Viitorul începe ieri

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 22 februarie 2013

Cornel Codiţă

Capacitatea clasei politice de a gîndi şi a pregăti viitorul societăţii pe care o conduce este esenţa valorii ei, a performanţei sale istorice. La acest capitol, clasa noastră politică stă, de departe, cel mai slab. Nu că ar străluci la alţi indicatori de perfomanţă, dar acesta este pur şi simplu sub pămînt! Curat, ca în Caragiale: nici la '48, nici la '64, nici la '77, la '44, la '65, la '71, la '89 şi etc., oamenii politici ai României nu au văzut dincolo de orizontul zilei de ieri, în care se formaseră, ori al celei prezente, saturată de interesele lor imediate. Consecinţa a fost mereu aceeaşi: Viitorul nostru l-au scris alţii, care dispuneau, nu neapărat de puterea previziunii, cît pur şi simplu de Putere, de capacitatea politică, economică şi militară de a precipita viitorul în formele pregătite de ei. Drept este să spunem, totuşi, că nu sunt multe societăţi ale căror elite politice au fost capabile de performanţa de a modela viitorul. Chiar şi acolo unde această calitate s-a manifestat, la un moment dat, ea nu s-a transmis "natural", de la o generaţie la alta. Americanii se uită şi astăzi, cu uriaşă admiraţie, la generaţia "Părinţilor fondatori", una care a fost dăruită cu o inegalată putere de a scrie Istoria. Două sute de ani mai tîrziu, întemeierile, bătăliile politice şi deciziile luate atunci, încă mai produc consecinţe care influenţează semnificativ direcţiile de mers şi opţiunile societăţii americane. Marea Britanie a avut mai multe generaţii politice capabile de rupturi istorice, inclusiv cea care a construit Imperiul. Generaţiile următoare, în schimb, care au avut de gestionat agenda post-imperiu, au fost lovite, fără excepţie, de o severă "impotenţă istorică". Însuşi marele Winston Churchill nu a făcut altceva decît să capituleze în faţa acestei teme, alegînd, în loc de soluţie, un erzaţ: subordonarea totală a Marii Britanii faţă de politica şi de traseul prin istorie al Statelor Unite. Manevra a prelungit pînă astăzi, cîtorva generaţii de pigmei politici insulari, iluzia puterii şi a "importanţei" lor istorice; ceva de genul şoricelului prieten cu elefantul, care se minuna cît de tare tropăie el, cînd merge pe drum, în urma marelui aliat! Nici măcar personalităţi de primă mărime, cum a fost cazul doamnei Thatcher, nu au putut schimba destinul căderii, care astăzi se apropie vertiginos de "fundul puţului"! Acolo unde, într-un moment sau altul al istoriei, elitele au fost decapitate, cum este cazul Rusiei, Franţei sau al Germaniei, capacitatea de a alege şi de a pregăti seminţele viitorului a depins pur şi simplu de jocul situaţiilor internaţionale şi de apariţia pe scena politică internă a unor personalităţi accentuate, din clasa celor care lasă amprentă istorică, chiar dacă pentru motive radical diferite, gen Hitler, Stalin, Petain, De Gaulle, Adenauer etc.

În democraţiile moderne, temele viitorului nu au fost niciodată favorizate. Mecanismul politic, alegerile periodice la date fixe, libertatea neîngrădită a alegerii (măcar proclamată!) lasă iluzia că viitorul este mereu aici, la îndemîna următorului mandat electoral, în traista partidului (alianţei) care va prelua, în runda următoare, gestiunea guvernării. Democraţia, nu numai în plan politic, creează şi întreţine iluzia accesibilităţii şi a imediatităţii viitorului. Viitorul este ceea ce se întîmplă mîine, iar el depinde doar într-o mică măsură de ceea ce facem astăzi! Societatea românească se scaldă deja de două decenii în această iluzie acidă, la întreţinerea căreia lucrează, uneori fără să ştie, alteori cu bună ştiinţă, un grup foarte restrîns de personaje politice, din categoria privilegiată a celor "un pic mai bine informaţi"!

România se apropie de încheierea unei bucle din destinul ei istoric! Cea începută în Decembrie 1989. În aceste două decenii şi mai bine de încercări şi erori (niciodată de reuşite!), am epuizat aproape tot repertoriul de greşeli pe care pu­team să le facem, în organizarea şi pregătirea viitorului nostru colectiv. De la loviluţie, la lovitura de stat democratică şi de la democraţia originală, la autocraţia oligarhico-democratică, genuină, nu cred că ne-au scăpat prea multe erori, pe care să nu le fi făcut în alegerea soluţiilor de gestionare a guvernării. Odată cu reforma constituţională şi cu alegerile prezidenţiale, România va începe să scrie un nou capitol. Fie că vrea, fie că nu vrea, fie că este pregătită, fie că nu este! Scadenţa generaţională este doar unul dintre motivele pentru care noul ciclu se va angaja inevitabil. Problema este: suntem, acum mai mult decît altădată, dispuşi să includem în acest demers un palier destinat pregătirii viitorului, sau nu? Că nu suntem mai bine pregătiţi, este aproape de la sine înţeles! Totuşi, există în acest moment, spre deosebire de multe altele, cîteva premise favorabile, care ne dau o şansă! Generaţia care are acum în mîini pregătirea viitorului dispune de avantajul de a fi trăit, pe proprie piele, experimentele eşuate ale ultimelor două decenii. Mai mult decît la începutul perioadei, ea are în faţă, fără prea multe ambiguităţi şi neclarităţi, costurile unui eşec care s-ar prelungi în noul ciclu de istorie al României. Nicicînd aces­ta nu a fost mai mare şi mai evident! Pe scurt: dacă nu acum, altă dată s-ar prea putea să nu mai fie cazul; iar dacă nu noi (această generaţie!), atunci chiar că nu va mai fi cine! Asta nu înseamnă că generaţiile următoare nu vor mai avea viitor! Înseamnă pur şi simplu că, în lipsa unei inserţii istorice serioase şi productive acum, oamenii acelui viitor vor avea net mai multe şanse să fie sclavii, decît stăpînii prezentului pe care-l vor trăi. Acei oameni sunt copiii, nepoţii şi strănepoţii noştri!

Opinia Cititorului ( 6 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Copii, nepoti si stranepoti, o viziune utopica ! Viziunea realista si sustinuta de toti indicatorii demografici este ca romanii sint in plin proces de extinctie.Putinii nepoti si stranepoti ai celor de astazi se integreaza incepand de acum in alte cicluri istorice pentru ca repet, conform datelor demografice seci, Romania parcurge implacabil ciclul terminal.

    De la retragerea aureliana din 271 s-a tot zis ca populatia locului ar fi disparut fiind inlocuita de diverse popoare migratoare, ugroturcice, hunice sau avare. Chestia asta a durat destul de mult ptr ca in sec. xviii, Stepfan Ludwig Roth sa admita ca romanii sunt peste tot iar limba lor o vorbesc toti. Ma rog asta-i istorie veche deja, dar vorbind de cicluri sau generatii, nu pot sa nu ma intreb care or fi acele popoare migratoare moderne care ne vor locul (de veci) pentru a-si potoli...

    1. Am auzit pe unii turisti straini exclamand, frumoasa tara pacat ca e populata...cred ca in curnad vom deveni populatie indigena intr-un spatiu colonizat. Cine sunt colonizatorii?! Cei cu putere economica, financiara si chiar politica...actori multinationali mai corect transnationali. Scapa cine poate!

      Art.123 din Tratatul Lisabona si criza !

      -------------------------- ------------------------------ ------------------------ 

      V- ati intrebat vreodata, de ce Guvernul nu se imprumuta niciodata de la Banca Nationala ?  

      Noroc ca a facut-o Etienne Chouard pentru noi...atragand atentia ca art.104 din Tratatul de la Maastricht a creat un cadru legislativ, care a obligat tarile europene sa se indatoreze masiv fata de bancile private supranationale. Articolul a suprimat nu doar dreptul... 

    Partidele politice s-au straduit,si au reusit,prin politica de dezmembrare a invatamantului,sa alunge elitele peste hotare.

    Culmea este ca si cei care doresc sa se intoarca,sunt refuzati cu demnitate,nu avem nevoie de ei. 

    DACA S-AR LASA DEOPARTE IPOCRIZIA,partidele politice pot concepe strategii de dezvoltare care sa folosesca tinerii plecati,in toate domeniile :viata economica,cercetare-dezvoltare ,cultura,viata politica.

    Altfel,ramanem cu Gigi membru in comisia juridica a Camerei... 

    Iata un semnal transmis, inutil, unei elite politice insensibile la aceste mesaje şi unei elite intelectuale - cititorii ziarului Bursa - care ar dori o trezire a elitei poiltice, dar nu este dispusa sa cheltuiasca timp, bani si oameni pentru a o sustine. Ceilalti, cei care nu citesc Bursa, au timp si au si disponibilitatea si chiar competenta de a munci pentru asta, dar nu au nici bani si nici autoritate. Suntem intr-un impas pe care doar politica il poate depasi, dar politica nu avem!...

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb