Banca Transilvania cheamă acţionarii să aleagă un nou Consiliu de Administraţie (CA) pentru perioada 2014 - 2018, potrivit unui convocator remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Rămâne de văzut câţi dintre membrii actualului CA se vor regăsi şi în cel viitor, având în vedere că structura acţionariatului TLV a suferit modificări în timpului mandatului lor, străinii ajungând să deţină majoritatea capitalului, în anul 2012.
Consiliul de Administraţie al instituţiei de credit este condus de Horia Ciorcilă. Vicepreşedinte este Roberto Marzanati, reprezentant al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Ceilalţi membri sunt Peter Franklin, tot din partea BERD, Radu Pălăgheanu, Costel Ceocea, preşedinte director general al SIF2 Moldova, Carmen Reţegan şi fostul ministru pentru Afaceri Europene Vasile Puşcaş.
Conducerea Băncii Transilvania propune acţionarilor, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) programată pentru 29 aprilie 2014, majorarea capitalului social cu suma de 352,7 milioane lei, prin emisiunea a 352.742.991 noi acţiuni cu valoare nominală de 1 leu per acţiune, mai arată documentul. Majorarea se va realiza prin încorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului precedent, în sumă de 352.742.991 lei, potrivit convocatorului.
Tot în cadrul AGA, se propune şi aprobarea răscumpărării de către bancă a maxim 17 milioane de acţiuni proprii (0,77% din totalul acţiunilor care compun capitalul social).
Pe ordinea de zi a şedinţei se numără şi aprobarea bugetului şi a programului de investiţii pentru 2014.
Potrivit rezultatelor preliminare, profitul net al Băncii Transilvania (TLV) a crescut anul trecut cu 17%, la 374,9 milioane lei, iar activele au urcat cu 8,4%, la 32,06 miliarde lei.
Potrivit lui Ömer Tetik, directorul general al băncii, obiectivul major pentru 2014, este creşterea veniturilor şi eficientizarea proceselor.
În acţionariatul Băncii Transilvania se regăsesc Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care deţine 14,61% din titluri, şi Bank of Cyprus, care controlează 9,9% din acţiuni.
1. rascumpararea actiunilor
(mesaj trimis de ile în data de 27.03.2014, 18:05)
rascumpararea actiunilor si oferirea lor ,gratuit, conducerii, nu este o forma mascata de a baga mana in profitul bancii de catre o mana de oameni ,in detrimentul celorlalti actionari ?
1.1. Ba bine că nu! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 28.03.2014, 00:20)
Și ce-i chiar fain: fraierii se bucură cum că le crește valoarea acțiunii, n-așa?