Liderul spumantelor de lux austriece - în ţara noastră
Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 8 octombrie 2010
Pe lângă vinurile spumante autohtone, la noi se comercializează o gamă largă de astfel de vinuri şi şampanii importate din alte ţări. Unul dintre aceste produse este vinul spumant "Schlumberger" - lider de piaţă în segmentul vinului spumant de lux din Austria. Cunoscut încă din anul 1842 ca "şampania aus-triacă", "Schlumberger" devine, în 1862, apreciat şi la curtea reginei Victoria a Angliei, iar în secolul al XIX-lea, societatea vieneză de rang îl consideră băutura preferată a vremii. În ţara noastră este comercializat începând de anul trecut.
Fiind produs după metoda tradiţională, cu fermentare în sticle ce se păstrează în rastele de lemn, are o perioadă de maturare de până la 24 de luni, fapt care-i conferă gustul şi perlajul său fin.
Robert Schlumberger a cumpărat, în 1842, două pivniţe pe care le-a unit, dând naştere cramelor "Schlumberger". Prima producţie datează din 1846, fiind recoltată de pe zece hectare de podgorii din apropierea Vienei, cultivate cu soiurile "Merlot" şi "Cabernet Sauvignon".
Prima "Frâncuşă" de Cotnari a anului iese din butoi
"Zilele viei şi vinului românesc" în Capitală