Numărul garanţiilor şi a portofoliului de garantare a fost cu 20% mai mare la finalul lunii septembrie 2020, comparativ cu finalul lunii septembrie 2019, a declarat Alina Mihaela Toma, director general al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR IFN SA).
""Peste 50% din solicitările de garantare care vin de la instituţiile finanţatoare se acordă în aceeaşi zi în care au fost depuse şi ajungem ca maximum a doua zi să avem un volum de garantare de 90% din solicitările depuse cu o zi înainte. Avem tot ce înseamnă produse de garantare privind creditele de investiţii, capitalul de lucru şi acoperim toate categoriile de beneficiari din sistemul agricol. Toate facilităţile pe care le oferim sunt postate pe site. Am încercat în acest an să simplificăm documentaţiile, să le digitalizăm şi am implementat un sistem online pentru a lucra rapid şi accesibil", a spus Alina Toma.
Directorul general al Fondului de Garantare a Creditului Rural a precizat că băncile au început să îşi îndrepte atenţia şi către creditarea micilor fermieri.
"În funcţie de procedurile de creditare ale fiecărei bănci, sunt fermieri bancabili. Fondul are implementat un produs nou, în care într-o lună am acordat 96 de garanţii, pentru credite chiar de 500.000 lei. Creditele au fost acordate în aceeaşi zi în care au fost solicitate pe documentaţie simplificată. Băncile sunt deschise la finanţare pentru fermierii mici", a menţionat Alina Toma.
Fondul de Garantare a Creditului Rural a fost înfiinţat de peste 25 de ani şi are ca obiect garantarea fondurilor din domeniul agricol şi al industriei alimentare. Până în prezent, FGCR a garantat peste 118.000 credite, ceea ce reprezintă un volum total de creditare de peste 16 miliarde lei, pe diferite programe: SAPARD, PNDR, iar acum pe toate programele de garantare cu sursă de administare de la Ministerul Agriculturii.