Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a anunţat sâmbătă că "armanda americană" condusă de portavionul USS Carl Vinson va ajunge în câteva zile în Marea Japoniei pentru a contracara ameninţările venite din partea regimului de la Phenian, scrie AFP.
Anunţul vicepreşedintelui vine la doar câteva zile după ce presa americană a dezvăluit că portavionul USS Carl Vinson a navigat timp de o săptămâna în direcţia greşită, pentru a participa la un exerciţiu naval cu forţele australiene din Oceanul Indian, deşi reprezentanţii Casei Albe susţineau că o adevărată "armandă" se îndreaptă spre peninsula Coreeană.
"Noi ne aşteptăm că va ajunge în doar câteva zile în poziţia sa din Marea Japoniei... înainte de sfărşitul lunii aprilie. Regimul nord-coreean nu ar trebui să facă nicio greşeală, prentru că americanii au resursele, personalul şi prezenţa în această regiune pentru a garanta securitatea intereselor şi a aliaţilor", a declarat Pence la o conferinţă de presă comună cu premierul Australiei, Malcolm Turnbull.
Tensiunile dintre Washington şi Phenian au explodat recent în urma lansării mai multor rachete balistice de către regimul nord-coreean, în pofida sancţiunilor implementate de Naţiunile Unite.
Marina SUA a anunţat pe 8 aprilie că un flotila condusă de portavionul USS Carl Vinson se va îndrepta spre nord ca o "măsură prudentă" de a combate regimul izolat de la Phenian.
"Trimitem o armandă. Foarte puternică", a declarat în urmă cu două săptămâni preşedintele Trump.
Însă, navele americane de război navigau în direcţia complet opusă pentru a lua parte la un exerciţiu militar din Oceanul Indian, care avea loc la peste 5.600 de kilometri sud-vest de marea Japoniei.
Reprezentanţii Casei Albe au susţinut că s-au bazat pe informaţiile primite de la departamentul Apărării.
Între timp, oficialii militari au condamnat o secvenţă de erori, de la anunţarea într-un moment nepotrivit a desfăşurării navale şi până la explicaţiile parţial eronate oferite de secretarul Apărării, James Mattis.
Aceste erori au perpetuat ideea falsă că "armada" se îndrepta cu toată viteza spre coastele nord-coreene. De asemenea, sosirea iminentă a "armadei americane" a fost prezentată pe primele pagini ale publicaţiilor din estul Asiei, generând temeri reale cu privire la un atac militar pe care ar putea să-l lanseze Trump.
De asemenea, vicepreşedintele american şi premierul australian au discutat inclusiv despre rolul pe care ar putea să-l joace China în reducerea tensiunilor din peninsula Coreeană.
"Paşii pe care vedem că-i iau chinezii, într-o anumită măsură sunt paşi fără precedent, iar exercitarea unei presiuni economice asupra regimului nord-coreean este binevenită", a declarat Pence.
Vicepreşedintele a precizat că China poate să facă totuşi mai multe pentru a rezolva ameninţarea reprezentată de regimul de la Phenian.