VENEZUELA: Ciocniri în faţa Consiliului Electoral, un deputat a fost rănit

Laura Boico
Internaţional / 9 iunie 2016

Un deputat de opoziţie din Venezuela a fost rănit astăzi în ciocniri cu susţinători ai guvernului în faţa Consiliului naţional electoral (CNE), unde mai mulţi parlamentari veniseră pentru a cere un referendum pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Nicolas Maduro, relatează AFP.

Cu chipul însângerat după ce a primit o lovitură, deputatul Julio Borges, şef al grupului parlamentar al Masa unităţii democratice (MUD, centru-dreapta), a trebuit să se refugieze în clădirile administrative ale Adunării naţionale, în apropierea CNE.

Poliţiştii şi militarii au format un cordon în faţa birourilor CNE, în centrul Caracas, blocând trecerea unui grup de deputaţi ai opoziţiei însoţiţi de zeci de simpatizanţi ai MUD, majoritară în Parlament.

Situaţia s-a tensionat după ce un grup de susţinători ai fostului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013) s-a apropiat, declanşând ciocniri cu susţinătorii noii puteri parlamentare.

"Referendum de revocare, acum", au scandat membri ai opoziţiei în faţa simpatizanţilor fostului lider Hugo Chavez, care au scandat la rândul lor "Această adunare va cădea", potrivit unor surse din presă.

Forţele de ordine au lansat apoi grenade lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţi.

Venezuela este în pragul colapsului de mai multe luni, sfâşiată de războiul politic între Parlamentul controlat de opoziţie şi guvernul socialist, într-un climat de exasperare populară legată de prăbuşirea economiei ţării.

Opoziţia cere de la DNE să facă publice următoarele etape pentru declanşarea referendumului de revocare a preşedintelui Maduro, ales până în 2019, după ce a validat 1,3 milioane de semnături în favoarea consultării populare.

Pentru a convoca noi alegeri, referendumul trebuie organizat înainte de 10 ianuarie 2017, în caz contrar Maduro urmând să fie pur şi simplu înlocuit de vicepreşedintele său.

Chiar dacă şapte locuitori din zece vor plecarea preşedintelui, mobilizarea va fi limitată de impresionanta desfăşurare de forţe de ordine, preocuparea faţă de problemele vieţii de zi cu zi şi diviziunile din cadrul opoziţiei, comentează AFP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb