• Ministrul finanţelor, Ionuţ Popescu, spune că TVA nu va fi majorată în acest an
• Ministrul de stat, Adriean Videanu, spune că intrările la buget sînt mai mari decît cele prognozate
Ministrul de stat Adriean Videanu a declarat ieri pentru ziarul "BURSA" că deficitul real lăsat de fostul guvern depăşeşte 10.000 miliarde lei. "În afară de obiectivele asumate de fostul guvern şi nerealizate, mai sunt şi alte cauze, cea mai importantă fiind necolectarea la buget a datoriilor mai multor societăţi", a precizat Videanu, adăugînd că situaţia este în curs de analizare urmînd a fi încheiată într-un timp scurt.
Potrivit ministrului Finantelor Publice Ionuţ Popescu, guvernul Adrian Năstase a greşit prin faptul că "şi-a asumat o serie de obiective pe care nu le-a realizat". Popescu a apreciat că în urma "acestor derapaje enorme comise în ultima perioadă a anului 2004, s-a făcut un adevărat jaf la bugetul de stat", guvernul din care face şi el parte "este nevoit să acopere găurile". Derapajele sînt catalogate de ministrul finanţelor ca fiind "mita electorală, neinclusă în proiectul de Buget pe 2004".
Ionuţ Popescu a prezentat un grafic din care a reieşit că introducerea cotei unice de impozitare nu va vitregi bugetul de sume prea mari, deoarece s-au luat şi măsuri compensatorii, precum majorarea impozitului pe cîştigul din dobînzi, din tranzacţii bursiere şi imobiliare. Ministrul Finanţelor a precizat că aşteaptă cu interes afluxul de bani depuşi în băncile româ-neşti de nerezidenţi. Interesul ministrului este reprezentat, bineînţeles, de impozitele pe care le va colecta de la noile conturi.
În plus faţă de aceste aspecte, în mare parte cunoscute, ministrul Videanu a apreciat că executivul mizează pe o creştere semnificativă a investiţiilor străine din acest an, aducerea la suprafaţă a economiei subterane pentru a fi impozitată şi o direcţionare a plusului din salarii către consumul intern, care să genereze TVA. Deja, semne bune anul are. "Sînt venituri la buget cu 10% mai mult decît în ianuarie 2004, iar pe februarie au intrat cu 7% mai mult decît am prognozat", a apreciat ministrul de stat.
În încheiere, cei doi miniştri şi-au îndreptat atenţia spre viitorul apropiat. Ministrul de Finanţe a afirmat că nu se pune problema majorării TVA în 2005" şi că crede cu tărie că ţinta unei inflaţii de 7% este un obiectiv realizabil". Adriean Videanu s-a arătat încrezător în puterea mai mare de cumpărare a salariaţilor, care va genera venituri la buget. "Anul acesta salariul mediu brut pe economie este de 9.437.000 lei. Să ne gîndim că în 2004 a fost de doar 198 euro", a afirmat Videanu.
• Tănăsescu: Noi am cerut falimentul la "Rafo"
Prevederile din Memorandumul semnat anul trecut cu FMI au obligat reprezentanţii Guvernului să se opună oricărui tip de reorganizare judiciară, fuziune sau achiziţie în cazul rafinăriei "Rafo Oneşti".
Un extras din Memorandum spune astfel: "Creditorii de stat vor insista cu privire la adoptarea procedurilor de faliment împotriva celei de a doua mari rafinării (Rafo)". Actualii guvernanţi acuză fostul Executiv că nu a respectat aceste prevederi, deoarece instanţa a decis pe 8 decembrie 2004 reorganizarea judiciară. În replică, fostul ministru de finanţe, Mihai Tănăsescu, ne-a declarat că Executivul nu a fost de acord cu planul de reorganizare judiciară, însă instanţa a decis altfel. "Guvernul s-a dus în instanţă cu propunerea de faliment, însă Guvernul nu are putere judecatorească," a subliniat domnia sa. (Romana Puiuleţ)
Vicepremierul Adriean Videanu şi ministrul de finanţe Ionuţ Popescu au dat ieri publicitătii o listă, în sprijinul afirmaţiilor potrivit cărora fostul Guvern a prejudiciat bugetul statului cu 10 mii de miliarde de lei. Oficialii au enumerat 14 prevederi pe care foştii guvernaţi s-au angajat să le îndeplinească printr-un Memorandum semnat anul trecut cu Fondul Monetar Internaţional. Potrivit extraselor din Memorandum guvernanţii ar fi trebuit să aprobe bugetele pe anul 2005 ale companiilor de stat monitorizate, limitînd creşterea fondului brut de salarii la 4 procente şi a salariului mediu brut anual la 7 procente. De asemenea, executivul trebuia să dispună reduceri de 6600 angajaţi în sectorul minier. Fostul Guvern nu ar fi trebuit să acorde creşteri salariale în inteprinderile din sectorul căilor ferate în ultima parte a anului 2004. Potrivit Memorandumului fostul Guvern ar fi trebuit să majoreze preţul la energia termică în conformitate cu creşterea costurilor (estimat la 10%). De asemenea, ar fi trebuit majorate preţurile la electricitate pentru utilizatorul final, preţul pentru gaze naturale, preţul pe producător la energie hidro-electrică.
Din extras mai reiese că fondul de salarii din sectorul bugetar pe anul acesta ar fi trebuit să fie menţinut constant ca procent din PIB. Pe lîgă aceste prevederi, fostul executiv ar mai fi trebuit să aprobe un act prin care să subordoneze administraţia vamală şi Garda Financiară ministerului finanţelor publice, cît şi ar fi trebuit să amîne alte decizii cu privire la construcţia unei noi autostrăzi. De asemenea, fostul guvern s-a angajat să elaboreze o strategie de privatizare pentru Electrica- Muntenia Sud, angajament neîndeplinit. (Romana Puiuleţ)