Grupul energetic suedez Vattenfall a anunţat vineri că a finalizat vânzarea operaţiunilor sale din domeniul cărbunelui din Germania, la o săptămână după ce a obţinut aprobarea Comisiei Europene, transmite DPA, citată de Agerpres.
În aprilie, Vattenfall a informat că a găsit un cumpărător - un consorţiu ceh alcătuit din compania Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) şi partenerul ei financiar PPF Investments - pentru minele şi termocentralele din landurile Brandenburg şi Saxonia, în estul Germaniei.
Conform comunicatului Comisiei Europene din 22 septembrie, "tranzacţia nu va afecta negativ concurenţa pe pieţele relevante".
Vânzarea face parte din strategia Vattenfall de a se concentra pe resursele de energie regenerabilă.
Conform acordului, EPH va prelua active în valoare de 15 miliarde de coroane (1,8 miliarde de dolari), precum şi provizioane şi pasive în valoare de 18 miliarde de coroane.
EPH pariază pe creşterea preţurilor la electricitate în Germania la începutul următorului deceniu ca urmare a abandonării energiei nucleare. EPH are deja active în domeniul energiei în Germania.
În cei şapte ani care au trecut de la înfiinţarea companiei, EPH a ajuns una dintre cele mai mari companii energetice din Europa Centrală. Cei doi proprietari ai companiei, Daniel Kretinsky şi Patrik Tkac, au încheiat mai multe achiziţii finanţate pe datorii, ultima fiind anunţată în luna decembrie a anului trecut, când EPH a preluat participaţia majoritară deţinută de Enel la compania slovacă de utilităţi Slovenske Elektrarne AS, care deţine printre altele şi două centrale nucleare.