Militarii români şi-au riscat viaţa zburând cu aeronavele de tip MiG, din cauza vechimii lor şi a faptului că fondurile "nu au permis mai mult decât modernizarea acestor aparate de zbor", a afirmat, astăzi, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, conform Agerpres.
Acesta a vorbit, la Digi 24, despre incidentul aviatic de miercuri seară, în care, după prăbuşirea a două aparate de zbor, şi-au pierdut viaţa opt militari.
Legat de ancheta în acest caz, ministrul a explicat că "nu putem să luăm în calcul decât starea tehnică, starea vremii, evident, managementul acţiunii. Sunt trei dimensiuni pe care se face această anchetă".
"Ce putem să facem acum este o anchetă corectă şi cât mai rapidă, ca să prevenim ca aceste tragedii să nu se mai întâmple, să nu se repete", a arătat Dîncu.
Ministrul a vorbit şi despre faptul că aeronavele de tip MiG sunt vechi.
"Evident, noi am riscat viaţa piloţilor noştri, a tinerilor noştri zburând cu aceste avioane, pentru că aceste avioane nu corespund practic la ceea ce astăzi se întâmplă, la misiunile de care este nevoie astăzi", a afirmat Dîncu şi a adăugat că "fondurile nu au permis mai mult decât modernizarea acestor aparate de zbor şi consecinţele se văd acum".
Întrebat dacă incidentul aviatic ar putea avea legătură cu conflictul Rusia-Ucraina, Vasile Dîncu a răspuns: "Este absolut exclus, nu există nicio dovadă şi nu există nicio circumstanţă care să ducă la această concluzii. Toate sunt scenarii de science-fiction".
Opt militari au murit miercuri seară în două accidente aviatice.
O aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar apoi a dispărut de pe radar. Au fost declanşate de urgenţă operaţiunile de căutare - salvare.
Astfel, un elicopter IAR-330 Puma a decolat spre zona posibilului impact, însă a pierdut legătura radio cu baza şi s-a prăbuşit în zona localităţii Gura Dobrogei, judeţul Constanţa, la aproximativ 11 km de aerodrom.
Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR a decedat iar în accidentul în care a fost implicat elicopterul IAR 330-Puma şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicaţi iniţial, urcaseră la bord şi doi salvatori pe mare din cadrul Forţelor Navale Române.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2022, 13:42)
habarnistul asta stie ce vechime au avioanele cumparate din portugalia ? sa-I traduca cineva contractual din engleza in ardeleneasca . un specialist adevarat in aviatie a spus ca avionul prabusit avea toate avizele de zbor , nu e vorba de vechime . sin avioane din timpul razboiului care zboara fara problem daca sint verificate . dancu specialist in sufragerii si in gargara de popa de tara
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2022, 14:01)
Avionul ca avionul, dar elicopterul? De ce nu recunoaste ca vremea era prea rea si el este incompetent in fruntea ministerului. Un sociolog ajuns ministru al apararii.
3. fără titlu
(mesaj trimis de ozn în data de 03.03.2022, 14:04)
O glumă bună.
În condiții de război în vecinătate, două aparate militare de zbor românești pierd legătura radio, explodează (în aer?) și apoi dispar de pe ecranele radar, în aceeași zonă și timp, noaptea. Niciun supraviețuitor.
Drone nu ar exista, atacuri EMP nici atât, exclusă (publicității) absolut orice posibilă legătură cu conflictul din jur.
Iaca ... simple coincidențe, MIG vechi și prost întreținut (parțial adevărat), elicopter cu posibil givraj. Element comun: nimeni nu a avut timp /posibilitate să raporteze radio că ”se scufundă”. Nici să se catapulteze.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2022, 14:42)
În caz ca ne ataca rusii nu este cazul sa mai ridicați avioanele. Dacă au picat asa pe timp de pace nici nu vreau sa gândesc cum vor pica pe timp de război.