Actualizare 12:00 AGROSTAR: "Dacă legea nu va fi aprobată cât mai repede, Federaţia va iniţia discuţii pentru a organiza proteste comune"
Federaţia sindicală din domeniul agricol AGROSTAR protestează faţă de respingerea de către Parlament a Legii irigaţiilor, "în contextul în care seceta a devenit un fenomen aproape anual, iar pagubele produse agricultorilor se ridică la miliarde de euro", arată un comunicat remis azi redacţiei.
Preşedintele AGROSTAR Niculae Ştefan: "Federaţia AGROSTAR cere reintroducerea de urgenţă a acestei legi pe ordinea de zi şi aprobarea ei astfel încât să poată să producă efecte cât mai repede şi să nu fim puşi şi la anul în situaţia că fermierii să se vadă cu munca pe un an distrusă. În cazul în care legea nu va fi dezbătută şi aprobată cât mai repede, AGROSTAR va iniţia discuţii cu toate organizaţiile din agricultură, pentru a organiza acţiuni de protest comune. AGROSTAR consideră că această lege este vitală pentru agricultori şi parlamentarii trebuie să mai aprobe legi şi pentru agricultori, nu doar pentru ei".
Federaţia AGROSTAR are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, atât din sectorul privat, cât şi din cel bugetar.
Federaţia AGROSTAR este o organizaţie afiliată pe plan internaţional, fiind afiliată UITA şi EFFAT la nivel european.
(A.C.)
----------------
Guvernul ar putea să emită o Ordonanţă de Urgenţă pentru aprobarea Programului Naţional pentru Irigaţii, a declarat ieri premierul Victor Ponta, după ce proiectul conţinând aceste prevederi nu a trecut, miercuri, de Camera Deputaţilor, nefiind întrunite suficiente voturi pentru o lege organică.
Premierul a spus ieri la Târgu Jiu: "Ieri (miercuri n.r.) am avut, în Parlament, la Camera Deputaţilor, o lege foarte importantă, cea referitoare la Programul Naţional pentru Irigaţii - un miliard de euro pe şapte ani, noi avem deja banii pregătiţi, 150 miliarde de euro pentru anul viitor. E un pic şi vina noastră că nu ne-am mobilizat toţi deputaţii, dar nu ne-am mobilizat toţi deputaţii pentru că nu ne-a trecut prin minte, nici lui Liviu, nici mie, că PNL o să voteze contra, că-s atât de nebuni încât să voteze împotriva Planului Naţional pentru Irigaţii (...). Acum o să discutăm la coaliţie şi probabil o să dăm Ordonanţă de Urgenţă ".
Deputatul PNL Andreea Paul a declarat ieri că PNL a evitat riscul unui tun prin neadoptarea proiectului care prevedea investiţii de 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii şi cere transparentizarea procesului de investiţii în domeniu: "Noi credem că în cazul sistemului de irigaţii am evitat riscul unui tun, pe final de mandat pentru că pe reabilitarea sistemului de irigaţii s-au cheltuit în ultimul sfert de veac circa 10 miliarde de euro. (...) PNL cere astăzi, aşa cum a făcut-o în repetate rânduri prin Parlament şi în comisiile de specialitate, transparentizarea prin prezentarea publică a proiectelor prioritare pentru investiţii în irigaţii ca să nu ne mai trezim cu încă un miliard de euro cheltuiţi, dar cu reducerea suprafeţelor de teren irigate".
Prim-vicepreşedintele PNL a mai spus că în urmă cu 25 de ani România avea trei milioane de hectare de teren irigat, iar în 2004, Ilie Sârbu, socrul premierului, declara că sunt 1,5 milioane de hectare de teren irigat. "Minciuna a fost repetată în anul 2009, de acelaşi tată socru. Azi, minciuna este reinventă de ginerele Ponta. În prezent avem circa 100.000 de hectare de terenuri irigate, în plin an secetos, într-unul dintre cei mai secetoşi ani", a mai spus Paul.
De asemenea, deputatul liberal a mai explicat că în loc să participe la plenul Parlamentului care dezbătea proiectul privind sistemul de irigaţii, PSD s-a apucat de "acuzaţii mincinoase" la adresa PNL.
"Noi ne-am abţinut la vot pentru că Ponta şi ai lui nu au prezentat în mod transparent etapizarea investiţiilor sau o listă a proiectelor prioritare. Cine-l mai crede pe Ponta când vorbeşte despre investiţii, când el are în prezent 1 miliard de lei necheltuiţi, dar alocaţi în buget?!", a mai declarat Andreea Paul, adăugând că PNL solicită transparentizarea procesului prin prezentarea publică a proiectelor prioritare pentru investiţii în irigaţii "ca să nu ne mai trezim cu încă un miliard de euro cheltuit şi cu reducerea suprafeţelor irigate".
"În comisiile de specialitate s-a discutat despre un miliard de euro pentru viitorii şapte ani or, fără nicio listă de prioritizare, riscăm să aruncăm încă un miliard de euro, cică pentru irigaţii, dar în realitate să nu avem terenurile irigate. Nu s-a prezentat nici măcar o magistrală prioritară. Cu ce se începe în anul 2016, care este magistrala care va fi asigurată, unde irigăm, care sunt zonele prioritare cu care pornim la drum, ce irigăm în 2017? Nu s-a asigurat această transparenţă a proiectelor de investiţii în sistemul de irigaţii", a mai declarat deputatul PNL.
Plenul Camerei Deputaţilor nu a reuşit, miercuri, să adoptate OUG 79/2013, cu amendamente ce prevedeau investiţii de 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii, din cauza lipsei numărului suficient de voturi pentru o lege organică, în contextul absenţelor din rândul coaliţiei şi a abţinerilor PNL.
OUG 79/2103 reglementa prevederi din cadrul Legii îmbunătăţirilor funciare, însă în Parlament deputaţii au adus, la solicitarea Guvernului, mai multe amendamente privind sistemul naţional de irigaţii, printre care şi investiţii de circa 1 miliard de euro în următorii 5 ani în acest domeniu.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, în timpul dezbaterilor din comisii asupra acestei legi, că până în anul 2020 va trebui reabilitată întreaga infrastructură de irigaţii.
Legea a fost supusă votului plenului Camerei Deputaţilor, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru o lege organică, respectiv jumătate din numărul total al deputaţilor. Din acest motiv, legea nu a putut fi adoptată şi a rămas să fie rediscută ulterior, cel mai probabil sesiunea următoare, potrivit Mediafax.
PNL s-a abţinut la vot, acuzând neclarităţi în text cu privire la modalitatea în care sunt alocaţi banii, iar numeroşi parlamentari ai coaliţiei au lipsit la sesiunea de vot.
Legea a trecut deja de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.
• Sindicaliştii din îmbunătăţiri funciare solicită promovarea legislaţiei privind refacerea sectorului de irigaţii
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA" şi Sindicatul Naţional Îmbunătăţiri Funciare îşi exprimă dezamăgirea faţă de atitudinea politicienilor care au manifestat un "total dezinteres faţă de securitatea alimentară a populaţiei" prin neaprobarea proiectului de modificare a legislaţiei aferente sectorului de îmbunătăţiri funciare.
În acest context, sindicaliştii solicită clasei politice să întreprindă toate demersurile posibile în vederea promovării unei legislaţii care să permită refacerea sectorului de îmbunătăţiri funciare.
"Din păcate, politicieni prezenţi la şedinţă nu au votat proiectul de lege, cu toate că aveau cunoştinţă de necesitatea corectării actualei legislaţii şi de problemele create de aceasta, respectiv distrugerea a circa 75% din infrastructura de îmbunătăţiri funciare (irigaţii, desecare, combatere a eroziunii solului), pierderea specialiştilor din domeniu, prin disponibilizarea a peste 3.500 de salariaţi, ruperea unor părţi din patrimoniu prin predarea către alte entităţi, dezmembrarea sectorului şi falimentarea unor activităţi ce ar fi putut menţine activitatea în parametrii normali de funcţionare", a declarat preşedintele Sindicatului Naţional Îmbunătăţiri Funciare, Lucica Blebea, citată de Agerpres.
Potrivit într-un comunicat al Sindicatului Naţional Îmbunătăţiri Funciare, în contextul în care se acutizează criza economică la nivel mondial şi se accentuează criza alimentară la nivel naţional, efectele majore ale schimbărilor climatice prin efectele secetei care s-au făcut simţite în toate regiunile ţării, prin inundaţiile care ne afectează în tot timpul anului, CNS "Cartel ALFA", alături de Sindicatul Naţional Îmbunătăţiri Funciare, solicită clasei politice să întreprindă toate demersurile posibile în vederea promovării unei legislaţii care să permită refacerea sectorului de îmbunătăţiri funciare.
1. obraznica
(mesaj trimis de eu în data de 02.10.2015, 06:26)
Exista un tip de femei lipsite de orice rusine si de o obraznicie absoluta. Doamna Paul face parte din acea categorie. Colega muta de guvern cu Udrea, Ialomitianu si Predoiu acum ii pute sistemul national de irigatii.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 02.10.2015, 09:32)
Daca se intoarce Basescu,poate o ia innapoi Dar cea mai in forma pentru el, sa-i sta de- a dreapta este Gorghiu,mai apropiata de stilul lui Basescu decat UDREA.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Lapusneanu în data de 02.10.2015, 10:39)
De se va intoarce, pe multi ii va popii!