VIDEOCONFERINŢA BURSA "ANTREPRENORIAT FĂRĂ GEN" / ADRIAN MARICIUC, SECRETAR DE STAT MFE: "Vom lansa trei apeluri de proiecte destinate studenţilor, tinerilor şi antreprenorilor din mediul rural"

G.M.
Ziarul BURSA #Companii / 29 mai 2020

Adrian Mariciuc

Adrian Mariciuc

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va lansa în perioada următoare trei apeluri de proiecte destinate mediului de afaceri, a anunţat secretarul de stat Adrian Mariciuc, în cadrul videoconferinţei "Antreprenoriat fără gen".

Adrian Mariciuc a spus: "Mâine (n.r. - astăzi) vom lansa public apelul de proiecte pentru antrreprenoriat pentru studenţi, cu finanţare din Programul Operaţional Capital Uman (POCU). Apelul se adresează studenţilor din anul II, masteranzilor şi doctoranzilor, care doresc să înceapă o afacere. Granturile acordate vor începe de la 40.000 euro pentru un business cu doi angajaţi şi pot ajunge până la 100.000 euro pentru o afacere cu cinci angajaţi. Termenul pentru depunerea proiectelor va fi începând cu mijlocul lunii iunie. Totodată, pe aceleaşi principii şi acelaşi mod de finanţare, dorim să lansăm un apel pentru antreprenoriatul rural. În mediul rural putem regăsi o serie de nevoi de finanţare pentru sprijinirea activităţilor non-agricole şi activităţi care vin cu valoare adăugată pentru produsele agricole - cum ar fi cele rezultate din procesare sau distribuţie - pe finanţare prin POCU.

Foarte aşteptat în piaţă este un al treilea apel care se va adresa grupurilor de tineri cuprinşi între 16 şi 29 de ani, care nu sunt încadraţi pe piaţa muncii şi nici la şcoală. Vor fi finanţate programe de training, consiliere, orientare profesională şi poate vom identifica printre ei persoane cu spirit antreprenorial. În acest caz, ar urma ca o parte dintre ideile respective să fie pusă în practică, iar tinerii antreprenori să îşi dezvolte o mică afacer cu sprijinul unor sesiuni de coaching şi mentoring".

Reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene a arătat că orizontul de timp pentru demararea tuturor celor trei apeluri este în perioada lunilor iunie şi iulie.

Secretarul de stat a precizat că, pentru perioada următoare de finanţare europeană, nu vor mai exista diferenţe între regiunile de dezvoltare, urmând ca toţi antreprenorii să aibă acces la proiectele şi programele derulate prin ministerul de resort.

Adrian Mariciuc a precizat: "La nivel european există două categorii de regiuni: mai puţin dezvoltate, iar în România sunt şapte astfel de zone, şi regiunea Bucureşti-Ilfov care este considerată mai dezvoltată. Când s-a negociat, în perioada 2013-2014 cu Comisia Europeană pentru actualul exerciţiu bugetar multianual, s-au alocat resurse diferenţiate pentru cele două categorii de regiuni, iar cele mai multe au mers către cele şapte regiuni defavorizate din ţara noastră. De aceea, anumite apeluri de proiecte destinate IMM-urilor au mers către zone mai puţin dezvoltate, iar zona Bucureşti-Ilfov a fost exclusă din acestea. În exerciţiul bugetar viitor, vrem să acoperim întreg teritoriul României, fără a mai face această diferenţiere. Suntem în analizarea măsurilor şi vom veni cu ele cât de repede în piaţă, să prindem cât se poate de bine toate categoriile de întreprinderi afectate, iar măsurile vor fi în funcţie de fiecare categorie".

Reprezentantul Ministerului Fondurilor Europene s-a referit şi la propunerea lansată de Comisia Europeană privind planul de relansare economică a Uniunii şi a menţionat că partea ce va fi alocată ţării noastre cu titlul de împrumut - 14 miliarde euro din cele 33 miliarde euro alocate - ar urma să fie rambursată până în anul 2058.

Adrian Mariciuc a spus: "Banii vor veni prin mai multe instrumente, fiecare cu propriile reguli. Ce ştim cert este că 1,5 miliarde euro vor reprezenta granturi care vor intra în piaţă pentru a finanţa cu precădere trei tipuri de măsuri: investiţii în infrastructura santară şi medicală, măsuri adresate mediului de afaceri - finanţarea capitalului de lucru şi investiţiilor necesare companiilor care au trecut cu bine de această perioadă - şi intervenţii financiare pe sectorul formare-ocupare a forţei de muncă - vorbim despre măsuri active, în contextul în care ne aşteptăm ca nu toţi cei trimişi în şomaj tehnic să se întoarcă, din păcate, la lucru. Pentru aceasta zonă, vom pregăti nişte măsuri prin intermediul resurselor financiare alocate de Comisia Europeană".

Secretarul de stat a precizat că o parte consistentă din cele 33 miliarde euro va fi folosită pentrru pregătirea proiectelor ce vor fi lansate în următorul exerciţiu financiar multianual 2021-2027 şi pentru proiectele ce vor fi finanţate şi prin Fondul de Tranziţie Justă, în cadrul Green Deal. Banii respectivi vor fi alocaţi pentru retehnologizarea unor unităţi din minerit, siderurgie, metalurgie, energie şi pentru măsurile complementare destinate persoanelor care vor fi disponibilizate în respectivele sectoare de activitate. Aceste persoane vor beneficia de reorientare profesională şi vor fi sprijinite să dezvolte noi business-uri în zonele respective.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb