Violenţele din Orientul Mijlociu aduc câştiguri dolarului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2006

Dolarul a crescut ieri, pe pieţele externe, până la nivelul maxim al ultimelor trei luni în raport cu yenul, şi s-a apreciat faţă de euro, în baza speculaţiilor potrivit cărora violenţele din Orientul Mijlociu vor stimula cererea pentru activele denominate în moneda Statelor Unite.

Ieri, Israelul a amplificat atacurile asupra Beirutului, în cadrul celei mai mari campanii militare împotriva Libanului, de după 1982. În astfel de condiţii, investitorii vând activele cu risc, cumpărând bonuri de tezaur americane şi aur.

"La baza acestor mişcări stă, în mare parte, situaţia geo-politică", apreciază Meg Browne, strateg principal la "Brown Brothers Harriman & Co." din New York. Browne subliniază că dolarul câştigă pe un asemenea fond.

În prima parte a zilei de ieri, dolarul a fost cotat la 116,89 yeni, la New York, faţă de 116,12 yeni la finele săptămânii trecute. În cursul sesiunii de ieri, moneda SUA a atins chiar 117,18 yeni - cel mai ridicat nivel de după 21 aprilie 2006.

În raport cu moneda unică europeană, dolarul a fost cotat la 1,2544 unităţi/euro, faţă de 1,2652 unităţi/euro în ultima zi a săptămânii trecute.

Preţul aurului a urcat cu 5% în câteva zile

Aurul cu livrare imediată a fost tranzacţionat, ieri, la 663,85 dolari/uncie, adupă ce, în aceeaşi zi, ajunsese la 674,55 dolari uncia, adică la cea mai ridicată cotaţie de după 23 mai. De la momentul începerii conflictului din Orientul Mijlociu, preţul aurului a urcat cu 5%.

În ceea ce priveşte petrolul, la ICE Futures din Londra, ţiţeiul Brent cu livrare în septembrie a atins recordul istoric de 78,18 dolari/baril, după care a coborât la 77 de dolari barilul. La New York Mercantile Exchange, petrolul cu livrare în august a fost cotat la 76,65 dolari/baril, în scădere cu 36 de cenţi comparativ cu ultima zi a săptămâ-nii trecute. În cursul zilei de ieri, preţul petrolului a ajuns şi la 77,74 dolari barilul, la New York, însă acest nivel este inferior cotaţiei maxime istorice înregistrate vineri, 14 iulie, respectiv 78,40 dolari/baril.

Menţionăm că acţiunile europene au scăzut puternic pe fondul conflictului militar, însă cele americane au urmat un curs ascendent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb