Compania "RomTelecom" a înregistrat, în primul semestru al acestui an, venituri operaţionale de 400,8 milioane euro, în creştere cu 2,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, informează un comunicat al grupului grec OTE, care deţine 54,01% din acţiunile operatorului de telefonie fixă. Creşterea veniturilor s-a datorat tarifelor mai mari şi majorării cu 98% a traficului de interconectare. În acelaşi timp, profitul net a atins 19,4 milioane euro, în scădere comparativ cu intervalul corespunzător anului trecut, cînd s-a situat la 26,6 milioane euro.
Veniturile au resimţit impactul negativ al aprecierii leului, care a provocat pierderi estimate la 8,6 milioane de euro numai în al doilea trimestru, cu toate că RomTelecom a făcut conversia tarifelor în euro, în octombrie 2003.
În intervalul martie-iunie, compania de telefonie a înregistrat venituri de 199,6 milioane euro, cu 4,3% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2003. Veniturile din interconectare au crescut cu 65%.
Compania a raportat un profit operaţional de 23,1 milioane de euro, în creştere cu 53%. Reducerea costurilor la serviciile de interconectare reflectă scăderea tarifelor, în pofida unei creşteri de 5% a traficului către alte reţele. "RomTelecom" a recîştigat o cotă de piaţă semnificativă la nivelul traficului intern şi internaţional la convorbirile mobile, comparativ cu pierderile înregistrate anul trecut ca rezultat al liberalizării pieţei, mai precizează comunicatul OTE.
Numărul liniilor de telefonie fixă operate de "RomTelecom" a crescut cu 1,5%, ajungînd la de peste 4,33 milioane. Conducerea "RomTelecom" continuă implementarea planului de restructurare. Eficienţa s-a îmbunătăţit de la 181 de linii pe angajat, la sfîrşitul trimestrului al patrulea din 2003, la 235 de linii pe angajat în al doilea trimestru, reprezentînd un avans de 29,4%, mai precizează OTE.
• Pierdere de 3,5 milioane de dolari pentru "CosmoRom"
Veniturile operaţionale ale operatorului de telefonie mobilă "CosmoRom" au atins, pentru trimestrul doi, suma de 2 milioane de euro, în timp ce pierderea netă s-a ridicat la 3,5 milioane de euro. Situaţia financiară a "CosmoRom" este dificilă, compania avînd datorii către principalii furnizor de echipamente. Banca de investiţii aleasă de "RomTelecom" şi-a încheiat raportul referitor opţiunile pentru strategia "CosmoRom". Raportul a fost înmînat acţionarilor "RomTelecom", OTE şi Guvernul României, cele două părţi urmînd să ia o decizie în acest sens.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANRC) a aprobat, la sfîrşitul lunii aprilie, cererea ca "RomTelecom" să modifice tarifele, începînd de la 1 iunie. Programul a inclus majorarea în medie cu 8% a tarifului la abonamentele persoanelor fizice, respectiv cu 22% pentru persoanele juridice şi 9% pentru conectarea la Internet. Tarifele la convorbirile internaţionale şi la distanţe mari au fost reduse cu niveluri cuprinse între 10% şi 21%, iar apelurile din reţeaua fixă către cele mobile au scăzut cu 3%.