Preţurile din domeniul gazelor naturale probabil că vor scădea în câteva luni, dar la electricitate acestea vor rămâne mari ani de zile, opinează Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Conform domniei sale, creşterea preţurilor electricităţii are la bază taxa de poluare, precum şi tranziţia spre o energie verde. "Trebuie să-i ajutăm pe cei care au absolută nevoie de ajutor, pentru ca acesta să nu devină foarte scump. Deciziile în acest sens le vor lua Parlamentul şi Guvernul, dar recomandarea mea va fi să ţintim ajutoarele pentru cei care sunt vulnerabili şi au nevoie de ele. Nu vom spune - «voi, furnizori, puneţi ce preţuri vreţi, că noi, statul, plătim diferenţa».
Trebuie să încurajăm consumatorii să aleagă pe cei mai ieftini furnizori, iar statul va plăti o parte din factură, cel putin la consumatorii vulnerabili. În concluzie, vom vedea ce va fi în această iarnă, dar pe termen mediu şi lung ne vom limita doar la consumatorii vulnerabili".
Până când nu vom reuşi să facem trecerea de la cărbune catre energie regenerabilă, preţurile în toata Europa vor fi determinate de preţul carbunelui plus taxa de poluare, subliniază, printre altele, Bogdan Chiriţoiu, precizând că schemele referitoare la taxarea certificatelor de CO2 nu pare să fi fost foarte bine gândite în România.
"Ani de zile, şi noi şi restul Europei vom avea preţuri mari în electricitate. Ne trebuie nişte măsuri de compensare. Vom putea face ca importurile în UE să fie scumpe şi să creăm, astfel, o barieră în jurul UE, care să limiteze importurile, dar ce facem cu exporturile, cu cei care doresc să exporte? Noi, europenii, vom fi dezavantajaţi când dorim să exportăm energie", a mai spus domnul Chiriţoiu,
Faptul că ţara nostră face parte din Uniunea Europeană (UE) este un avantaj, dar şi o constrângere, mai subliniază Bogdan Chiriţoiu, menţionând: "Multă lume nu înţelege faptul că nu suntem complet autonomi. Suntem parte dintr o piaţă europeană si respectăm o legislaţie europeană, avem o libertate de mişcare constrânsă. Funcţionăm în acest cadru care este bun, suntem parte a UE, ceea ce ne dă acces la resurse energetice din alte ţări. Putem importa, ceea ce este un avantaj. Însă faptul că suntem parte a UE ne şi constrânge în ceea ce putem să facem".
Conform domnului Chiriţoiu, parlamentarii insistă pe faptul că nu putem afecta piaţa europeană, ci doar pe cele naţionale, nu putem afecta bursele de energie, care sunt parte a pieţei europene, deci piaţa angro. Bogdan Chiriţoiu a explicat: "Relaţia dintre furnizori şi clienţi, fie că sunt industriali sau casnici, aceasta este zona unde putem şi dorim să luăm măsuri. Aici putem influenţa, putem subvenţiona o parte din taxe, dar nu putem afecta bucăţi din piaţă care nu sunt sub controlul nostru.
Nu aş dori ca, din criza aceasta, să facem din nou un pas înapoi şi să ne întoarcem în cerc. Trebuie să ne păstrăm calmul şi să găsim măsuri cu sens economic, iar acestea sunt cele care ţintesc ajutorul. Ideea de a avea o piaţă şi o transparenţă sunt niste lucruri bune şi nu trebuie să renunţăm la ele".
De asemnea, Bogdan Chiriţoiu a mai spus: "PNRR este un instrument nou al CE, gestionat de o administraţie care este si ea nouă. Vom învăţa şi noi alături de reprezentanţii ei. Avem un termen foarte scurt pentru implementarea acestor proiecte. Noi, România, aveam dificultăţi legate de perspectiva normală de 7 ani plus 3, iar acum suntem la jumătate cu termenele. Trebuie să fim realişti şi noi, dar şi Comisia Europeană şi să găsim modalităţi pentru a implementa proiectele foarte rapid. Nu ne vom putea permite procedurile obişnuite, pe care le-am urmat în timpul celor două perioade de programare bugetară".
1. Nu există
(mesaj trimis de Anonim în data de 17.09.2021, 04:32)
Nu există "cei mai ieftini furnizori" deci e vorba de o falsă alegere, o falsă piața concurențială și mai multe false mize de mediu
Gazele sunt tot alea care erau și acu 2 ani și sunt tot acolo, adică în zăcăminte. Ca să le scoți te costa tot cat te costa in 2019 plus vreo 10-15%, restul e specula pură. N-a picat niciun asteroid pe Pământ din câte știu.
Chiritzoiu bate câmpii in loc sa vadă de falsa concurență din așa-zisa piața concurențială.
2. UE in "intelepciunea" ei si setea ei de taxe...
(mesaj trimis de Mihai în data de 17.09.2021, 08:40)
a dus la dezastrul preturilor energiei electrice, cu aceasta asa-zisa tranzitie verde catre "electric" si cu graba de a pune certificate CO2 tot mai mari. Si e de abia inceputul...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2021, 09:14)
acest individ si aia de prin anre sint pusi special pentru sabotarea ec Romaniei , este prea evident ! toti sint la dispozitia companiilor straine si ce mai ramane pentru smecherii de la noi , nimic pentru romani .
4. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 17.09.2021, 11:32)
gresit!
la energie vor ramane mari pana Romania reincepe utilizarea masiva a carbunelui si dupa ce pune in functiune marile termocentrale din nou !
si mai ales!!! ...dupa ce iese din Green Deal!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2021, 19:49)
bai, tu te auzi ce spui? daca iesim din UE deven8m fii ploii, saraci ca indienii
5. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 17.09.2021, 11:34)
...
6. Omul asta
(mesaj trimis de Gogu în data de 17.09.2021, 16:29)
Omul asta este tinut in functie sa saraceasca poporul roman. Nu exista concurenta la energie electrica si nici la gaz, asa cum nu exista concurenta pe piata petroliera. Chestie recunoscuta de Chiritoiu, dar nu face nimic si este tinut in functie.