Ar trebui să existe o preocupare pentru realizarea unui program comun industrie alimentară-agricultură, este de părere Sorin Minea, CEO Angst RO. În opinia domniei sale, agricultura trebuie ajutată, pentru că fără ea nu putem exista, însă şi industria alimentară este nevoie să fie susţinută. Sorin Minea a precizat: "Din păcate nouă nu ne ia nimeni marfa să o vândă mai departe, nu ne putem plânge că sunt costuri prea mari, lucrăm cu credite de ani de zile, avem asigurări că altfel nu se poate... Problemele noastre sunt cel puţin la fel de dure ca cele din agricultură. Ne confruntăm cu o scădere constantă a consumului, care este prezentă în toată Europa. Nimeni nu se gândeşte şi la activitatea noastră - se vorbeşte foarte mult despre IMM-uri, dar către noi nu se apleacă nimeni şi agricultura va avea de suferit, pentru că dacă noi dispărem, atunci şi agricultura dispare. Noi lucrăm cu băncile, eu sunt încântat de modul în care colaborez cu acestea, dar nu am auzit nicio declaraţie despre ce se întâmplă cu firmele mari.
Industria alimentară este considerată prioritate zero cam în toată lumea. În România se pare că se evită sintagma industrie alimentară. S-a vorbit la un moment dat şi despre profit. Acesta se împarte 60% la producătorul primar şi 40% la procesator-retail. Poate stimularea agriculturii şi a firmelor mici ar putea veni şi prin stimularea industriei alimentare. Dacă eu, ca jucător din industria alimentară, aş primi un ajutor dacă mă aprovizionez cu materii prime numai din România, poate că agricultura noastră ar fi mai fericită. Pentru că dacă eu nu primesc absolut nimic pentru acest lucru, mă voi aproviziona mereu de unde găsesc mai ieftin.
Am făcut şi noi restructurări, ne-am schimbat modul de lucru, dar industria noastră nu beneficiază şi nu a beneficiat niciodată de subvenţii. Nici nu se poate vorbi despre subvenţie în industria alimentară, dar un credit pentru lucru, pentru salarii, pentru a rezista pe piaţă este strict necesar". Potrivit domnului Minea, industria alimentară suferă de circa 2-3 ani. Domnia sa spune că toate firmele din acest sector au fost nevoite să renunţe la o parte din investiţii şi să-şi regândească programul investiţional. Retehnologizarea, la fel ca în agricultură, duce la costuri imense, a mai precizat domnul Minea, adăugând: "Să nu auzim că industria alimentară trebuie recreată. Industria alimentară este acum al doilea jucător pe piaţă şi contributor important la PIB, este o industrie puternică, departe de a fi slabă, dar nu este cunoscută. Există un amestec de multinaţionale cu industria naţională şi tradiţională şi se vorbeşte despre integrare, dar noi suntem integraţi. Avem supra-producţie, iar integrarea se poate face în comun. Statul ar trebui să se uite în ambele părţi, pentru că, altfel, nu putem rezista niciunul dintre noi pe piaţă. Am impresia că există un dezechilibru clar între producţia primară şi producţia secundară. Toţi vindem prin retail, toţi avem nevoie de consumator, care doreşte calitate şi preţ, în rest totul este declarativ. În concluzie, ar trebui să vorbim despre susţinerea industriei alimentare ca centru de captare a producţiei din piaţă".
Sorin Minea a mai spus, răspunzând unei întrebări, că, până la finalul primăverii viitoare, nu ar trebui să avem creşteri de preţ nici la carne şi nici la lapte, întrucât consumul a scăzut şi există surplus pe piaţa europeană, în ambele segmente.