Vinul spumant sec se consumă ca aperitiv

CORNELIA ANGELESCU
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 15 aprilie 2011

Oenologii recomandă ca vinurile să fie băute cu măsură, sfat pe care îl consideră valabil şi pentru ei. Vinurile stârnesc gusturile pentru o mâncare bună, fac dinamică o discuţie, stimulează creativitatea şi adâncesc filozofia.

Atât igieniştii, cât şi nutriţioniştii spun că vinurile se asociază cel mai bine cu mâncărurile şi nu pot lipsi de la nicio masă care se vrea un moment plăcut. Celebrul francez Brillat-Savarin scria în "Phisiologie du Gout", în anul 1839, că "plăcerea care însoţeşte o masă se manifestă în toată amploarea ei ori de câte ori sunt întrunite următoarele patru condiţii: bucate cel puţin pasabile, un vin bun, meseni amabili şi timp suficient".

Dar, oenologii nu pot să aibă nimic împotrivă ca vinul să poată fi băut şi cu alte prilejuri. Poate fi savurat la o întâlnire între prieteni, când apropie inimile şi dezleagă limbile. Vinul poate stimula inspiraţia creatorilor de artă şi poate marca un moment fericit din viaţă.

Vinurile sunt albe, rose şi roşii, de diverse nuanţe, tării şi arome. Potrivit specialiştilor, la o masă pot fi băute între unul şi trei vinuri, în funcţie de felul mesei. La un prânz obişnuit, se poate bea un singur vin, un vin alb sec sau uşor demisec sau un vin rose sec ori un vin roşu, şi acesta tot sec. La masa cu caracter festiv, cu mâncăruri bogate, vinurile se servesc în aceas-tă ordine: vin alb sec, vin roşu, vin dulce sau demidulce.

La gusturi trebuie adăugată şi armonia culorilor. Vinurile albe se potrivesc bine cu mâncărurile puţin colorate, respectiv cu preparatele din peşte, din carne albă de pasăre, creier, cu sosuri deschise.

Vinurile roşii pot fi asociate cu mâncărurile mai grele, cu gusturi puternice. Vinurile roşii lejere sau cele foarte vechi se potrivesc cu preparate din carne de vită sau porc, miel, sau vânat cu pene. Vinurile mai robuste şi taninoase se asociază bine cu mâncărurile grele şi picante, preparate cu sosuri colorate din carne de oaie, de vită sau vânat mare. Acestea se armonizează foarte bine cu brânzeturile, în special cu cele fermentate de tip Camembert sau Roquefort, spun specialiştii.

Desertul, cremele sau prăjiturile de ciocolată se completează foarte bine cu vinurile dulci, care se găsesc, în prezent, în portofoliile unor producători din ţara noastră şi într-o gamă extrem de variată.

În nici un caz nu poate fi uitat vinul spumant (obişnuit denumit şampanie, deşi numai cel produs în regiunea franceză Champagne poartă acest nume). Acesta se poate bea înainte de masă (sec) sau după masă (dulce).

În cazul meselor festive, se obişnuieşte a fi servit un aperitiv uşor, o băutură amară şi aromată ca Vermut, Bitter, Campari. Ca aperitiv, pot fi servite şi vinuri speciale ca Malaga, Porto, Madera etc.

Preceptul egiptean îşi are originea în povestea frumoasei regine din Saaba ajunsă la Ierusalim pentru a-l cunoaşte pe înţeleptul rege Solomon, cu peste trei mii de ani în urmă. Din prima clipă a întâlnirii lor, cei doi s-au simpatizat şi le făcea plăcere să stea îndelung de vorbă despre probleme filozofice şi chiar politice. Dar, Regina din Saaba l-a ţinut tot timpul la distanţă pe Solomon şi a refuzat să locuiască în palatul regal.

Înainte de a pleca spre ţara sa, regina a consimţit să petreacă ultima noapte în palatul regelui, după ce acesta i-a jurat că o va respecta.

Masa pregătită pentru regina din Saaba a fost grandioasă, ca un ospăţ de adio. Vinurile aduse erau dintre cele mai renumite. Câteva pahare cu vin savurate de regină au avut un mai mare efect decât cuvintele înţelepte de până atunci ale lui Solomon. Regina i-a spus acestuia: "Te dezleg de jurământ, dacă îmi mai dai o cupă cu vin", dorinţă îndeplinită de Solomon.

Plecarea a fost amânată un timp, până în momentul în care regina din Saaba şi-a dat seama că va avea un copil. În timpul călătoriei spre casă, regina a născut un băiat, pe care l-a numit Menelik-ibn-Hakim, ceea ce înseamnă fiul înţeleptului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb