VICEPRIMARUL CORNEL PIEPTEA (PNL): "Guvernul dă prea puţin pentru reabilitarea clădirilor cu bulină roşie"

A.I.
Companii #Imobiliare / 5 aprilie 2015

"Guvernul dă prea puţin pentru reabilitarea clădirilor cu bulină roşie"

Din cei 5 milioane lei alocaţi de Guvern la nivel naţional pentru consolidarea clădirilor cu bulină roşie (cu risc seismic ridicat), ar putea fi reabilitat complet, în acest an, maximum un imobil, iar, "la un calcul sumar", respectiva sumă, împărţită la cele 25 de clădiri vizate, va ajunge "probabil pentru montarea schelelor şi organizarea de şantier", a declarat ieri viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea (PNL), citat de Agerpres.

În opinia edilului, programul de acţiuni pentru 2015 privind consolidarea clădirilor cu bulină roşie, aprobat de Executiv în ultima şedinţă, "confirmă nepăsarea lui Victor Ponta faţă de soarta cetăţenilor care locuiesc în imobilele încadrate în clasa I de risc seismic".

Pieptea a spus că, potrivit planurilor guvernamentale, în acest an ar urma să înceapă lucrările la 25 de imobile construite înainte de cutremurul din 1977, cu destinaţia "apartamente de locuit", iar pentru alte 48 va fi demarată procedura de expertizare tehnică.

Liberalul a mai afirmat: "Doar la nivelul municipiului Bucureşti, există peste 186 de clădiri care trebuie şi îndeplinesc condiţiile legale pentru accesarea programul de consolidări. Dacă adăugăm şi faptul că reabilitarea unui astfel de imobil costă, în medie, circa 5-6 milioane lei, ajungem la concluzia că din banii alocaţi de guvern poate fi reabilitat complet în acest an maxim un imobil la nivelul întregii ţări. La un calcul sumar, suma de 5 milioane, împărţită la cele 25 de imobile, va ajunge, probabil, pentru montarea schelelor şi organizarea de şantier".

În opinia lui Cornel Pieptea, nici situaţia din Capitală nu este mai bună din perspectiva proiectului de buget avansat de primarul general Sorin Oprescu, în vederea reabilitării imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic.

Viceprimarul a comentat: "Prin cele 10,6 milioane lei propuse, se doreşte continuarea lucrărilor pentru 3 imobile, demararea propriu-zisă a lucrărilor de consolidare pentru 4 imobile, iar pentru alte 17 vor fi elaborate proiectele tehnice necesare. Având în vedere sumele menţionate, înţelegem de ce atât guvernul Ponta, cât şi domnul Sorin Oprescu sunt mulţumiţi de actualul cadru legislativ şi fug de responsabilitate, sub pretextul refuzului proprietarilor de a permite realizarea lucrărilor de consolidare".

Pieptea a amintit că, în Parlament, coaliţia majoritară "care ar putea iniţia demersurile pentru corectarea legii privitoare la consolidarea imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic" este formată în jurul PSD, "partidul condus de Victor Ponta, partid care-l susţine şi pe Sorin Oprescu la Primăria Capitalei".

Joi, Guvernul a aprobat Programul de acţiuni pentru 2015 privind lucrările de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţe multietajate încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public (clădirile cu bulină roşie), program care include 67 de clădiri, construite înainte de 1977, bugetul alocat fiind de 5 milioane lei.

Executivul a explicat: "La 25 dintre aceste clădiri (1.069 de apartamente), vor fi executate lucrări de intervenţie, iar pentru 42 de clădiri (2.108 de apartamente) va fi elaborată documentaţia tehnico-economică. Prin Legea bugetului de stat a fost alocată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) pentru finanţarea acestui program suma de cinci milioane de lei. MDRAP elaborează programul anual în baza propunerilor fundamentate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi de consiliile judeţene şi avizate de Comitetul Municipal Bucureşti, respectiv comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi, ulterior, de Comisia Naţională de Inginerie Seismică".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb