Vicepremierul Marko Bela a declarat, ieri, la Arad, că de la 1 ianuarie 2011 vor creşte salariile bugetarilor, în special salariile care după ce au fost tăiate cu 25% se situează acum sub 1.000 de lei.
În opinia lui Marko Bela există prevăzute în bugetul de stat 3,9 milioane de lei ca fond de salarii pentru anul 2011, pentru sectorul bugetar. Această sumă este sensibil egală cu cea alocată salariilor în 2010, numai că acum au apărut reducerile de personal, ceea ce dă posibilitatea să crească salariile.
Marko Bela a explicat: "Am avut discuţii în cadrul coaliţiei care se află la guvernare, în special cu colegii noştri din Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi specialişti din partidele coaliţiei pe legea salarizării, în special, pe creşterea salariilor în anul 2011. Ceea ce vă pot spune e că salariile vor creşte. În ce măsură, dacă în mod egal, şi în ce procentaj sau cum, nu am stabilit încă. E posibil să crească doar salariile mai mici. Eu susţin o astfel de modalitate, dar vom mai avea discuţii în acest sens. Sunt două opţiuni în discuţie, să creştem salariile în mod egal, sau să aplicăm o mărire în trepte".
Vicepremierul a mai adăugat faptul că atunci când a vorbit despre salarii mici s-a referit la cele situate sub nivelul de 1.000 de lei: "Salariile mici ar trebui să fie mărite în aşa fel încât să fie cel puţin la nivelul de dinainte de reducerea cu 25%. Mare parte a salariilor nu sunt mari. Dar, când vorbesc despre salariile mici, vorbesc de salariile sub şi până la 1.000 de lei. Nu contest că şi cele mai mari de 1.000 de lei nu sunt salarii mari, şi acelea sunt salarii mici".
Marko Bela a mai spus că printre priorităţile Guvernului se mai numără stimularea economiei prin măsuri concrete: "Primele măsuri importante au fost deja luate. De exemplu anularea impozitului minim, avem pregătită o măsură privind stimularea tinerilor întreprinzători, se pregătesc şi alte măsuri. Deci trebuie să facem totul pentru a mişca economia".
De asemenea, printre priorităţile Guvernului se mai numără şi adoptarea Legii Educaţiei prin care se doreşte impunerea descentralizării şi o reformă profundă în domeniu, fapte care pe termen mediu şi pe termen lung ar putea să aibă un impact asupra tuturor domeniilor vieţii publice.
• Marko Bela: "UDMR nu intenţionează să iasă de la guvernare"
UDMR nu intenţionează să iasă de la guvernare, a subliniat, ieri, liderul formaţiunii, vicepremierul Marko Bela.
Potrivit Agerpres, Marko Bela a declarat: "Foarte mulţi speculează intenţiile UDMR, însă eu vă întreb de ce ar trebui să plecăm din acest guvern şi să intrăm într-un alt guvern pentru a face acelaşi lucru? Fiindcă asta este problema. În acest moment cel puţin eu şi colegii mei nu vedem o altă cale, un alt pachet de soluţii prin care să încercăm relansarea economiei sociale a ţării".
Liderul UDMR a precizat că ar alege o altă alternativă dacă ar exista una şi dacă opoziţia formată din PNL şi PSD ar demonstra că are alte soluţii: "Dar în acest moment nu există aşa ceva. Şi atunci de ce să ieşim din acest guvern şi din această coaliţie, pentru ca să intrăm într-o alta şi să continuăm la fel? Opoziţia ne critică, lucru pe care îl apreciez ca fiind unul pozitiv, deoarece avem nevoie de această critică în condiţiile în care actuala coaliţie se iau foarte greu deciziile, lucru care ne nemulţumeşte şi pe noi. Eventual putem părăsi guvernul şi să alegem calea opoziţiei fiindcă nu ne place, fiindcă suntem obligaţi să luăm măsuri nepopulare şi dureroase. Şi mie mi-ar plăcea să mă aflu în opoziţie în această perioadă. Dar dacă am ales guvernarea, trebuie să ne asumăm şi dificultăţile acestei guvernări".