Venezuela nu mai are bani pentru a plăti tipărirea de bancnote

Andrei Stan
Internaţional / 28 aprilie 2016

Penuria din Venezuela a atins un nou vârf, ţara sud-americană riscând să ajungă să rămână fără bani, scrie Bloomberg.

Pe fondul spiralei inflaţioniste, Venezuela nu poate tipări noi bancnote suficient de rapid pentru a ţine pasul cu ritmul de creştere a preţurilor.

Majoritatea bancnotelor este importată, iar în condiţiile în care rezervele valutare ale ţării se reduc rapid, Banca Centrală este nevoită să amâne plăţile către furnizorii străini, cu riscul ca aceştia să oprească livrările în viitor. Cu alte cuvinte, Venezuela este într-o situaţie în care nu are bani cu care să plătească tipărirea de noi bani.

Luna trecută, firma De La Rue, cel mai mare producător de bancnote din lume, a trimis o scrisoare Băncii Centrale a Venezuelei, în care se plângea de faptul că i se datorează suma de 71 milioane de dolari şi avertiza că îşi va informa acţionarii dacă aceste datorii nu vor fi achitate.

"Este un caz fără precedent în istorie ca o ţară cu o inflaţie atât de ridicată să nu poată obţine noi bacnote", a declarat Jose Guerra, fost director al departamentului de studii economice de la Banca Centrală a Venezuelei.

La sfârşitul anului trecut, Banca Centrală a Venezuelei a comandat peste 10 miliarde de bancnote, mai mult decât cele 7,6 miliarde de bancnote comandate de Rezerva Federală americană pentru acest an, în condiţiile în care economia SUA este mult mai mare decât cea a Venezuelei. Rata inflaţiei din Venezuela, deja cea mai mare din lume, ar urma să ajungă în acest an la aproape 500%, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional.

Ceea ce complică şi mai mult situaţia este cantitatea de bancnote necesară tranzacţiilor zilnice. Cea mai mare bancnotă aflată în prezent în circulaţie în Venezuela este cea de 100 de bolivari, cu care poate fi plătit un pachet de ţigări. Banca Centrală a Venezuelei a început să studieze tipărirea de bancnote de 200 şi 500 de bolivari, însă, până acum, nu au fost comandate noi denominări, cea ce creează o situaţie fără precedent prin refuzul de a produce bancnote mai mari în paralel cu incapacitatea de a plăti furnizorii de bancnote.

Steve Hanke, profesor de economie la Universitatea Johns Hopkins, care a studiat cazurile de hiperinflaţie, susţine că, pentru păstrarea încrederii într-o monedă, guvernele deseori adaugă zerouri la bancnote în loc să inunde piaţa cu bancnote mici.

"Este un semnal negativ când oamenii sunt nevoiţi să utilizeze o roabă de bani pentru a cumpăra un hot dog", a afirmat Hanke, precizează Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb