VIDEOCONFERINŢA "DIGITALIZAREA ROMÂNIEI" / ROXANA MIRCEA, MANAGING PARTNER REI: "Mediul privat va continua procesul de digitalizare"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #IT / 29 iulie 2022

Roxana Mircea

Roxana Mircea

Mediul privat a început, forţat de pandemie, să se digitalizeze, iar acest proces va continua, mai ales că acum este susţinut financiar prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, susţine Roxana Mircea, managing partner REI.

"Dacă în ultimii doi-trei ani nu am avut aproape deloc finanţări nerambursabile, acum sunt anunţate circa 2,5-3 miliarde euro pentru fonduri şi trebuie să ştiţi că aproape orice axă de finanţare are inclusă o componentă destinată digitalizării. De exemplu, în luna august se va lansa măsura 4.1. pe Programul Operaţional Competitivitate, care îţi dă fie 200.000 euro, fie 500.000 euro, şi acesta te lasă să îţi pui o componentă de 20% în zona de software şi active necorporale. Deci suntem susţinuţi. Vine Programul Operaţional Regional cu o alocare de încă 1,5 miliarde euro, cel puţin. Vom avea foarte multe surse de finanţare. Sfatul meu pentru companii, pentru a fi ele însele mult mai eficiente, este să se organizeze, să se digitalizeze, pentru a avea totul mul mai integrat. (...) Trebuie să fim extremi de eficienţi şi productivi, pentru că sunt sectoare care în momentul de faţă sunt foarte bine în acest domeniu, cum sunt construcţiile, sectorul medical, etc.", a spus Roxana Mircea, managing partner la REI, grup situat în top 3 al companiilor de consultanţă din ţara noastră, care are peste 60 de consultanţi şi 11 birouri regionale.

Doamna Mircea s-a referit şi la faptul că digitalizarea a început să pătrundă şi în sectorul agricol, unde fermierii sunt din ce în ce mai interesaţi de tehnologie, de drone şi de alte echipamente menite să le uşureze activitatea zilnică.

"În loc să te plimbi prin toată cultura cu tractorul, mai bine pui o dronă să vezi nivelul de umiditate a solului şi a culturilor. Fermierii încep să se deschidă şi sunt companii care închiriază acest tip de tehnologie pentru a fi testată de agricultori. Această piaţă începe să se dezvolte şi companiile care produc tehnologiile respective organizează cursuri de training pentru fermieri unde aceştia sunt invitaţi să testeze noile echipamente. Vremurile ne obligă să apelăm la soluţii mult mai eficiente şi să lăsăm modul acesta extrem de rudimentar de a lucra şi verifica personal, pe teren, sute de hectare. Trebuie să fim eficienţi şi să apelăm la tehnologie", a spus Roxana Mircea.

Domnia sa a menţionat că, pe lângă fondurile pe care le vom primi pentru digitalizare, mai sunt sume netrase din perioada 2014-2020, dar din cauza implementării cu întârziere a anumitor măsuri de către autorităţi, cum e cazul măsurii 4.1.1, antreprenorii nu mai au încredere.

"Avem fonduri încă neconsumate. Mă uit la Programul Operaţional Competitivitate, pe axele 4.1 şi 4.1 bis, cu alocare totală de peste 400 milioane euro. Apoi, în sesiunea care se va deschide în luna august, se vor acorda finanţări cuprinse între 50.000 şi 200.000 euro companiilor din educaţie şi din domeniul medical. Sunt câteva coduri CAEN finanţate şi antreprenorii pot să solicite o alocare de maximum cinci ori cifra de afaceri pentru anul 2019. (...) Sunt axe bune, dar pentru că a trenat foarte mult implementarea lor, la măsura 4.1 se aşteaptă încă din septembrie anul trecut, oamenii nu mai au încredere nici în fonduri, nici în Guvern", a spus Roxana Mircea.

Sesiuni de apeluri de proiecte cu componentă digitală

Cu toate acestea, doamna Mircea susţine că este mai bine pentru aceştia să întocmească un proiect de investiţii şi să acceseze finanţarea prin fonduri europene decât prin intermediul unui credit bancar.

"Reamintesc faptul că România are o ocazie unică. Ne bucurăm atât de fondurile din PNRR - 28,5 miliarde euro şi de fondurile de coeziune - 31,5 miliarde euro. PNRR se întâmplă deja, am avut o sesiune deschisă pe fotovoltaice, în cadrul căreia am depus peste 100 proiecte, care în capacităţi finale de producţie înseamnă 600 MW. În două-trei luni vom avea primele contracte semnate. Pe 4 august se va deschide o nouă sesiune pe componenta 12 din PNRR. Se va deschide şi o sesiune pentru medici; medicii de familie pot accesa 45.000 euro sau 60.000 dacă îşi renovează cabinetele. Reiterez: PNRR are axe deschise, funcţionează, vom avea la sfârşitul anului contracte. Într-adevăr am văzut anumite dificultăţi, cum ar fi dificultatea în a identifica ingineri sau specialişti pentru studii de fezabilitate; am văzut şi studii de fezabilitate cu doar 13 pagini. Va fi provocator la implementare, dar trebuie să construim echipe, pentru că nu poţi cu doi oameni să faci sute de proiecte", a spus Roxana Mircea.

Ea a precizat că sesiunea de call-uri de proiecte din luna august va dura şapte zile, sunt alocate 238 milioane euro pentru domeniul construcţiilor, medical şi training, dar are o componentă IT ce permite companiilor să utilizeze pentru digitalizare 20% din finanţarea primită.

Referitor la accesarea finanţărilor, Roxana Mircea a mai arătat că, deşi nu a fost o prioritate pentru compania de consultanţă REI programul Start-up Nation 2022 lansat în 19 iulie de Guvern - deoarece firma are angajaţi la nivel middle şi senior şi sunt alte axe de finanţare pe care se concentrează-, tinerii care vor accesa fondurile alocate pe acesta beneficiază de 5000 euro din suma primită pentru a-şi achiziţiona echipamente software, hardware şi pentru realizarea unei pagini web, fapt care îi va ajuta foarte mult în derularea viitoarei afaceri.

"Au solicitat fonduri doar aceia care au fost la 90 de puncte, nu mai puţin, şi acesta a fost şi sfatul nostru dat fiind alocarea de doar 100 milioane euro, undeva la 2500 beneficiari - cu proiecte în patiserii, şcoli, grădiniţe. Situaţii actuală i-a descurajat un pic pe tineri să mai facă investiţii. Eu îi încurajez să facă investiţii, să apeleze la fonduri, dacă au un business în care cred din tot sufletul şi dacă au pregătit un mic plan de afaceri - nu să ne aruncăm fără să vedem cine e publicul, unde vând -,şi să pornească chiar şi fără aceste fonduri. Hai să facem burgeri şi fără fonduri şi apoi, dacă luăm acea rulotă, sigur că ne ajută mult mai mult", a spus Roxana Mircea.

Formarea competenţelor digitale pentru mediul privat - componentă nefinanţată pe axele din programele operaţionale

Domnia sa a adăugat că, din păcate, formarea competenţelor digitale pentru angajaţii din mediul privat nu este finanţată pe axele din programele operaţionale şi, de aceea, fiecare companie ar trebui să crească abilităţile digitale ale angajaţilor, prin intermediul unor traininguri realizate din fonduri proprii.

"Pentru instituţiile publice sunt alocate fonduri şi se vor forma oamenii, dar pentru mediul privat cred că ţine de fiecare companie. Din experienţa mea de 14 ani în fonduri, am văzut companii acolo unde antreprenorii nu s-au format, nu au învăţat, nu au progresat, iar business-urile au rămas la acelaşi nivel sau au fost închise. Din acest motiv, formarea aptitudinilor digitale ale angajaţilor cred că ţine de fiecare. Trebuie să îi educăm, să îi plătim - pentru că nu sunt nişte sume fabuloase - plus că putem plăti ore de training furnizorilor de software. Văd că vin companii din Germania, din Israel, cu soluţii în acest domeniu. Nu am vazut nici în programele operaţionale regionale, pe nicio axă, obligativitatea urmării unui curs de IT sau digitalizare; majoritatea fondurilor sunt alocate pentru investiţii în diferite domenii de activitate şi atunci nu îţi rămâne decât să îţi formezi singur angajaţii", a spus Roxana Mircea.

Ea a menţionat că este foarte important pentru antreprenorii care doresc să acceseze fondurile europene să îşi aleagă furnizori de încredere, pe care să îi testeze şi să îi verifice.

"Este ceea ce le spunem şi celor care apelează la noi: să nu semneze cu un consultant înfiinţat ieri, care nu are niciun angajat, nu are cifre şi nu oferă nicio garanţie contractuală. Haideţi să verificăm şi să luăm furnizori care să răspundă cerinţelor noastre", a concluzionat Roxana Mircea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb