• Încasări nerealizate din cauza lipsei ofertelor iniţiale
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a raportat venituri totale de 52,3 milioane lei (12,3 milioane euro), pentru 2011, în creştere cu 27% faţă de anul precedent, în timp ce cheltuielile au crescut cu 53%, la 50,07 milioane lei (11,8 milioane euro), potrivit raportului anual dat, ieri, publicităţii.
Creşterea cheltuielilor a fost determinată, în mare parte, de majorarea costurilor cu personalul cu aproape 64%, de la 26,16 milioane lei în 2010 la 42,89 milioane lei în 2011.
CNVM a realizat, în 2010, venituri totale de 41,13 milioane lei şi cheltuieli totale de 32,72 milioane lei.
Veniturile şi cheltuielile estimate pentru anul 2011 au fost de câte 59,81 milioane lei, ceea ce înseamnă că, anul trecut, CNVM a încasat cu 12,55% mai puţin decât a prevăzut şi a cheltuit cu 16,28% mai puţin decât anticipările iniţiale.
Realizarea veniturilor pe anul 2011 sub nivelul prognozat iniţial a fost determinată, în primul rând, de lipsa ofertelor publice de cumpărare/preluare, oferte luate în considerare la întocmirea bugetului pe anul 2011, în conformitate cu programul de privatizare anunţat pe parcursul anului 2010 pentru anul care urma, se arată în raport.
Veniturile curente au urcat, anul trecut, cu 14,56%, la 43,9 milioane lei, iar cheltuielile curente au cres-cut cu aproape 51,86%, la 49,5 milioane lei.
Astfel, CNVM a încheiat anul 2011 cu un deficit de 5,6 milioane lei, care a fost acoperit din lichidităţile pe care Comisia le mai are.
Soldul contului de disponibili-tăţi a scăzut, în 2011 faţă de 2010, de la 8,3 milioane lei, la 2,1 milioane lei.
Cele mai mari încasări au provenit din cota aplicată pe valoarea activului net al organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare şi al altor organisme de plasament colectiv, altele decât OPCVM (27,37 milioane lei).
Menţinerea aproximativ constantă pe parcursul anului 2011 a valorii activului net al celor cinci societăţi de investiţii financiare, corelată cu o uşoară scădere a valorii activului net al "Fondului Proprietatea", precum şi creşterea încrederii investitorilor faţă de acest sector al pieţei de capital, sunt factori care au condus la un nivel al încasărilor din această sursă aproape egal cu cel previzionat în bugetul pe anul 2011, se arată în raport.
O altă sursă importantă de venituri a fost reprezentată, în 2011, de încasările provenite din cota aplicată tranzacţiilor derulate pe pieţele reglementate şi pe sistemele alternative de tranzacţionare (8,3 milioane lei).
În 2010, Comisia a încasat 16,2 milioane lei din cota aplicată activelor fondurilor şi 4,9 milioane lei din tranzacţiile derulate pe pieţele reglementate şi pe sistemele alternative de tranzacţionare.
Cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor au avut-o, anul trecut, cheltuielile cu personalul. Din totalul cheltuielilor de personal, de 42,89 milioane lei, cheltuielile cu salariile au fost de 35,5 milioane lei.
În 2010, cheltuielile cu salariile au fost de 20,47 milioane lei, ceea ce înseamnă că, în 2011, Comisia a plătit salarii cu 73,6% mai mari.
1. Comisarii...
(mesaj trimis de EU în data de 27.07.2012, 00:19)
sunt toti numiti politic si nu au facut aproape nimic bun pentru piata de capital din tara in ultimii ani. Dar, la ce sa te astepti cand sunt numiti politic? Au salarii incredibil de mari pentru ceea ce fac raportat atat la salariile din tara cat si din alte tari. Cel mai bine pentru ei este sa nu ia decizii. Atunci, nu deranjeaza pe nimeni si salariul e primit in fiecare luna. Toti trebuie inlocuiti si numiti tehnocrati, independenti, carora sa le pese de piata de capital, nu de buzunarul propriu. AFARA CU EI, AFARA CU CEI NUMITI PE CRITERII POLITICE ANUL ACESTA!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2012, 01:14)
Ref "comisarii", Sinele catre Eu: :-)))
Care piata de capital???
Cea cu care brokerii au fost improprietariti cu titlu gratuit in 2005 si pe care au vandut-o, in marea lor majoritate, pe cativa centi, capitalului strain???
Piata care "nu mai prezinta interes" pentru conducerea BVB sau cea pe care o distrug, prin furt si incostienta alcoolica, cei de la Sibex???
Piata pe care se zbate toata lumea s-o distruga prin impingand emitentii spre piata de la varsovia???
Piata pe care nici un nou emitent nu este atras intrucat actionarii reali ai BVB nu doresc acest lucru iar reprezentantii lor "mustesc" de necunoastere crasa, servilism marunt, indolenta etc????
Ce bine este atunci cand, avand un tap ispasitor la indemana, nu ai de ce sa doresti a vedea si adevarul ce striga sub ochii tai....
Cat despre cei din cnvm, si acolo e ca si in piata/viata: unii au obsesia "capatuielii", fara limite si fara scrupule, altii se zbat in altruismul lor, pana ii ia gaia... Sunt si ei reflectarea fidela a unei societati cu bunele si relele ei. Pana una alta, daca nu erau astia, buni/prosti cum or fi fiind, dumneavoastra, si noi toti, am fi fost mai "bogati" cu o datorie de vreo cateva mii de euro
2. cum isi permit? de ce nu se sesizeaza institutiile
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2012, 09:39)
pai in ritmul de inchidere al SSIF-urilor, in ritmul aplicarii sanctiunilor pentru SSIF-urile care deruleaza trz FOREX-adica avertisment sau 1000 ron, CNVM plateste oamwni incompetenti ahtiati dupa functii, salarii si excursii in tara unde musai sa fie tratati regeste, iar in afara ca sa mai faca putin shopping pt ei si familii. Ne-am tampit toti? Puneti un manager competent. Evaluati personalul care este in majoritate incompetent si cautati solutii de revigorare a pietei. Nu lasati lucrarile la termene limita!!!!!!