Membrii comisiilor juridice din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat, luni, în şedinţă comună, cu 25 de voturi "pentru" şi cinci voturi "împotrivă", candidatura lui Victor Ciorbea pentru funcţia de Avocat al Poporului, urmând ca plenul reunit să se pronunţe în cursul zilei de marţi.
Ciorbea a fost propus pentru funcţia de Avocat al Poporului de către grupurile parlamentare ale PSD din Senat şi Camera Deputaţilor.
Mandatul lui Ciorbea, dacă va fi votat şi de către plen, va fi de cinci ani de la data numirii sale, putând fi reînnoit o singură dată.
Comisiile juridice s-au pronunţat asupra candidaturii lui Ciorbea prin vot secret, cu buletine de vot.
Victor Ciorbea a precizat, în cadrul audierilor, că are studii juridice superioare, că a absolvit Facultatea de Drept din Cluj în 1979, fiind singurul şef de promoţie pe ţară din perioada comunistă de la facultăţile de drept şi ştiinţe sociale fără să fie în acel moment membru al PCR.
El a arătat că, ulterior, a urmat la Facultatea de Drept din Bucureşti cursurile postuniversitare, cu specializarea în drept civil, în sens larg, iar în 1984 a fost admis la doctorat, unde a promovat cu "Summa cum laude".
Ciorbea a spus că a fost cinci ani judecător specializat în cauze civile la Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, iar patru ani a activat în Direcţia Judiciară pentru Cauze Civile din Parchetul General.
El a precizat că din 1984 şi-a început activitatea didactică la Facultatea de Drept din Bucureşti, transferul efectiv realizându-se în 1988, când a fost promovat asistent, apoi lector.
Ciorbea a spus că a fost primit în avocatură în 1991.
El a mai spus că are sprijinul şi în acest demers şi din partea PNL.
"Nu ştiu dacă situaţia s-a schimbat peste noapte, sper să nu", a spus Ciorbea, răspunzând unei întrebări.
El a invocat o declaraţie făcută de Victor Ponta în acest sens, arătând că premierul a salutat faptul că este susţinut de PNL, ca şi de actuala majoritate, pentru a ocupa funcţia de Avocat al Poporului.
Victor Ciorbea a declarat, vineri, citat de Mediafax, că va candida pentru funcţia de Avocat al Poporului şi că a notificat Parlamentul şi conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) că s-a retras din poziţia de membru neexecutiv al Consiliului ASF.
Ciorbea a fost ales în 2012 senator în colegiul uninominal 7 din Bucureşti din partea USL, el fiind membru al PNL. Ciorbea şi-a anunţat, în 8 aprilie, demisia din Senat, după ce a fost ales în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară.