Deschiderea şampaniei nu trebuie să fie zgomotoasă
Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 8 octombrie 2010
Pentru a reliefa aroma specifică a şampaniei sau vinului spumant, acestea trebuie răcite în prealabil, de preferinţă într-o frapieră cu gheaţă. Sub nicio formă nu se va adăuga gheaţă în paharul de şampanie.
În momentul desfacerii unei butelii de şampanie (vin spumant), aceasta se ţine în mâna stângă şi cu dreapta se desface coşuletul de sârmă care acoperă dopul.
Potrivit specialiştilor, după scoaterea coşuleţului, degetul mare trebuie fixat pe dop. Se înclină puţin butelia, executând o uşoară mişcare de rotaţie către stânga. Dopul trebuie mişcat şi extras progresiv, astfel încât să iasă singur. El nu trebuie să sară, ci să iasă lent, fără zgomot şi fără o decompresie brutală a buteliei, după cum ne-a spus Mihai Rotenberg, proprietarul cramei cu acelaşi nume. De aceea, degetul mare nu se ia de pe dop în timpul degajării lui din sticlă. După scoaterea dopului, se şterge gâtul buteliei cu un prosop şi se toarnă, mai întâi, puţin vin într-un pahar, pentru degustare. Astfel, se poate verifica dacă şampania sau vinul spumant are vreun eventual defect.
În momentul turnării şampaniei în pahare, acestea se ţin uşor înclinate. La început, se toarnă putin în fiecare pahar, după care acestea pot fi umplute în proporţie de două treimi din capacitatea lor. Umplerea paharelor se face încet, pentru a se crea un guleraş de spumă. Elegantele cupe în care servim şampania, fie că sunt cu picior înalt, cupe largi, semisferice sau conice se ţin întotdeauna de picior, pentru a fi păstrată temperatura optimă de servire a şampaniei.
Prima "Frâncuşă" de Cotnari a anului iese din butoi
"Zilele viei şi vinului românesc" în Capitală
La desert - întâi şampania, apoi alte vinuri
Liderul spumantelor de lux austriece - în ţara noastră
"Beau şampanie când sunt învingător, pentru a sărbători, dar beau şi când pierd, pentru a mă consola" - Napoleon Bonaparte