VARUJAN VOSGANIAN:  "Ideea orwelliană a impozitării coteţelor nu-mi aparţine"

Andrei Stan
Companii / 6 octombrie 2017

Varujan Vosganian (Sursa foto: Facebook)

Varujan Vosganian (Sursa foto: Facebook)

Deputatul ALDE Varujan Vosganian a revenit astăzi cu precizări, după postarea sa controversată în care a susţinut că statul pierde multe miliarde de lei din cauza gospodăriilor mici, orientate spre autoconsum.

Deputatul precizează că "ideea orwelliană a impozitării coteţelor" şi "portretul găinii evazioniste" nu îi aparţin, adăugând că există mai mulţi autori care au vorbit despre "avantajele economiei de piaţă faţă de economia naturală".

Varujan Vosganian a scris, pe pagina sa de Facebook: "Găina noastră de pe Facebook a învins-o la audienţă până şi pe Codruţa Kovesi! Vom mai avea prilejul să vorbim despre povestea acestei găini ouătoare, cea mai celebră galinacee a tranziţiei, care a depăşit-o în celebritate până şi pe surata ei care năştea pui vii. După apoteoza zilei de ieri, iată câteva scurte comentarii la cele două texte scrise de mine şi la reacţiile pe care le-au stârnit:

1. Textele mele vorbesc explicit despre faptul că economia naturală nu se impozitează şi că o asemenea intenţie nu există. Aşadar, ideea orwelliană a impozitării coteţelor nu-mi aparţine.

2. Textele mele nu pomenesc de faptul că economia naturală nu plăteşte impozite, ci de faptul că economia naturală nu produce impozite. În drumul său de la coteţ la tigaie oul nu aduce bani, deci nu are cum să producă impozite. Neproducând impozite, nici nu are cum să le plătească. Aşadar, nici portretul găinii evazioniste nu-mi aparţine.

3. Amintesc jurnaliştilor, analiştilor şi postacilor indignaţi de textele mele că chestiunile specializării şi plusprodusului, ale avantajelor economiei de piaţă faţă de economia naturală au fost lămurite definitiv în restul Europei de scrierile lui Adam Smith (Avuţia naţiunilor - 1776) şi David Ricardo (Principiile de economie politică - 1817). Cred că, după două secole, e cazul să ne dumirim şi noi".

Pe 3 octombrie, deputatul afirma, tot pe pagina sa de Facebook, că înclinaţia românilor spre autoconsum "ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei" deoarece "coteţele, brazdele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite".

La acea dată, el scria: "Fiecare ou mâncat de la găina din curte «văduveşte» bugetul de cincizeci de bani! Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare. Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ. Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie.

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe.

În schimb, oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.

La fel în ce priveşte roşiile din brazdele de acasă, magiunul din prunii din grădină, săpunul din grăsimile adunate peste an, pulovărele tricotate din lâna oilor de la stână etc. etc.

Toate acestea, coteţele, brazdele, grădinile, stânele şi atelierele din fundul curţii produc produs intern brut, dar nu produc şi impozite. Producţia din gospodăriile populaţiei ajunge la peste 20% din PIB, fără să producă niciun leu impozit la stat. Doar ceva neglijabil, prin pieţele ţărăneşti.

Locuitorii din Danemarca, Franţa şi din alte ţări care ajung la venituri bugetare în jur de 45% din PIB nu au găini în curte şi nici nu amestecă în ceaun roşiile pentru bulion ori prunele pentru magiun.

Faptul că avem o atât de puternică înclinaţie spre autoconsum, şi nu doar în ce priveşte alimentele, ne costă în fiecare an venituri bugetare de multe miliarde de lei".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce ai fost , si ce ai ajuns !!! JENANT !

    pai , [Fragment eliminat, conform regulamentului], daca nu am avea productie de autoconsum multi ar muri de foame . nu toti au lefurile si pensiile boilor din parlament

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb