În acest moment există, conform recenziei OMS, cel puţin 10 vaccinuri care se află în faza de evaloare clinică şi cel puţin 126 de vaccinuri în faza de evaluare preclinică, a declarat Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie şi vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.
Domnia sa precizat: "Într-un fel sau altul există concurenţă, dar mă frapează colaborarea generată în acest sector de dezvoltare pentru că avem parteneriate între firme concurente care îşi pun la dispoziţie platformele pentru dezvoltarea unui vaccine cât mai rapid, iar, totodată, ne surprinde diversitatea metodelor folosite pentru dezvoltarea acestor vaccinuri".
Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra a subliniat faptul că, în present, este o cursă contra cronometru în găsirea unui vaccin.
"Avem anumite speranţe, nu sunt confirmate încă. Este în continuare posibil ca vaccinul să rămână o Fata Morgana, dar datele opţinute din studiile clinic ne fac să sperăm că vom avea disponibil anul viitor un vaccine pentru întreaga populaţie", a afirmat coordonatorul Grupului de Vaccinologie.
Domnia sa a evidenţiat faptul că vaccinul la care lucrează acum se află în stadiul de cercetare şi necesită încă două etape - industria şi administrarea, iar ambele domenii reprezintă o provocare.
Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra a mai spus: "Dacă ne referim la industrie, aceasta categoric depinde de producţie, care are o anumită limitare şi există anumite programe atât europene, cât şi din SUA, dar şi ale OMS astfel încât să fie capabil să lucreze 7 miliarde de vaccinuri. Pe de altă parte, acest proces de administrare va fi parazitat de infodemia la care asistăm odată cu pandemia. Aceste informaţii care circulă au rolul de a scădea încrederea în autorităţi, în ştiinţă şi de a aduce în prim plan aspecte secundare care nu au niciun rol în combaterea pandemiei. Campaniea antivaccinare va fi o provocare pentru întreaga populaţie".
Legat de discuţiile tot mai dese despre posibilitatea ca acest vaccin să fie obligatoriu, domnia sa consideră că vaccinul anti Covid-19 va fi dorit.
"Cred că la început o mare parte a populaţiei se va bate pe acest vaccin. Deja avem date din diverse medii care ne spun că există un vaccin cercetat la Oxford în parteneriat cu AstraZeneca şi care este posibil să fie disponibil în UE şi deja există contracte şi pre-contracte la nivel european. M-aş bucura ca un astfel de vaccin să fie disponibil spre sfârşitul anului, dar de la speranţă la realitate este o diferenţă mare. Cert este că, în perioada în care acest vaccin va fi disponibil în ţară, atunci vom avea foarte mult de muncă cu pacienţii, cu grupurile populaţionare în care se dezvoltă acum ezitarea şi va trebui să transmitem mesaje ferme de încurajare dacă va fi cazul", a subliniat Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra.
Domnia sa a subliniat că legea medicilor de familie a trecut în ultima perioadă printr-o perioadă radicală, desi nu a avut foarte multe acte normative care să o facă să se transforme şi nu a fost vorba despre o restructurare de sistem.
"În perioada stării de urgenţă, medicii de familie au reuşit să facă faţă cu brio acelor situaţii în care pacienţii au fost doar la medicina de familie, fără ambulatoriu. A trebuit să ţinem spatele acestui front, astfel încât spitalele să se poată ocupa efectiv de bolnavii de Covid-19. Eram pregătiţi şi aşteptam să apară şi în medicina de familie tratamentul pacienţilor asimtomatici sau cu forme uşoare, dar din fericire nu am ajuns acolo, capacitatea din sistemul spitalicesc nu a fost depăşită şi până în acest moment toate cazurile de identifictare au fost tratate în spital", a mai spus Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra.
Sistemul de telemedicină înseamnă în primul rând existenţa unor dispositive pe care să le aibă pacientul la dispoziţie astfel încât consultaţiile să treacă la o nouă etapă, a ţinut să evidenţieze doctorul.
"Oferta de pe piaţă este extrem de variată, dar pe atât de periculoasă. Putem avea parte de dispositive care nu au evaluare medical şi care într-un fel sau altul pot să ne aducă mai multe neajunsuri", a explicat Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra.
Domnia sa a mai precizat că în această perioadă a mai fost dezvoltat un alt sistem de telemedicină, cel dintre doctor-alt doctor de specialitate. Acesta era o colaborare necesară şi ar trebui ca medicii de families ă conlucreze în permentnţă cu medicii de specialitate, astfel încât schemele de tratament să fie adaptate pacienţilor care se află în imposibilitatea de a se deplasa într-un ambulatoriu de specialitate.
Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra a mai declarat: "Acest aspect care nu a fost încă reglementat, ar trebui prioritizat pentru că reprezintă o parte a cee ace se numeşte telemedicina. Am observant un apetit din partea decidenţilor de suprareglementare şi nu aş dori ca teleconsultaţia să fie intens reglementată pentru că aspectele din practică nu vor putea fi niciodată cuprinse în acte normative".
1. Pai e logic
(mesaj trimis de Cristian în data de 17.06.2020, 14:31)
Nu exista vaccin in prezent pentru HIV, Hepatita B, SARS, MERS, etc.. nu vad de ce s-ar inventa pentru SARS-COV2... Virusul acesta a fost produs cu un scop si anume sclavizarea, vaccinarea si cip-area populatiei planetei, nu pentru a se inventa vreun vaccin pentru el in numai un an.