VIDEOCONFERINŢA "INVESTIŢII IMOBILIARE ŞI ACHIZIŢII PUBLICE ÎN PANDEMIE" / BOGDAN GUBANDRU, Director CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX: "Volumele investiţionale din 2020 sunt încurajatoare"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 17 iulie 2020

Bogdan Gubandru

Bogdan Gubandru

Trimestrul doi din acest an a reprezentat o perioadă fără precedent pentru piaţa imobiliară, în contextul crizei Covid-19, a afirmat Bogdan Gubandru, director investment agency la Cushman & Wakefield Echinox. Potrivit acestuia, per total pe 2020, volumele investiţionale din piaţa construcţiilor sunt totuşi încurajatoare în comparaţie cu anii trecuţi în condiţiile în care încă există bani în piaţă şi nu sunt semne de criză financiară.

Acesta a precizat: "Nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva până acum. Piaţa de investiţii a fost foarte (lovită în trimestrul doi), dar ne aşteptăm ca în trimestrele trei şi patru să vedem o revenire semnificativă a activităţii tranzacţionale. Per total, pentru anul acesta, noi credem că volumele investiţionale vor fi destul de încurajatoare în comparaţie cu ce s-a întâmplat în anii precedenţi şi luând în considerare ce s-a întâmplat în acest an până acum. Piaţa a fost nevoită să treacă prin aceste turbulenţe, dar aş spune că veştile bune sunt că în continuare sursele de finanţare şi capitalul sunt disponibile în piaţă, cel puţin până în acest moment nu pare să fie o criză financiară, nu avem indicii în acest sens, iar de aceea ne aşteptăm să vedem o importantă creştere a activităţii investiţionale în această parte secundă a anului".

Gubandru a adăugat: "Sigur că aici trebuie să facem nişte diferenţe între segmentele de piaţă pentru că ele au fost afectate neuniform. Piaţa de birouri de exemplu şi cea de industrial-logistic ne aşteptăm să fie cele mai active segmente imobiliare şi cele mai puţin afectate, cu o menţiune specială pentru piaţa de logistică pentru că ea va fi să spunem regina segmentelor imobiliare. După cum ştim s-au mutat foarte multe activităţi în online, toată partea aceasta de retail sigur că trebuie să fie susţinută de logistică".

Potrivit acestuia, retail-ul şi piaţa ospitalieră vor avea nevoie de o perioadă mai lungă pentru a-şi reveni din punct de vedere al activităţii economice. Gubandru a mai afirmat că investitorii se uită şi la calitatea investiţiei şi astfel piaţa secundară cu proprietăţi de categoria B îşi va reveni mai greu după criza din trimestrul al doilea.

"Trebuie să ţinem cont de partea de restricţii aflate încă în vigoare, nu doar la noi în ţară ci peste tot în lume, vedem că acestea sunt menţinute sau în unele părţi chiar înnăsprite. Un alt aspect care trebuie menţionat când vorbim de investiţii este calitatea proprietăţilor tranzacţionate pentru că se vorbea mai devreme de calitatea clădirilor. Sigur că da, investitorii se uită foarte atent şi la aceste lucruri. Avem să spunem o piaţă principală cu clădiri de categorie A şi o piaţă secundară cu proprietăţi de clasă B unde ne aşteptăm ca revenirea să fie un pic mai lentă. Investitorii pun în balanţă şi sunt atenţi atât la riscuri cât şi la câştigurile aferente fiecărei posibile tranzacţii. De aceea fac o menţiune specială pentru evoluţia pieţei secundare şi aici pentru a trage concluzii trebuie să fim puţin mai răbdători şi să avem date concrete ca să vedem în ce direcţie va merge piaţa", a spus Gubandru.

În ceea ce priveşte extinderea spaţiilor de birouri existente pentru acomodarea măsurilor de distanţare, analistul a spus: "Este o reacţie mixtă în piaţă. Exemplul din compania noastră şi ce vedem la clienţii noştri este că suntem mai puţini colegi care venim la birou zi de zi dar pe acelaşi spaţiu pe care îl foloseam înainte cu toţii. Sunt colegi care pot lucra de acasă, colegi care au nevoie de spaţiu de birouri. Extrapolând, cam asta se întâmplă în fiecare companie. Sigur, depinde de specificul fiecărei companii, depinde de fiecare departament în parte şi de politica internă a companiei. Într-adevăr este mai mult spaţiu necesar la birou, nu doar pentru birourile individuale cât şi pentru spaţiile comune şi sălile de întâlniri. Atunci, chiar dacă o parte din colegi lucrează remote, pentru cei care lucrează din birou şi aceste spaţii sociale este într-adevăr de spaţiu de birouri. Nu am văzut până acum mişcări extreme, dar oamenii analizează foarte atent o anumită inerţie, iar din nou trebuie punctat că mare parte din companiile care ocupă spaţii de birouri sunt companii internaţionale care au deobicei politici comune pentru mai multe pieţe, adică decizia nu e neapărat luată 100% local cât este un mix între ce înseamnă decizie la nivel de sediu şi specific local pentru fiecare piaţă".

Specialistul a mai afirmat că există discuţii în piaţă pentru renegocierea chiriilor însă acestea diferă de sectorul de activitate al fiecărei companii.

"Depinde de abordarea proprietarului însă aş spune că este segmentul pe care există cel mai mult dialog şi (de aşteptat) să fie găsite soluţii şi din câte ştim noi de cele mai multe ori se ajunge la concluzii. Partea de reducere de chirie nu poate fi justificată doar prin prezenţa unui număr mai mic de oameni în spaţiul fizic, pentru că spaţiul respectiv poate fi folosit şi pentru alte activităţi, training-uri şi aşa mai departe. Această muncă remote, în multe domenii de activitate, exista şi până acum", a conchis acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb