VIDEOCONFERINŢA BURSA "AFACERI ÎN AGRICULTURĂ" / DUMITRU NANCU, DIRECTOR GENERAL FNGCIMM: "Urmează să lansăm Agro Invest - un program revoluţionar pe piaţa noastră"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 30 octombrie 2020

Dumitru Nancu

Dumitru Nancu

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, lansat la începutul acestui an, şi-a arătat efectele pozitive în primele zece luni de implementare, a precizat Dumitru Nancu, Director General al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN). Domnia sa a explicat: "Este fără precedent lansarea acestui plan, care are ca obiectiv înlocuirea măsurilor de subvenţionare cu cele de stimulare. Este exact strategia de care are nevoie România, respectiv stimularea investiţiilor.

Avem, acum, cinci programe noi, care vin să stimuleze economia şi sunt programe de măsuri anticiclice în economie. Anticiclicitatea în economie este să iei măsuri contrare cursului economic. Guvernul actual foloseşte foarte mult rolul amplificator al garanţiei în nume şi cont stat, care se multiplică în economie de şapte ori".

În acest context, FNGCIMM şi-a majorat activitatea în acest an, după cum a specificat domnul Nancu.

"Dacă ne referim la activitatea Fondului, din 2002 când a fost acordată prima garanţie şi până în luna a zecea din acest an, putem spune că, în primele zece luni din 2020, au fost acordate garanţii care reprezintă, ca volum, 10% din numărul total de garanţii acordate în ultimii 18 ani, iar ca valoare - 28%. Faţă de anul trecut, în această perioadă, am dat de două ori mai mult garanţii, cu o valoare totală de 5,5 ori mai mare".

De asemenea, cifra de afaceri şi profitul FNGCIMM au crescut. În primele nouă nouă luni ale acestui an, Fondul a înregistrat un profit de 73 de milioane de lei.

Dumitru Nancu a precizat, printre altele, că FNGCIMM are trei tipuri de garanţii - în nume şi cont propriu (aici există un program prin care Fondul acordă 80%, dar nu mai mult de 400.000 lei, inclusiv agricultorilor, fără ca aceştia să vină cu altă garanţie), Start-up Nation (unde au fost acordate 1.055 de garanţii) şi garanţia plafon a FNGCIMM (unde sunt încheiate convenţii cu 24 de bănci), numărul de acordări crescând, în acest an, şi cea mai mare parte pentru agricultori fiind garanţiile din surse proprii.

Cel mai important program lansat în ultimii 30 de ani pentru sprijinirea şi finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii este IMM Invest, a mai subliniat reprezentantul Fondului, apreciind că, prin acest program, au fost acordate peste 21.000 de credite, valoarea acestora ajungând la 15 miliarde lei. "Avem un plafon de 20 de miliarde, iar azi am alocat ultimul miliard la trei instituţii financiar-bancare", a menţionat domnia sa, adăugând: "IMM-urile din România sunt cele mai slab capitalizate dintre întreprinderile existente în cele 28 de state membre UE. Prin IMM Invest am accelerat accesul la credit. Dacă la începutul programului IMM Invest, unul din patru IMM-uri erau bancabile, acum unul din două au devenit bancabile". Sectorul agricol ocupă locul al treilea după codul CAEN care se finanţează prin acest program, conform lui Dumitru Nancu, care a precizat că, până acum, au fost acordate 21.204 credite, în valoare de 14,9 miliarde lei, iar garanţia în nume şi cont stat gestionată de FNGCIMM a fost de 12 miliarde lei.

Printre progranele pe care le derulează FNGCIMM se numără şi IMM Leasing, care permite cumpărarea de utilaje noi şi second hand de către fermieri. Conform domnului Nancu, cei care accesează acest program, nu trebuie să achite avans decât dacă doreşte şi nu mai mult de 20% din valoare. Vorbim despre un contract de leasing de 5 milioane de lei pe o perioadă de şase ani, iar costurile finanţării, respectiv 50% din dobândă şi integral celelalte costuri conexe, sunt subvenţioante de către stat. Noul program este operaţional, fiind deja încheiate contracte cu 12 instituţii de leasing. Dobânzile, comisioanele şi costurile creditului sunt suportate din fonduri europene alocate pe perioada 2021-2027. "Sperăm ca până la final să ajungem la 100.000 de IMM-uri care să apeleze la acest program", a mai spus domnul Nancu.

Programul Prima Casă, adoptat în 2009, este cea mai importantă măsură anticiclică pe care un guvern de la noi a luat-o. Anul acesta a fost blocat, apoi deblocat şi extins, rebranduit şi prin programul care a reieşit din Prima Casă, respectiv prima Noua Casă, există peste 2000 de credite acordate într-o loună, în valoare de 511 milioane lei, de când acesta a devenit operaţional, a mai menţionat şeful Fondului, exprimându-şi speranţa ca, până la sfârşitul anului, FNGCIMM să epuizeze plafonul aferent acestui nou program guvernamentel. Din 2009 şi până acum, 300.000 de români si-au cumpărat o locuinţă prin Prima Casă, trei din patru credite ipotecare fiind contractate prin acest program.

De la 1 noiembrie va fi operaţional un alt program - IMM Factor -, care este foarte nou pe piaţa din România. Domnul Nancu a precizat că, în contextul în care creditul comercial reprezintă trei pătrimi din totalul creditelor din ţara noastră, prin IMM Factor valoarea unei garanţii pentru o facilitate de factoring este de maxim 750.000 de lei, valoarea plafonului de garantare fiind de maxim 5 milioane de lei.

Un program pe care îl derulează FNGCIMM este în parteneriat cu BERD, care pune la dispoziţia sa fonduri pentru garantare de 250 de milioane de euro, fondul urmând să garanteze în nume şi cont propriu 80% din valoarea creditelor care vor fi folosite pentru tot ce înseamnă co-finanţare şi credite punte pentru instrumente structurale europene.

Printre altele, Dumitru Nancu a vorbit şi despre Agro Invest - un program revoluţionar care urmează să fie lansat: "Vrem să folosim un mixt de garanţii, iar programul va fi garantat 100% şi vom încerca să finanţăm toate costurile printr-o schemă de minimis. Va fi doar pentru agricultură şi vom merge cu o durată de implementare pentru investiţii de zece ani şi pentru capital de lucru de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire o singură dată. Programul este pe circuitul de avizare şi cred că săptămâna viitoare Guvernul îl va aviza ca fiind funcţional".

Printre alte măsuri de sprijin pentru fermieri se regăsesc şi cele derulate prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb