Vasile Dîncu: "Administraţia publică trebuie controlată de cetăţean"

Andrei Stan
Politică / 8 decembrie 2015

Vicepremierul Vasile Dîncu a participat astăzi la conferinţa "Managementul resurselor umane în administraţia publică", unde a vorbit despre stadiul reformei în administraţia publică şi despre etapele imediat următoare în acest proces: actualizarea Strategiei pentru consolidarea administraţiei publice (SCAP), necesitatea formării profesionale continue în sectorul public şi reînfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie, regândirea atribuţiilor Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), Strategia pentru stabilirea standardelor de calitate şi cost, Codul Administrativ şi importanţa transparenţei şi monitorizării în domeniu.

Potrivit unui comunicat al Executivului trimis redacţiei, Vasile Dîncu a arătat că toate modificările pe care doreşte să le propună Guvernului au un obiectiv unic, acela ca populaţia să fie deservită în relaţia cu statul mai bine şi mai repede, de funcţionari mai bine pregătiţi, fie că e vorba despre instituţiile publice centrale sau locale. "Ce ne dorim în acest an de guvernare? Să realizam condiţiile pentru profesionalizarea angajaţilor din acest sistem şi pentru stabilitatea funcţiei publice. O dată construite aceste condiţii, funcţionarul public va fi motivat să performeze şi să se gândească cu prioritate la interesul cetăţeanului. Acum, statul e birocratizat şi nu îşi îndeplineşte funcţiile esenţiale. Cred că statul român va trebui să fie mult mai suplu, să coste mai puţin şi, în acelaşi timp, să fie prezent în spaţiul contractului colectiv", a spus Dîncu.

Cu privire la noua abordare pentru ANFP, viceprim-ministrul a arătat că nu se referă la o restructurare de personal, ci la una care să ducă la noi atribuţii pentru agenţie, care să îi permită să pună un accent mai ridicat pe aspectele strategice şi de planificare. "ANFP va trebui să aibă un rol mult mai puternic în ceea ce înseamnă formarea, calificarea funcţiei publice şi monitorizarea programelor. Acum face mai degrabă o evidenţă a funcţionarilor publici, ANFP trebuie să fie agentul principal al formării, adică să planifice funcţia publică, să creeze modele, să avizeze trasee, un ghid al carierei şi să gestioneze dezvoltarea continuă a funcţiei publice. Nu va fi o restructurare, ci va fi un design nou pentru întreaga agenţie, va primi funcţii în plus. În două-trei luni se va redefini rolul ANFP. Este o veste foarte bună, oamenii vor avea ocazia să facă mai mult, mai bine, mai frumos şi mai inteligent", a afirmat vicepremierul.

În viziunea lui Vasile Dîncu, Strategia pentru consolidarea administraţiei publice (SCAP) trebuie să scoată în evidenţă ceea ce nu este funcţional în prezent şi ce poate fi optimizat. În acest scop, este necesară o actualizare a strategiei: indicatorii propusi să fie relevanţi şi măsurabili, iar aspectele legate de transparenţa şi de monitorizarea acţiunilor planificate să fie accentuate. "Vom aduce nişte amendamente acestei Strategii care ţin de obiective şi indicatori. Obiectivele transparenţei, de exemplu, trebuie consolidate. Apoi, am putea să avem indicatori foarte clari şi pentru asta o să fac o cerere publică pentru organizaţiile din spaţial public, care au specialişti foarte buni si care pot contribui - cu perspectiiva lor, care văd aceasta Strategie din afara sistemului. Administraţia publică trebuie să fie controlată de cetăţean, este un lucru care nu este o lozincă, care trebuie pus în practica", a subliniat Dîncu.

Formarea profesională continuă a angajaţilor din instituţiile publice reprezintă una dintre condiţiile de baza pentru modernizarea sistemului public, susţine ministrul administraţiei publice. "Ştiu că nu se pot face minuni într-un an de zile, dar cred că putem pune într-un an de zile bazele de funcţionare a funcţiei publice într-un model raţional. Noi o să pornim în această filozofie a schimbării de la lucrurile bune care deja există. Am găsit profesionişti foarte buni în administraţia românească, sunt oameni care ştiu foarte multe, care îşi fac treaba, dar uneori un au toate conditiile, ori una din condiţii este aceea să-i introduci într-un proces de formare continuă. Pe cine mai enervează faptul că ar trebui să facă în continuare, să înveţe, formarea continuă, asta într-adevăr este un motiv pentru ca acel om să plece din administraţie, numai cine nu vrea să înveţe, numai cine nu vrea să se perfecţioneze, cine crede că este proprietarul funcţiei", a adăugat vicepremierul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bla, bla, bla...... infiltratie PSD-ista. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb