Venitul operaţional al "Holcim" a crescut cu aproape 14%

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 28 februarie 2008

Grupul elveţian "Holcim" a avut, în 2007, încă un an record din punct de vedere al rezultatelor financiare consolidate. Cu toate că mediul economic a devenit din ce în ce mai competitiv în cea de-a doua parte a anului trecut, capacităţile fundamentale ale grupului au fost din nou puse în evidenţă. Acest lucru este dovedit de creşterea valorii venitului operaţional EBITDA (înainte de dobânzi, depreciere, taxe şi amortizare) şi o îmbunătăţire considerabilă a venitului net.

Astfel, vânzările nete au crescut cu 12,9% în 2007, ajungând la 27,1 miliarde franci elveţieni. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, venitul operaţional EBITDA s-a îmbunătăţit cu 13,9%, fiind de 6,9 miliarde franci elveţieni. Valoarea profitului operaţional a crescut cu 14,6 %, la 5 miliarde franci elveţieni, iar venitul net s-a majorat cu 67,2%, ajungând la 4,5 miliarde franci elveţieni (aici fiind inclusă şi suma de 1,3 miliarde franci elveţieni primită în urma vânzării acţiunilor deţinute în Africa de Sud). Venitul net (care revine acţionarilor "Holcim" Ltd.) a crescut cu 83,7%, până la 3,9 miliarde de franci elveţieni.

Conducerea "Holcim" susţine că nu este uşor de apreciat cum turbulenţa din pieţele financiare va afecta economia reală. În orice caz, Consiliul Director şi Comitetul Executiv "Holcim" se aşteaptă ca pieţele emergente, în care se află trei sferturi din producţia totală de ciment, să continue să crească. Fiind o companie activă la nivel global, "Holcim" continuă să fie încrezătoare. În 2008, Grupul se aşteaptă să atingă din nou creşterea cu 5% a EBIDTA intern operaţional.

Livrările de ciment au cres­cut, anul trecut, până la 149,6 milioane de tone, faţă de 140,7 milioane tone înregistrate în 2006. Creşterea în acest segment este atribuită de conducerea "Holcim" stării predominant bune a pieţei construcţiilor şi, în particular, primului an în care s-a facut simţită consolidarea companiilor din India ale Grupului. Vânzările de agregate, de 187,9 milioane de tone, au ajuns la egalitate cu cel mai înalt nivel înregistrat anterior.

Volumele de vânzări betoane au crescut în Europa, America de Nord şi în special în Asia. Grupul Holcim a înregistrat o creştere totală de 45,2 milioane metri cubi. Livrările de asfalt au scăzut până la 14,8 milioane de tone.

În Europa, aproape toate companiile Grupului "Holcim" şi-au îmbunătăţit rezultatele financiare. Factorii care au determinat această creştere au fost eficienţa operaţională mai mare, creşterea general stabilă a vânzărilor şi un mediu predominant pozitiv în ceea ce priveşte preţul. Companiile Grupului din Estul şi Sud-Estul Europei au avut rezultate substanţial mai bune, în special "Holcim România" şi "Holcim Bulgaria". Profitul operaţional EBITDA a crescut în cadrul companiilor Grupului din Europa cu 22 % până la 2,399 miliarde franci elveţieni, în timp ce EBITDA operaţinal intern a crescut cu 11,5%.

În 2007, "Holcim" a făcut investiţii financiare în valoare netă de 2,277 miliarde franci elveţieni. Investiţiile nete în producţie şi alte mijloace fixe de 2,245 miliarde franci elveţieni au inclus proiectele importante de extindere din Statele Unite, India, România, Bulgaria şi Maroc.

În anul 2007, Grupul elveţian a crescut capacităţile de producţie pentru ciment cu 6,7 milioane tone. "Holcim" a întărit şi segmentul de agregate şi s-a apropiat şi mai mult de clienţii săi prin continuarea investiţiile în segmentul de betoane, în special în Europa şi în Statele Unite. Investiţiile făcute în proprietăţi, fabrici şi echipamente în scopul de a mări capacităţile de producţie s-au ridicat la 1,043 miliarde franci elveţieni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb