Vinurile sunt albe, rose şi roşii, de diverse nuanţe, tării şi arome. Potrivit specialiştilor, la o masă pot fi băute între unul şi trei vinuri, în funcţie de felul mesei. La un prânz obişnuit, se poate bea un singur vin, un vin alb sec sau uşor demisec sau un vin rose sec ori un vin roşu, şi acesta tot sec. La masa cu caracter festiv, cu mâncăruri bogate, vinurile se servesc în aceas-tă ordine: vin alb sec, vin roşu, vin dulce sau demidulce.
La gusturi trebuie adăugată şi armonia culorilor. Vinurile albe se potrivesc bine cu mâncărurile puţin colorate, respectiv cu preparatele din peşte, din carne albă de pasăre, creier, cu sosuri deschise.
Vinurile roşii pot fi asociate cu mâncărurile mai grele, cu gusturi puternice. Vinurile roşii lejere sau cele foarte vechi se potrivesc cu preparate din carne de vită sau porc, miel, sau vânat cu pene. Vinurile mai robuste şi taninoase se asociază bine cu mâncărurile grele şi picante, preparate cu sosuri colorate din carne de oaie, de vită sau vânat mare. Acestea se armonizează foarte bine cu brânzeturile, în special cu cele fermentate de tip Camembert sau Roquefort, spun specialiştii.
Desertul, cremele sau prăjiturile de ciocolată se completează foarte bine cu vinurile dulci, care se găsesc, în prezent, în portofoliile unor producători din ţara noastră şi într-o gamă extrem de variată.
În nici un caz nu poate fi uitat vinul spumant (obişnuit denumit şampanie, deşi numai cel produs în regiunea franceză Champagne poartă acest nume). Acesta se poate bea înainte de masă (sec) sau după masă (dulce).
În cazul meselor festive, se obişnuieşte a fi servit un aperitiv uşor, o băutură amară şi aromată ca Vermut, Bitter, Campari. Ca aperitiv, pot fi servite şi vinuri speciale ca Malaga, Porto, Madera etc.
Preceptul egiptean îşi are originea în povestea frumoasei regine din Saaba ajunsă la Ierusalim pentru a-l cunoaşte pe înţeleptul rege Solomon, cu peste trei mii de ani în urmă. Din prima clipă a întâlnirii lor, cei doi s-au simpatizat şi le făcea plăcere să stea îndelung de vorbă despre probleme filozofice şi chiar politice. Dar, Regina din Saaba l-a ţinut tot timpul la distanţă pe Solomon şi a refuzat să locuiască în palatul regal.
Înainte de a pleca spre ţara sa, regina a consimţit să petreacă ultima noapte în palatul regelui, după ce acesta i-a jurat că o va respecta.
Masa pregătită pentru regina din Saaba a fost grandioasă, ca un ospăţ de adio. Vinurile aduse erau dintre cele mai renumite. Câteva pahare cu vin savurate de regină au avut un mai mare efect decât cuvintele înţelepte de până atunci ale lui Solomon. Regina i-a spus acestuia: "Te dezleg de jurământ, dacă îmi mai dai o cupă cu vin", dorinţă îndeplinită de Solomon.
Plecarea a fost amânată un timp, până în momentul în care regina din Saaba şi-a dat seama că va avea un copil. În timpul călătoriei spre casă, regina a născut un băiat, pe care l-a numit Menelik-ibn-Hakim, ceea ce înseamnă fiul înţeleptului.