Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în vizită în ţara noastră

A.C.
Politică / 20 aprilie 2017

Frans Timmermans (Sursa foto: Wikipedia)

Frans Timmermans (Sursa foto: Wikipedia)

Actualizare 15:35 Frans Timmermans: "Cel mai bun garant al luptei împotriva corupţiei este poporul român"

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat astăzi, la Palatul Victoria, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul Sorin Grindeanu şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că cel mai bun garant al statului de drept este poporul român, care va continua lupta anticorupţie şi după ce procesul MCV va fi încheiat în România.

Oficialul de la Bruxelles nu a înaintat o dată de finalizare a monitorizării pe justiţie, precizând că direcţia urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor.

Timmermans a declarat, citat de News.ro: "Lupta noastră pentru statul de drept şi pentru drepturile omului nu este una pe care o ducem pentru noi. Credem că fiecare cetăţean european, indiferent unde locuieşte, merită un stat de drept". El a precizat că aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), în ultimii zece ani, a dus la realizări în România.

Reprezentantul Comisiei Europene a vorbit şi despre schimbările din domeniul justiţiei de la începutul anului care "au dat emoţii" oficialilor de la Bruxelles.

Timmermans a precizat: "Am avut emoţii în urmă cu câteva luni, când am avut impresia că întregul proces va fi oprit sau va fi schimbată direcţia. Am avut întâlniri constructive cu premierul Grindeanu. Sunt convins că cel mai bun garant al luptei împotriva corupţiei este poporul român. Este un sentiment puternic în societatea din România că aceasta este lupta corectă. Oamenii îşi doresc ca această luptă să continue. Sunt convins că după ce vor fi îndeplinite aceste recomandări şi după ce procesul MCV va fi încheiat, lupta anticorupţie va fi continuată de fapt de poporul român. Acesta este cea mai bună garanţie că procesul va continua şi după ce va fi încheiat MCV. (...) Românii fac acest lucru nu pentru că aşa le spune Bruxellesul, ci poporul îşi doreşte acest lucru, pentru el". Oficialul european a adăugat că unele dintre aceste realizări nu păreau posibile în urmă cu zece ani.

"Acum suntem pe ultima sută de metri a acestui lung marathon", a punctat Timmermans.

El a ţinut să sublinieze că românii sunt cei care doresc ca lupta anticorupţie să continue. Totodată, el a afirmat că are "încredere deplină" în planul Guvernului României şi în proiectele ministrului Justiţiei.

În ceea ce priveşte încheierea monitorizării europene pe justiţie, Timmermans a spus că nu va da un termen, precizând că direcţia urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor.

Oficialul european a arătat: "Nu dau niciodată termene. Programul Guvernului este foarte clar şi totul depinde de consultările publice, de interogarea tuturor celor implicaţi şi de votul din Parlament. Direcţia urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor. Parlamentul este suveran, dar aş cere Parlamentului să susţină Guvernul în demersurile sale şi să nu aleagă o altă cale".

El a subliniat că "acestea sunt ultimele recomandări", punctând că "nu le vom schimba şi nu vom adăuga altele".

"Sper că acest Guvern va avea susţinere puternică din partea Parlamentului, pentru a îndeplini acest scop, şi susţinere din partea societăţii române, pentru că odată ce va atinge acest scop va ajunge într-un punct ireversibil", a conchis Timmermans.

(S.A.)

------------

Actualizare 13:54 Dragnea: "I-am spus lui Timmermans că, dacă nu vor fi clare solicitările legate de MCV, îl vom considera un instrument politic"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, după întâlnirea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că i-a transmis acestuia că cerinţele CE legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare trebuie să fie clare, în caz contrar MCV putând fi considerat "un instrument politic".

Liviu Dragnea a declarat, citat de News.ro: "În condiţiile în care vor fi foarte clare ultimele solicitări ale Comisiei Europene care să fie îndeplinite de România, atunci înseamnă că putem discuta în mod realist de a prinde în această viaţă încheierea MCV-ului. Dacă nu vor fi lucrurile clare, îl putem considera ca un instrument politic care nu are foarte mare legătură cu ceea ce se întâmplă în justiţie".

Dragnea a spus că autorităţile de la Bucureşti nu au ca obiectiv blocarea luptei împotriva corupţiei.

"Şi noi vom continua întărirea statului de drept şi regula legii în România, nu regula unor persoane, dar i-am spus (lui Frans Timmermans - n.red.) că vom continua punerea în legislaţie a deciziilor Curţii Constituţionale care sunt obligatorii", a spus Dragnea.

Preşedintele Camerei a făcut o paralelă cu problema aderării României la spaţiul Schengen, pe care Dragnea a caracterizat-o ca fiind "un neverending story".

Dragnea a spus despre întrevederea sa cu Timmermans: "Tot ceea ce s-a stabilit să facă România din punct de vedere tehnic, investiţional, legislativ s-a făcut, însă de fiecare dată ni s-a spus că nu-i suficient, că mai trebuie ceva, neaflând vreodată clar care este acea foaie de parcurs care să fie îndeplinită. Această confuzie nu ajută. Dacă oficialii europeni cred că în situaţia internaţională complicată, în Europa şi în lume, o atitudine bună şi corectă faţă de România nu este benefică, atunci s-ar putea să fie o greşeală, dar eu vă spun că, din punctul meu de vedere, a fost o discuţie pozitivă".

Cei doi oficiali au discutat şi despre regimul imunităţilor din România.

Liviu Dragnea a precizat: "Am discutat care a fost poziţia mea constantă de câţiva ani de zile privind imunitatea parlamentară şi, dacă vom ajunge vreodată la modificarea Constituţiei, ori să fie eliminată această imunitate, ori să fie mult mai bine clarificată. Şi i-am mai spus un lucru cu care nu putea să nu fie de acord: parlamentarii votează cum le dictează conştiinţa".

"I-am cerut să ne sprijine în absorbţia fondurilor europene şi în accesul României la planul de investiţii Juncker pentru că este un plan important şi avem câteva propuneri pe care Guvernul le-a transmis deja la Comisia Europeană", a mai spus Dragnea.

Alte teme de discuţie au fost implementarea programului de guvernare al cabinetului Grindeau şi absorbţia fondurilor europene.

(A.C.)

-------------

Actualizare 11:23 Tăriceanu: "I-am spus lui Frans Timmermans că în România s-a creat un sistem paralel de putere"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat astăzi, la finalul întâlnirii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că i-a transmis oficialului de la Bruxelles că România vrea să fie membru cu drepturi depline al UE şi că în acest sens Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) trebuie încheiat cât mai curând, precizând că i-a spus lui Timmermans şi faptul că în ţara noastră s-a creat un sistem paralel de putere care ia deciziile politice în locul instituţiilor legitim alese.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, citat de News.ro.: "Dorim să facem parte din UE în calitate de membru cu drepturi depline. Acesta este şi motivul pentru care i-am exprimat vicepreşedintelui Timmermans dorinţa de a vedea cât mai curând Mecanismul de Cooperare şi Verificare încheiat în aşa fel încât România să nu mai trăiască sentimentul acesta pe care mulţi dintre români îl împărtăşesc, că astăzi Europa funcţionează după mai multe criterii sau statele sunt în mai multe categorii".

Preşedintele Senatului a spus că se aşteaptă ca raportul MCV pe 2017 sa fie ultimul pe care Comisia Europeană îl realizează în cazul României şi a precizat că nu a discutat cu Frans Timmermans despre problemele din Justiţie, deoarece sunt probleme "care ne privesc pe noi, nu privesc Comisia". Totuşi, Tăriceanu a admis că a vorbit cu vicepreşedintele Comisiei Europene despre OUG 13.

Tăriceanu a transmis: "Pentru câteva minute am discutat şi acest subiect (OUG 13 - n. red.), dar în trecere. I-am spus domnului Timmermans că OUG 13 nu a conţinut nimic ilegal şi că, din păcate, DNA a pornit o acţiune de anchetă a membrilor Guvernului, care a provocat sesizarea CCR şi Curtea a decis că acţiunea DNA era ilegală şi că nu respecta Constituţia".

Călin Popescu Tăriceanu a precizat: "I-am spus că în România, în contextul în care toată atenţia a fost îndreptată către combaterea corupţiei, s-a creat un sistem paralel de putere pe care azi îl vedem ieşind la suprafaţă. Un sistem pe care la un moment dat l-am numit ocult, dar azi nu mai e ocult pentru că îl vedem clar din cine este compus şi care a ajuns să ia deciziile politice în România în locul instituţiilor democratice şi legitim alese de cetăţeni".

Călin Popescu Tăriceanu susţine că i-a transmis şi lui Timmermans faptul că el este convins că în România s-a creat un sistem paralel de putere.

(A.C.)

-------------

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a făcut astăzi o vizită în ţara noastră, având întâlniri cu premierul Sorin Grindeanu şi cu preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Totodată, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene va avea întâlniri cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan. Premierul Sorin Grindeanu, ministrul Tudorel Toader şi prim-vicepreşedintele Frans Timmermans vor susţine o conferinţă de presă comună la Palatul Victoria, potrivit Digi 24.

Timmermans va purta discuţii şi cu lideri ai partidelor parlamentare, precum şi cu partenerii Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) din domeniul justiţiei.

După-amiază, oficialul european va merge la Muzeul Naţional de Artă, unde va intra în dialog cu cetăţenii pe teme legate de Cartea albă privind viitorul Europei, aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma şi a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

De asemenea, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va susţine un discurs în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pe 11 mai, cu ocazia aniversării a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Salar European pe cand?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb