineri, s-a încheiat la un preţ de 0,8 RON/acţiune, iar preţul mediu a scăzut cu 0,85 faţă de şedinţa precedentă.

În cadrul şedinţei de la sfârşitul săptămânii trecute, liderul pieţei din punct de vedere al volumului de titluri tranzacţionate a fost "Comcereal" SA Vaslui (simbol CCEV), cu 109.500 acţiuni. Titlurile societăţii care are ca obiect de activitate cultivarea porumbului şi altor plante au fost tranzacţionate la preţuri cuprinse între 0,67 şi 0,72 RON/acţiune. Cotaţia acţiunilor CCEV a scăzut brusc în luna februarie de la 0,16 RON, la 0,06 RON/acţiune. După această scădere, cotaţia creşte până la un maxim de 0,19 RON/acţiune, ca să scadă iarăşi brusc la 0,06 RON/acţiune. Ultima tranzacţie de vineri a fost încheiată la un preţ de 0,07 RON/acţiune.

Potrivit ultimei raportări din luna mai, acţionarul majoritar al "Comcereal "SA Vaslui este "Racova" cu 84,35% din totalul acţiunilor.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb