Reporter: Preţul electricităţii a scăzut brusc începând din 2013, în urma contractării consumului. Cum au evoluat investiţiile din sectorul energetic în ultimii doi ani, în acest context?
Viorel Gafiţa: Investiţiile în sectorul energetic s-au redus simţitor nu din 2013, ci din 2009 şi nu numai din motive de preţ mai scăzut al energiei şi nici măcar din motive de criză financiară mondială, care a devenit, la un moment dat, o marotă şi o scuză. Motivele reale sunt legate de indecizia la nivel instituţional!
Singurele excepţii au fost investiţiile de aducere a termocentralelor în concordanţă cu legislaţia de mediu, în special a celor pe cărbune, precum şi investiţiile din energia eoliană, stimulate de o lege care a fost, însă, temporară!
Despre modernizarea blocului 6 la termocentrala Turceni s-a vorbit prima dată în 1996, iar despre modernizarea blocurilor 3 şi 4 de la termocentrala Deva - din 2000. Nu numai că aceste proiecte nu s-au mai realizat, dar blocurile energetice respective au fost sau urmează să fie închise definitiv!
Tot de mulţi ani se vorbeşte despre realizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, a hidrocentralei Tarniţa, de închiderea inelului de 400kV de transport al energiei sau, mai recent, de interconectarea sistemelor electroenergetice din România şi Republica Moldova.
Reporter: Care este condiţia antreprenorului român din energie? Cu ce probleme vă confruntaţi?
Viorel Gafiţa: Considerăm inacceptabilă comportarea statului în protejarea antreprenoriatului cu capital român. Mulţi spun că ţara noastră s-a aliniat la o legislaţie europeană şi că o asemenea măsură ar fi ajutor de stat sau discriminare. Dar în alte ţări de ce se poate? Şi nu mă refer numai la Franţa sau Germania, ci la Polonia şi Cehia.
Reporter: Cât la sută din afacerile Romelectro mai sunt acum asigurate de investiţiile din sectorul energetic autohton şi care sunt cele mai mari lucrări contractate în 2015?
Viorel Gafiţa: Nu o să credeţi, dar aproape 100%! Încă de la mijlocul anilor "90, când s-au pornit multe proiecte, în special de retehnologizare, am transferat centrul de greutate de la export către piaţa locală, unde am cunoscut o creştere constantă până în 2011. Ulterior, piaţa noastră a căzut şi cifrele noastre s-au redus şi ele.
Reporter: Ce strategie de dezvoltare are grupul pe piaţa internă de energie? Planificaţi să mai investiţi în domeniu?
Viorel Gafiţa: În piaţa internă, misiunea noastră este să acţionăm ca un contractor general performant, cu tendinţa de a deveni dezvoltator şi integrator de proiecte. Cu excepţia utilităţilor mari, cei mai mulţi clienţi din România au posibilităţi limitate să îşi conducă o investiţie prin resurse proprii şi au nevoie de suportul unor integratori care ştiu să asigure finanţarea, să adune resurse de inginerie, fabricaţie şi execuţie, punere în funcţiune şi, dacă este nevoie, servicii post-vânzare.
Avem două proiecte - microhidrocentralele de la Voineasa şi centrala de cogenerare de la Buzău - la care suntem investitori. Nu excludem să creştem numărul investiţiilor proprii, dar în prezent dăm prioritate extinderii pe pieţe externe, acţiune care reclamă şi aport de capital.
Reporter: Cum merg afacerile cu furnizarea de energie? Ce cotă de piaţă are Romelectro pe acest segment?
Viorel Gafiţa: În anii precedenţi, activitatea Departamentului Furnizare a energiei electrice a fost preponderent orientată către operaţiunile de trading. Începând cu anul 2015, ne-am concentrat eforturile asupra serviciului de furnizare către consumatorii finali, oferind preţuri şi condiţii contractuale competitive, precum şi servicii de calitate. Pe parcursul ultimilor ani, am avut un trend crescător al volumului de energie electrică tranzacţionat. Ponderea în cifra de afaceri a grupului a variat, în ultimii ani, între 20 şi 35%. Însă, avem sub 1% cotă de piaţă.
Reporter: Recent, aţi spus că Romelectro se va dezvolta mai mult pe pieţele externe, în special Africa şi Orientul Mijlociu. Cum evoluează afacerile grupului din afara ţării şi care sunt perspectivele apropiate?
Viorel Gafiţa: Dacă investiţiile în energie din ţară au stagnat, nu acelaşi lucru se poate spune pentru pieţele externe. Sunt portofolii foarte generoase de proiecte, precum producere de energie din surse clasice, din surse regenerabile, realizarea de linii de interconexiune de mari lungimi, mare parte din ele în curent continuu. Oferta noastră merge în multe ţări din Africa sau Orientul Mijlociu, la societăţi de energie electrică ce se ocupă şi de furnizarea apei potabile sau la societăţi industriale care şi-au construit propriile surse de energie la valori de mii de MW instalaţi.
În acelaşi timp, nu înseamnă că, dacă portofoliile de contracte ale acestor societăţi sunt generoase, se poate ajunge foarte uşor la ele, mai ales când referinţele tale s-au redus. Fiecare piaţă trebuie studiată şi la fiecare trebuie găsit exact modelul de business care să te ducă la contract. Asta facem noi, nu numai pentru firmele din Grupul Romelectro, dar încercând să atragem şi alte firme din România, sau companii din ţările respective, care au nevoie de expertiza noastră.
La proiectele de mari dimensiuni ne aşezăm în poziţia de subcontractor al marilor jucători din piaţa internaţională.
Reporter: Ce provocări sunt în contractul de retehnologizare a hidrocentralei Stejaru? Când vor fi gata lucrările?
Viorel Gafiţa: O primă provocare este revenirea la un contract serios de retehnologizare a unei centrale hidro mari, după 10 ani de la semnarea contractului de amenajare hidroenergetică a râului Jiu. O altă provocare este faptul că am adus alături de noi un partener străin, dar şi 14 firme româneşti. Însă, numărul total al firmelor care vor participa la proiect este considerabil mai mare, lucrarea fiind de anvergură. Exigenţa clientului şi bugetul foarte limitat reprezintă alte provocări din acest contract. Conform graficului, lucrarea va fi gata peste 7 ani. În acest timp, vom mai participa cu oferte la alte proiecte similare din ţară şi de peste hotare.
Reporter: Cât la sută din afacerile grupului sunt asigurate de ISPE (Institutul de Studii şi Proiectări Energetice) şi care sunt cele mai mari lucrări în derulare ale institutului?
Viorel Gafiţa: Este impropriu spus că ISPE asigură grupul cu lucrări. ISPE, ca firmă de consultanţă şi inginerie, a fost şi continuă să fie o investiţie strategică a Romelectro. ISPE participă la întocmirea ofertelor firmelor din grup şi, ulterior, la execuţia contractelor. În felul acesta, se internalizează unele costuri şi per total suntem mai competitivi.
Dar, în acelaşi timp, poziţia de consultant a ISPE şi aceea de executant a celorlalte firme din Grup ne pot conduce la anumite situaţii de conflict de interese, pe care, din fericire, până acum am reuşit să le evităm, uneori cu efecte nefavorabile, întrucât am renunţat la anumite proiecte.
ISPE, în ultimii 10 - 12 ani, a evoluat ca ofertă de la proiectant general în piaţa de energie la aceea de consultanţă şi inginerie, iar când spunem consultanţă ne gândim nu numai la cea tehnică, dar şi financiară sau chiar instituţională. De asemenea, ISPE şi-a extins piaţa la segmente noi, cum sunt mediul înconjurător şi infrastructura.
Cu toate astea, în prezent, ISPE nu are o situaţie financiară şi de portofoliu bună şi din motive de atitudine, de lipsă de dorinţă a autorităţilor de a avea o consultanţă şi o inginerie energetică autohtonă, evident în condiţii de concurenţă loială.
În concluzie, pot spune că avem perspective cel puţin bune, legate de speranţa deblocării investiţiilor din ţară şi prin ducerea la bun sfârşit a programelor pe pieţele externe.