Comisia Europeană va continua procedura de infringement împotriva României şi altor 4 state membre UE în cazul în care acestea nu transpun de urgenţă în legislaţia naţională Directiva 2010/63/EU cu privire la protecţia animalelor folosite în scopuri ştiinţifice sau educative, susţine asociaţia pentru protecţia animalelor Vier Pfoten.
Această directivă avea ca termen limită de transpunere luna noiembrie 2012, potrivit unui comunicat de presă.
Vier Pfoten menţionează că România, Italia, Grecia, Olanda şi Malta sunt cele 5 ţări care au întârziat "nejustificat" transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2010/63/EU, care are ca scop principal înlocuirea şi reducerea la minimum a utilizării animalelor în proceduri şi îmbunătăţirea metodelor de creştere, adăpostire, îngrijire şi utilizare a animalelor în procedurile ştiinţifice sau educative.
"După o primă notificare privind întârzierea transpunerii trimisă în ianuarie 2013, CE a lansat în noiembrie 2013 a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României prin trimiterea unui aviz motivat, în care solicita transpunerea legislaţiei în maximum 2 luni. La acea vreme, CE a avertizat că < în cazul în care România nu acţionează în termen de două luni, cazul poate fi înaintat Curţii de Justiţie a UE, care poate impune sancţiuni financiare >. De transpunerea acestei Directive este responsabilă Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)", se mai arată în comunicat.
Asociaţia pentru protecţia animalelor aminteşte că Italia a ajuns deja în faţa Curţii de Justiţie pentru netranspunerea acestei Directive. La recomandarea specială a comisarului european al Mediului Janez Potocnik, Comisia a solicitat Curţii să impună Italiei sancţiuni de 150.787 de euro pe zi. Vier Pfoten salută această măsură, care a fost luată după ce Comisia a trimis Italiei o notificare oficială pe 31 ianuarie 2013 şi un aviz motivat pe 21 iunie 2013. Amânarea succesivă a transpunerii legislatice a determinat CE să aplice această ultimă etapă a procedurii de infringement.
Potrivit sursei citate, la sfârşitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a anunţat totdată că va continua procedurile de infringement împotriva statelor membre care nu au implementat legislaţia europeană privind creşterea porcilor în sistem intensiv. Vier Pfoten salută decizia CE de a deschide proceduri de infringement împotriva Belgiei, Ciprului, Greciei, Franţei, Sloveniei şi Finlandei pentru neimplementarea Directivei 2008/120/EC. În februarie 2013, CE a trimis acestor ţări scrisori de notificare. Ca următor pas al procedurii de infringement, Comisia va trimite către 4 state (Belgiei, Ciprului, Greciei, Franţei) un aviz motivat pentru a cere implementarea Directivei în maximum 2 luni. Dacă nu se supun acestei cereri, Comisia poate înainta cazurile Curţii de Justiţie a UE pentru sancţiuni financiare, aceasta fiind etapa finală a procedurii de infringement, se mai spune în comunicat.
Directiva 2008/120/EC pentru protecţia porcilor cere ca scroafele folosite pentru reproducere să fie ţinute în grupuri, şi nu complet izolate, pentru un interval din perioada de gestaţie. Această Directivă a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2013, după ce fermele europene au avut la dispoziţie o perioadă de tranziţie de 12 ani.