VASILE DÎNCU: "Lucrăm la două teme foarte importante - descentralizarea şi regionalizarea"

Politică / 17 aprilie 2016

Sursa foto: Facebook/ Vasile Dîncu

Sursa foto: Facebook/ Vasile Dîncu

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, astăzi, că Executivul lucrează în prezent pe două teme foarte importante - descentralizarea şi regionalizarea, informează Agerpres.

''Noi am început un proiect mai abundent pe ceea ce înseamnă reforma funcţiei publice, pe primele componente ale reformei administraţiei. Adică, simplificarea administrativă, definirea foarte clară a responsabilităţilor în administraţie, modul de intrare în sistem, modul de formare. Era o datorie mai veche a noastră. (...) În viitor, începând din luna mai, vom lucra pe două teme care sunt foarte importante: o temă a descentralizării şi cea a regionalizării'', a menţionat Vasile Dîncu.

El a adăugat că sunt în curs de derulare o serie de studii de impact privind cele două teme.

''Vom lansa în scurt timp o strategie de dezvoltare teritorială, o strategie tehnică, în care definim modul în care se dezvoltă oraşele, cum se va dezvolta infrastructura în următorii 10 - 20 de ani. Pe lângă aceasta, am început şi descentralizarea administrativă (...). Lucrăm în acest moment la reconstrucţia unei administraţii mult mai apropiate de cetăţean. Am început inventarul unor elemente de infrastructură pe care le au mai ales autorităţile centrale, ministerele, ca să vedem ce trebuie descentralizat. În acest moment, lucrăm la câteva studii de impact privind modul în care se va descentraliza administraţia centrală spre administraţia locală şi, în funcţie de asta, o să vedem şi ce putem să construim în anul acesta - fiind un timp foarte scurt - pe o reorganizare administrativă'', a completat vicepremierul.

Potrivit acestuia, sunt luate în calcul mai multe variante de regionalizare.

''Noi am moştenit nişte studii făcute de profesori universitari, chiar de mine, când nu mă ocupam deloc de administraţie. Sunt mai multe variante, era o variantă de opt, mai sunt nişte variante cu 12 sau altele. Vom vedea, în funcţie de studiile de impact, care este varianta care poate fi luată în calcul. (...) Deocamdată lucrăm la fundamentele descentralizării, care sunt şi baza pentru ceea ce numim noi regionalizare. Poate că acest concept de regionalizare a speriat foarte multă lume şi ar trebui mult mai bine elaborat. (...) O să arătăm care sunt avantajele descentralizării şi introducerii unui nou inel în administraţie, cel regional. Există foarte multe avantaje. Nu înseamnă în niciun caz ruperea României, federalizarea sau alte lucruri. E un element care trebuie să intre în calcul atunci când ne gândim la o mai bună planificare a dezvoltării'', a subliniat Dîncu.

El şi-a exprimat speranţa că şi viitorii guvernanţi vor înţelege faptul că România are nevoie de descentralizare şi de regionalizare.

''E nevoie de o nouă logică şi de o nouă filosofie în ceea ce priveşte dezvoltarea României şi aş putea să spun că România se poate dezvolta prin propriile mijloace. Avem, în acest moment, şi resurse, avem în acest moment şi oameni, tot mai mulţi tineri care vin şcoliţi din străinătate, ne lipseşte însă organizarea. Sperăm că vom putea anul acesta să creăm câteva linii strategice care în anii viitori să fie valorificate de clasa politică, de cei care vor conduce după ce va pleca Guvernul nostru, şi să fie transformate în planuri de acţiune. Noi vom lăsa oricum o documentaţie foarte importantă, o legislaţie pregătită pentru a face o modernizare a administraţiei, pentru a moderniza statul. Sunt sigur însă că ceea ce se va întâmpla va ţine şi de voinţa pe care oamenii şi-o vor exprima în anii care vin. Sperăm ca alegerile din toamnă să poată da un suflu nou în dezvoltarea României, să fie oameni care să accepte că România are nevoie de o modernizare a administraţiei, că are nevoie de descentralizare şi de regionalizare'', a arătat Vasile Dîncu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu exista nici un beneficiu din realizarea unor structuri teritoriale mai mari. Totul depinde de centru. Daca la centru sunt cocotati niste porci, orice structuri ai ai face in teritoriu se alege praful.

    Am vazut argumentele lui Dragnea in sprijinul regionalizarii. Toate au fost niste minciuni, iar daca n-au fost chiar minciuni, sigur au fost doar povesti... urite. 

    Gospodariti bine resursele bugetare si totul va fi bine! Daca furati, pe diferite cai, resursele bugetare nu ne salveaza nicimama regionalizarilor de la dezastru.

    Nu va apucati de lucruri care va depasesc. Vedeti sa faceti bine treburile curente pina se instaleaza noua guvernare. Si, apoi, Dumnezeu cu mila Lui! 

    ...dar de la teorie la practică : " 1000-i de ani luminii să ajungă ,,

    Pentru asta nu aveti mandat dat de poporul suveran!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb