VIDEOCONFERINŢA "SĂNĂTATE ŞI FARMA" Necesitatea iodurii de potasiu în contextul războiului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 31 martie 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Alexandru Rafila: "Comprimatele de iodură de potasiu trebuie luate doar la indicaţia autorităţilor, nu în mod preventiv" Diana Loreta Păun: "«Luarea după ureche» a iodurii de potasiu poate să aibă reacţii adverse" Attila Laszlo: "Nu trebuie să abuzăm de existenţa iodului sau a tabletelor de iod" Cătălina Poiană: "Este o greşeală să luăm iodură de potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv"

Completarea stocurilor de iodură de potasiu a fost una dintre preocupările Guvernului, chiar din primele zile ale războiului din Ucraina, mai ales după ce forţele ruse au ocupat, în 4 martie, centrala atomică de la Zaparojie. Îngrijorarea a sporit şi odată cu declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin care a afirmat că, dacă existenţa Federaţiei Ruse va fi pusă în pericol, nu va ezita să folosească armele nucleare din dotare.

În acest context, în 6 martie premierul Nicolae Ciucă anunţa că le-a solicitat firmelor autohtone de medicamente să producă în regim de urgenţă pastile de iod care să fie apoi distribuite populaţiei vulnerabile în cazul unui accident nuclear.

"În momentul de faţă există un anumit număr de pastile de iod, el este insuficient, motiv pentru care, la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat legătura cu producătorii noştri de medicamente, astfel încât în regim de urgenţă să poată să producă astfel de pastile. Până în acest moment nu există depăşiri ale nivelului de radiaţie. Ca atare, revenind la ceea ce trebuie să facă Guvernul, Guvernul este în măsură să ia măsurile care se pretează pentru o astfel de situaţie, măsuri de precauţie, astfel încât să putem să venim şi să reacţionăm într-o prezumtivă situaţie de acest fel", spunea, în 6 martie, premierul Nicolae Ciucă.

A doua zi, în 7 martie, Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii, anunţa că Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate mare de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore, România având nevoie de 30 de milioane de comprimate.

Din primele zile în care s-a discutat despre riscul nuclear, o parte din farmaciile din ţară au fost luate cu asalt de unii cetăţeni, dornici să se aprovizioneze cu pastilele de iod existente în piaţă. De aceea, specialiştii şi autorităţile centrale au făcut nenumărate apeluri privind modul în care se iau aceste medicamente şi categoriile de vârstă care trebuie să le ia în cazul unui accident nuclear. Autorităţile au avertizat cetăţenii cu privire la riscurile reacţiilor adverse grave în cazul în care aceştia nu respectă recomandările medicilor endocrinologi.

În 20 martie, compania din Iaşi a terminat fabricarea celor 30 de milioane de pastile solicitate de Guvern, iar din 28 martie a început distribuirea lor către direcţiile judeţene de sănătate publică.

"Producţia iodurii de potasiu de către Antibiotice Iaşi a început în data de 8 martie la solicitarea Ministerului Sănătăţii şi a Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale şi a continuat fără întrerupere până la data de 20 martie când a fost finalizată fabricaţia tuturor celor 30 milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor românilor în eventualitatea unei situaţii speciale. Timp de 13 zile, angajaţii Antibiotice au lucrat în trei ture, 24 de ore pe zi, pentru a produce iodura de potasiu în cel mai scurt timp. Numărul de angajaţi din cadrul secţiei Comprimate, unde s-a produs iodura de potasiu, a fost suplimentat cu angajaţi cu job-uri similare, transferaţi de pe alte fluxuri de fabricaţie ale fabricii pentru a determina accelerarea procesului de producţie", a precizat într-un comunicat de presă "Antibiotice" SA Iaşi.

Compania s-a ocupat de procurarea substanţei active şi a excipienţilor necesari fabricării Iodurii de potasiu Atb de 65 miligrame cu maximă operativitate şi responsabilitate.

"Faptul că avem experienţă îndelungată în dezvoltarea şi producţia de medicamente, de la stadiul de moleculă la cea de produs finit, faptul că dispunem de know-how, echipamente şi tehnologii superioare care ne permit să asigurăm toate etapele fabricaţiei unui medicament, aici, în România, ne-au permis să reacţionăm rapid şi responsabil şi de această dată şi să punem la dispoziţia autorităţilor acest medicament", a afirmat Ioan Nani, directorul general al societăţii.

Compania Antibiotice a transmis că, după acoperirea nevoilor de iodură de potasiu solicitate de autorităţile din România, va da curs şi altor solicitări de producţie a acestui medicament pentru autorităţi guvernamentale din alte state din Uniunea Europeană, care au formulat deja solicitări în acest sens.

Antibiotice Iaşi a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia.

Subiectul a fost discutat şi în cadrul ediţiei a IV-a a conferinţei "Sănătate şi Farma", care a fost organizată zilele trecute de Grupul de presă BURSA.

Attila Laszlo, senator: "Cred că trebuie să fim pregătiţi pentru toate variantele posibile"

Cantitatea de pastile de iod achiziţionată de Ministerul Sănătăţii este suficientă în cazul unui accident nuclear în Ucraina, a afirmat senatorul Attila Laszlo, secretarul Comisiei de Sănătate din Senat, în cadrul Conferinţei BURSA "Sănătate şi Farma", precizând că populaţia ar trebui să urmărească informaţiile oficiale şi să nu ia cu asalt farmaciile.

"Nu am înţeles acest val care s-a îndreptat către farmacii în baza unor zvonuri. Trebuie să avem încredere în informaţiile oficiale şi nu trebuie să abuzăm de existenţa iodului sau tabletelor de iod. Ea are nişte indicaţii foarte precise şi cred că această variantă de distribuţie aleasă de Ministerul Sănătăţii - chiar dacă este complicată din anumite puncte de vedere - prin medicii de familie, e cea mai îndreptăţită să distribuie un astfel de produs. Dânşii ştiu cel mai bine ce comorbidităţi are cineva, care este doza şi când trebuie să se administreze. Nu cred că putem vorbi de o lipsă de tablete pentru că totuşi 30 milioane de tablete este o cantitate care ar cam trebui să asigure necesarul pentru toţi cei sub 40 de ani - şi aici mă refer la categoria de vârstă căreia i se indică pastilele de iod într-o anumită situaţie, care se poate sau nu se poate întâmpla. Deocamdată cred că trebuie să fim pregătiţi pentru toate variantele posibile şi să nu mai avem experienţe de genul celor din trecut, când stăteam la soare, atunci când s-a întâmplat o nenorocire (n.red. - accidentul nuclear de la Chernobyl). Ca să liniştim un pic spiritele, precizez că ultima dată completarea stocurilor strategice de iod s-a făcut când a fost accidentul nuclear de la Fukushima, care se află la peste 10.000 kilometri de noi. Este o măsură absolut normală ca din când în când să îţi completezi stocurile, mai ales atunci când există un astfel de val, apare o ştire şi lumea a fugit către farmacii şi a golit farmaciile. Atunci trebuie făcute demersurile ca să ai o modalitate sigură de distribuţie şi să ai la îndemână stocurile necesare. Este un eveniment absolut normal când există o situaţie de risc", a spus Attila Laszlo.

Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial: "Iodul administrat neconform poate duce la reacţii adverse"

De aceeaşi părere este şi consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun, reprezentanta Departamentului de Sănătate din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, care susţine că este necesar să ascultăm informaţiile prezentate de autorităţi şi de medicii specialişti.

"Colegii mei endocrinologi de la Societatea Naţională de Endocrinologie şi din Comisia din cadrul Ministerului Sănătăţii au ieşit deja public cu precizări foarte clar. Îndemn populaţia să asculte sfaturile specialiştilor şi informaţiile publice comunicate de Ministerul Sănătăţii. În calitate de endocrinolog vă spun că iodul administrat neconform poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de pacienţi. Până la urmă este o medicaţie care trebuie clar indicată într-un anumit context, deci nu recomand «a lua după ureche» - ca să mă exprim mai puţin academic - iodura de potasiu pentru că acest lucru poate să aibă reacţii adverse la anumite categorii de populaţie. De aceea, întăresc recomandarea de a asculta sfaturile specialiştilor şi comunicările oficiale ale Ministerului Sănătăţii, care a fost destul de clar din această perspectivă. Nu sunt motive majore de îngrijorare, hadeţi să nu creăm panică atunci când nu este cazul, şi să facem lucrurile în mod organizat. Vreau să liniştesc populaţia. De altfel, pacienţii care au trecut măcar o singură dată în viaţă pe la endocrinolog cunosc aceste detalii şi mă bazez pe faptul că educaţia şi conştientizarea acestor informaţii vor avea efectul scontat, mai ales că se vorbeşte foarte mult despre tiroidă în ultima vreme, inclusiv în zona mass-media", afirmă consilierul prezidenţial dr. Diana Loreta Păun.

Distribuirea pastilelor de iod, precedată de o campanie de informare

Pastilele de iod vor ajunge la cetăţenii sub 40 de ani, începând de săptămâna viitoare, a anunţat Alexandru Rafila, ministrulu sănătăţii. Până atunci însă, pentru a evita eventuale neclarităţi şi pentru a linişti populaţia, va fi derulată o campanie de informare, deoarece este important ca populaţia să ştie că pastilele se administrează doar în cazul unui incident nuclear. În caz contrar, pastilele ar putea duce la dezechilibre în organism.

O parte dintre medicii de familie, care ar trebui să fie implicaţi în această campanie de distribuţie a pastilelor cu iod, spune că nu vrea să primească aceasta sarcină în plus de la Ministerul Sănătăţii, deoarece s-ar transforma astfel în distribuitori de medicamente şi ar exista riscul blocării activităţii lor doar cu distribuirea pastilelor respective.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat în urmă cu două zile că toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară au primit comprimatele cu iodură de potasiu fabricate de Antibiotice Iaşi şi acestea vor fi redirecţionate către medicii de familie. Alexandru Rafila a precizat că pastilele de iod nu se administrează preventiv şi a anunţat dozele recomandate fiecărei categorii de vârstă, precum şi modul de păstrare a comprimatelor respective, care nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor şi nici nu trebuie aruncate împreună cu deşeurile menajere.

"Administrarea de comprimate de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe, doar la indicaţia autorităţilor, deci nu trebuie luate în niciun caz în mod preventiv, ci doar dacă există un anunţ public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactiv în cadrul aceste radiaţii. Altfel, nu trebuie luate", a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a anunţat şi dozajele care se administrează populaţiei în caz de scurgeri radioactive.

Astfel, pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat, copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat, copiilor între 3 şi 12 li se administrează un comprimat, în timp ce pentru copiii peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate.

Persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, "cu excepţia cazurilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear", a menţionat Alexandru Rafila care a precizat că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor şi nu în termen mai mare de 24 de ore.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade şi, dacă nu sunt folosite, trebuie duse la farmacie pentru neutralizare.

Alexandru Rafila a arătat că Ministerul Sănătăţii optează pentru distribuirea iodurii de potasiu prin intermediul medicilor de familie, o discuţie oficială în acest sens urmând a avea loc în această dimineaţă între oficialii ministerului şi reprezentanţii Societăţii Naţionale pentru Medicina de Familie. .

"Ne-am consultat cu Casa de Asigurări Sănătate, în primul rând, ca să putem să vedem care sunt persoanele eligibile de pe lista fiecărui medic de familie. (...) Trebuie să găsim cea mai bună soluţie convenabilă pentru ca această distribuţie să nu se facă intempestiv, ci să se facă raţional fără să perturbe semnificativ activitatea medicilor de familie şi lucrul ăsta să nu fie birocratic, să fie să fie realizat cât mai scurt", a spus Alexandru Rafila.

Ministrul de resort a spus că aceste pastile sunt distribuite acum deoarece "experienţa internaţională arată că în cazul unui incident nuclear, cum a fost, de exemplu, cel din Japonia, de la Fukushima, nu există timpul necesar pentru distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu", din cauză că "s-ar crea panică, haos şi atunci trebuie să poţi să le distribui din timp populaţiei".

Pastilele distribuite au un termen de valabilitate de trei ani şi pot fi păstrate, a precizat Alexandru Rafila.

Tratamentul cu iod

În cazul unui accident nuclear, dacă în aer există iod radioactiv, el este introdus în plămâni prin inhalare şi de acolo, o parte va pătrunde în sistemul circulator, de unde va fi absorbit de glanda tiroidă. O măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu), informează Nuclearelectrica şi Autoritatea pentru Siguranţă Nucleară (ANS).

Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către aceasta. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai repede din organism prin funcţiile naturale ale corpului.

"Iodul protejează un singur organ, tiroida", susţine Autoritatea pentru Siguranţa Nucleară (ANS), amintind că prima protecţie în caz de accident nuclear este adăpostirea într-o clădire solidă. Medicamentul nu protejează împotriva altor elemente radioactive, cum ar fi Cesiu 134 sau Cesiu 137. De asemenea, trebuie acordată atenţie respectării termenelor limită de ingerare.

Comprimatele de iodură de potasiu nu reprezintă nici un vaccin radioprotector, nici un tratament permanent. Comprimatele de iod stabil ar trebui să fie administrate, în mod ideal, cu o oră înainte de expunerea la radioactivitate şi nu mai târziu de 6 până la 12 ore după aceea. Eficacitatea este ridicată dacă administrarea se face cu două ore înainte de debutul eliberărilor de iod radioactiv; aceasta este de 50% în cazul în care administrarea se efectuează la şase ore de la debutul eliberărilor de iod radioactiv. Mai târziu, dincolo de 24 de ore, efectele secundare ale consumului de iod stabil sunt mai grave decât beneficiile scontate. Comprimatele de iod pot fi înghiţite cu un pahar cu apă sau dizolvate într-o băutură. Sunt recomandate în special persoanelor a căror tiroidă este cea mai sensibilă la riscul de contaminare - gravide, bebeluşi, copii şi tineri.

Efecte secundare şi contraindicaţii

În urmă administrării tabletelor de iod apariţia efectelor secundare este în general redusă. Ele apar în cazuri rare (1 din 1000 de utilizatori) şi sunt reversibile: erupţii cutanate, care sunt tranzitorii.

Următoarele persoane nu trebuie să ia tablete de iod:

- persoane care suferă de hipersensibilitate (alergie) la iodura de potasiu sau la oricare dintre componentele medicamentului (celuloză microcristalină, hidrogenocarbonat de sodium, dioxid de siliciu colloidal anhidru, stearat de magneziu);

- persoane care suferă de una dintre următoarele boli rare: dermatita herpetiformis, boală a pielii în cazul căreia un aport crescut de iod trebuie evitată; vasculită cu valori nici ale complementului.

Persoanele care suferă de disfuncţii tiroidiene, disfuncţii renale sau boli autoimune vor lua tablete de iod numai la recomandarea medicului.

Cătălin Poiană, preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie, a declarat pentru Agerpres că este o greşeală să se administreze iodură de potasiu în condiţiile în care nu există certitudinea expunerii la iodul radioactiv.

"Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condiţiile expunerii la iod radioactiv există riscul de dezvolta mai târziu cancer tiroidian. Ceea ce trebuie să ţinem cont este legat de două aspecte: pe de o parte noi trebuie să fim convinşi că în cazul accidentului nuclear dacă s-ar produce izotopul care se eliberează este iodul radioactiv. Iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, împotriva expunerii la iod radioactiv, nu şi în cazul expunerii la alţi agenţi radioactivi. Este o greşeală să luăm iodură de potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv", a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, potrivit sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb