VIDEOCONFERINŢA "POSIBILITĂTI DE COOPERARE ÎNTRE BURSELE DE VALORI DIN CENTRUL ŞI ESTUL EUROPEI" / ALEŠ IPAVEC, PREŞEDINTELE BURSEI DE VALORI DIN LJUBLJANA: "Alfabetizarea financiară este la un nivel redus, în Slovenia"

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Bursele din regiune / 28 mai 2021

Aleš Ipavec

Aleš Ipavec

Bursa din Ljubljana (Slovenia) a pus la punct, în ultimii patru ani, o platformă pentru companii aflate în diferite etape ale ciclului de viaţă, prin care acestea să poată atrage finanţare, spune Aleš Ipavec, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Ljubljana, care menţionează că platforma se adresează start-up-urilor, firmelor cu capitalizare medie, precum şi celor din categoria blue-chip.

Însă, oficialul pieţei din Ljubljana atrage atenţia că societăţile din Slovenia sunt reticente să acceseze piaţa de capital fiindcă au o mentalitate învechită. Domnia sa subliniază: "Este greu să le convingem să intre pe piaţa de capital pentru că ele folosesc în mare parte sistemul bancar. Peste 80% dintre firme se adresează băncilor pentru finanţare, piaţa de capital încă nu este văzută ca o alternativă de finanţare în Slovenia. Dar, efectuăm în mod intensiv programe educaţionale pentru că alfabetizarea în domeniul financiar este la un nivel destul de redus în ţară. Educăm nu doar publicul larg, ci şi pe clienţii noştri, în special populaţia activă economic. Companiile sunt foarte surprinse când află ce posibilităţi le poate oferi piaţa de capital".

Totodată, Aleš Ipavec afirmă că în Slovenia există 22 de miliarde de euro în depozite, ceea ce arată că nu există încredere în piaţa de capital. "Oamenii mai degrabă îşi ţin banii în depozite cu dobândă negativă decât să investească pe piaţă", spune Aleš Ipavec.

Domnul Ipavec menţionează, însă, că piaţa de capital din Slovenia este destul de subdezvoltată, în comparaţie cu economia internă, capitalizarea acesteia fiind de circa 43 de miliarde de euro, din care numai opt miliarde sunt în acţiuni, iar 34 de miliarde în obligaţiuni.

Oficialul pieţei din Ljubljana adaugă: "Principalul motiv pentru care se întâmplă acest lucru este faptul că în Slovenia, deşi bursa are o existenţă de 32 de ani, încă nu există o mentalitate de capitalism. Trecerea noastră de la socialism la economia de piaţă nu s-a încheiat. Am făcut primul pas, al privatizării, un pas destul de mare, un stimulent pentru bursă, dar ar trebui să realizăm şi fazele următoare. Totuşi, tendinţa de pe piaţa noastră este una bună, doar ritmul e prea lent. Facem paşi mici, dar suntem pe drumul corect".

Aleš Ipavec mai declară: "Suntem o piaţă mică, este foarte greu să avem o bursă care să supravieţuiască de una singură, de aceea lucrăm împreună în regiune. Este o necesitate pentru noi acest lucru".

Reprezentantul Bursei din Slovenia subliniază că pieţele colaborează la nivel regional, însă cea mai mare problemă este că industria financiară din zonă nu face acest lucru. "Fondurile noastre nu lucrează împreună, aşa cum fac bursele. Guvernele ar trebui să se implice astfel încât fondurile noastre să investească în ţările din regiune, şi invers", declară Aleš Ipavec, amintind că fondurile de pensii sau de investiţii alocă foarte puţini bani pieţei locale, restul fiind orientat către ţările dezvoltate, Occident, ori pieţele emergente etc. "Investiţiile în regiunea Europa Centrală şi de Est sunt foarte puţine", concluzionează Aleš Ipavec.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb