Ministrul Agriculturii, vicepreşedintele PSD, Ilie Sârbu a declarat, ieri, la finele unei conferinţe de presă, că formaţiunea sa va discuta cel mai probabil situaţia ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, după rezultatele comisiei parlamentare de anchetă.
Nemirschi face obiectul unor verificări parlamentare privind modul în care Ministerul Mediului a atribuit, în luna aprilie, un contract de promovare a Programului Operaţional Sectorial Mediu, prin negociere fără anunţ de participare, în valoare de circa 500.000 de euro.
Declaraţia lui Ilie Sârbu vine în contextul în care, fostul ministrul al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, anchetată de o comisie parlamentară, a demisionat marţi, se pare, în urma unei discuţii cu liderul PD-L, şeful Guvernului Emil Boc, pentru prejudiciile de imagine aduse liberal-democraţilor, dar şi Guvernului per ansamblu.
Sunt voci care susţin că după ce PD-L i-ar fi retras sprijinul lui Monica Iacob Ridzi în urma scandalului legat de Ziua Tineretului, şi PSD ar urma să răspundă la fel, în cazul Nemirschi, tot din pricina prejudiciului de imagine.
• Guvernul discută luni problema TVA la alimente
Ieri, la Ministerul Agriculturii, ministrul Ilie Sârbu a prezentat un bilanţ al primelor şase luni din mandatul său, şi a precizat că, problema TVA la alimente, rămasă nerezolvată, va fi discutată luni în cadrul Guvernului.
Sârbu a menţionat că momentan nu a fost stabilit şi la cât va fi redusă TVA, variante vehiculate fiind de la 19%, la 9%, 6% sau 5%.
După ce Senatul a adoptat, anul trecut, o iniţiativă legislativă ce prevedea reducerea TVA la 5% la pâine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr, în prezent, doar trei produse alimentare au rămas în discuţie pentru reducerea TVA, cele trei alimente fiind pâinea brută, carnea de pasăre necongelată şi laptele nepasteurizat.
• Codul de bune practici, în sesiune parlamentară extraordinară
Privind Codul de bune practici - proiect ce a fost adoptat iniţial printr-o ordonanţă care a ajuns în cele din urmă în Parlament pentru a fi adoptat sub formă de lege- ministrul s-a declarat nemulţumit de stadiul lucrărilor.
"Poate a fost greşeala mea că am cedat şi că acest Cod a ajuns în Parlament, dar acest lucru s-a datorat numărului mare de ordonanţe", a spus Sârbu. Ministrul a menţionat că este posibil ca acest Cod de bune practici să fie dezbătut în sesiunea extraordinară din Parlament.
• Stare de calamitate
Întrebat în cadrul evenimentului dacă Ministerul Agriculturii a primit cereri privind declararea stării de calamitate în teritoriu, Ilie Sârbu a precizat că, momentant nu a primit aceste solcitări însă, a subliniat că, în zilele următoare, situaţia s-ar putea schimba.
Sârbu a menţionat că sunt zone din ţară calamitate în proporţie de 50%, chiar şi mai mult, dar şi zone în care producţia la hectar este foarte mare.
• Scandalul cu prime
Ministrul Agriculturii este convins că funcţionarii publici vor acţiona în judecată ministerul pentru neacordarea primelor de vacanţă şi a precizat că, în cele din urmă, le vor primi, ori în mod normal, ori în justiţie.
Ilie Sârbu a declarat: "Sunt convins că funcţionarii vor da ministerul în judecată. Asta pentru că s-a creat un precedent. Dacă nu dăm banii normal, o să-i dăm pe sentinţă judecătorească, nu avem încotro. Din păcate, justiţia a început să dicteze şi pe bugetul naţional, respectiv pe bugetele ministerelor".
Ministrul a menţionat, însă, că salariaţii din minister ar trebui să se gândească dacă prioritar pentru aceştia este locul de muncă sau primele de vacanţă.
La rândul său, secretarul general al ministerului, Miron Moldovan, a declarat că, până în prezent, din cele 28 de milioane lei pentru primele de vacanţă s-au acordat circa un milion de lei.